Puheohjaus toimii hämmentävän hyvin. Siinä on vain yksi ongelma. Laitteelle puhuminen tuntuu urpolta. Järkevin käyttöympäristö puheohjaukselle omalla kohdallani onkin auto. Kukaan ei ole kuulemassa huonoa englantiani. Ja onhan osoitteen sanominen navigaattorille huomattavasti turvallisempaa kuin kännykän näprääminen.

Auton lisäksi on toinenkin käyttöympäristö jossa puheohjaus ei tunnu niin nololta. Koti.

Kokeilumielessä hankin kotiin Amazonin Echo Dot:in. Se on jääkiekon kokoinen Internettiin kytkettävä laite joka ottaa vastaan puhekomentoja. Laite aktivoituu sanomalla ”Alexa”, jonka jälkeen se kuuntelee mitä sanot ja yrittää keksiä mitä pitää tehdä.

20170403_180817

Sijoitin Echon keittiöön. Olohuoneen ja makuuhuoneen valot vaihdoin Philips:in Hue älyvaloihin. Olohuoneen viihdelaitteiden yleiskaukosäätimenä meillä toimii Harmonyn Companion.

Mitä tällaisella kokoonpanolla voi sitten kotona tehdä?

Esimerkkejä

Musiikin kuuntelu keittiössä

nokia play 2.jpgVälillä kaipaan keittiöön musiikkisoitinta. Kun Echo joka tapauksessa möllöttää keittiössä, voin käyttää sitä myös tähän! Mikäli haluan parempaa äänenlaatua, kytken vain Nokian Play -kaiuttimeen virran ja musiikki kuuluu sieltä.

”Alexa, play Iron Maiden!” 

Echo osaa soittaa musiikkia suoraan Spotify:stä tai Amazon Music:sta.

Lasten peliaikojen ajastaminen

Meillä on tapana kontrolloida lasten peliaikoja ajastimella. Kun ajastin piippaa, laitteet sammuu. Olemme käyttäneet tähän uunin ajastinta, mutta nyt saman voi tehdä myös Echolla.

”Alexa, set timer 1 hour”

Toki ajastinta voi käyttää myös munakellona tai herätyskellona.

”Alexa, set timer 6 minutes”

”Alexa, set an alarm for 7:00 AM”

Ajastimia voi olla useita ja Echolta voi kysyä paljonko aikaa ajastimissa on jäljellä.

Asunnon valojen ohjaaminen

philips hue

Asunnossamme on osa valoista korvattu Philips:in Hue älyvaloilla sekä niitä ohjaavalla reitittimellä. Hue-valot saa helposti lisättyä Echon alaisuuteen ja valojen komentaminen puheella on oikeasti aika näppärää.

Kotiin tullessani pyydän Echoa sytyttämään kaikki valot kerralla: ”Alexa, turn on all lights”. Lähtiessäni pyydän vastaavasti sammuttamaan kaikki valot.

Voin himmentää eri huoneiden valoja sekä yksittäisiä valaisimia.

”Alexa, dim livingroom lights to 40%” 

”Alexa, dim floorlamp to 60%”

Olohuoneen viihdelaitteiden ohjaaminen

20170502_164028.jpgOhjaan olohuoneen kaikkia viihdelaitteita (televisio, digiboxi, stereot, apple tv, playstation) harmonyn yleiskaukosäätimellä joka toimii yhteen Echon kanssa. Jos kyllästyn lasten televisionkatseluun voin sanoa keittiössä ”Alexa, turn off television”.

Myönnetään. Tylyä.

Työmatkan keston selvittäminen

Voin tallentaa Echon asetuksiin yhden reitin (lähtöpiste, loppupiste sekä välipysähdyksiä). Olen asettanut lähtöpisteeksi kodin ja loppupisteeksi työpaikkani. Aamulla voin kysyä:

”Alexa, traffic?”

Laite kertoo minulle montako minuuttia työmatkani tulee arviolta kestämään ja mitä reittiä minun kannattaa se ajaa.

Säätietojen tiedustelu

Voin kysyä Echolta eri paikkojen säätietoja.

”Alexa, What is the weather in Helsinki, Finland”

Echolta voi kysyä paikallisesta säästä tarkemminkin tyyliin:

  • ”Alexa, What’s the weather for this weekend?” tai
  • ”Alexa, Will it rain  tomorrow?”

Näissä kyselyissä Echo käyttää laitteen asetuksissa kerrottua sijaintia, jonka on sijaittava alueella jolle Amazon virallisesti myy Echoa. Voin siis vapaasti valita kaupungin USA:sta, UK:sta tai Saksasta ja kysellä sen säätietoja.

Seuraavien kalenteritapahtumien selvittäminen

Echon voi liittää Googlen tai Microsoftin (Outlook.com tai Office 365) kalentereihin. Meidän perheellä on yksi yhteinen kalenteri jonka avulla synkronoidaan yhteisiä menoja. Voin kysyä seuraavat kalenteritapahtumat Echolta.

”Alexa, today events?”

Tosin raportista on vaikea saada selkoa. Kalenteritapahtumat ovat kirjoitettu suomeksi ja Echo lukee niitä englanniksi ääntäen.

Yhteenveto

Amazon Echoa ei vielä virallisesti toimiteta Suomeen, joten sen ostamisessa on omat kikkansa. Käyttöönotto on helppoa mikäli unohdetaan hankaluudet jotka johtuvat siitä ettei laitetta virallisesti myydä Suomeen (Amazon App:ia ei voi ladata suomen app storesta, osoitteeksi pitää asettaa joku Saksalainen osoite jne). Mutta kyllä sen täälläkin toimimaan saa. Internet auttaa kyllä.

Tekeekö sillä mitään? No onhan se hauska lelu. Minä käytän sitä valojen kontrollointiin ja erilaisiin ajastimiin. Eniten Echoa meillä käyttävät lapset (yllätys) jotka kuuntelevat sillä musiikkia Spotifystä. Heitä englannin käyttö ei häiritse kuten estynyttä isäänsä. Ja opettaahan laite lapsille englannin ääntämistä. Ainakin ne muutamat perus komennot sekä lempikappaleiden nimet.

Mutta yritäppä saada Echo soittamaan Juha Tapiota…