Kotimme valot ovat pääosin älyvaloja (Philips Hue ja IKEA Trådfri), joita ohjaamme automaatiolla, kaukosäätimillä, mobiililaitteilla sekä puheella (Amazon Echo). Älyvalojen keskuksena meillä on Philips Hue:n ”tukiasema” (bridge).

Setti on varsin toimiva. Mutta kun taskusta löytyy iPhone, niin selvitetään nopeasti toisiko Apple HomeKit ja Sirin puheohjaus tähän jotain lisäarvoa.

Huen lisääminen Apple HomeKit:iin

Aloitetaan yhdistämällä iPhone Hue:n tukiasemaan. Avataan puhelimesta Koti-sovellus ja painetaan ”Lisää lisälaite”.

IMG_0720

Laitteiden yhdistäminen on toteutettu hienosti. Näytät Hue-tukiaseman takakantta puhelimelle, joka tunnistaa kuvasta tarvittavan koodin ja tekee parituksen.

Kun laitteet on onnistuneesti yhdistetty, käydään tukiasemaan liitetyt laitteet yksitellen läpi.

Vinkki: Lisää aivan aluksi (tukiaseman kohdalla) asuntosi huoneet klikkaamalla oletushuonetta. Konfigurointi on paljon nopeampaa kun voit lisätä laitteet samantien oikeisiin huoneisiin.

Kun huoneet on lisätty, käydään laitteet läpi ja kerrotaan missä huoneessa mikäkin on. Vaikka laitteet on nimetty Hue:ssa (tyyliin ”Olohuoneen kattolamppu”), näkyvät ne tässä vaiheessa HomeKitissä huonommin tunnistettavassa muodossa (Hue ambience spot jne).

Tämä johtui todennäköisesti siitä että valaisimien nimissä oli käytetty väliviivoja. Hue sallii niiden käytön, HomeKit ei. Korjasin nimet Hue-sovelluksessa ja synkronoin valaisimien tiedot uudestaan. Tämän jälkeen HomeKitiin ilmestyi selkokieliset valaisimien nimet.

Lamput on kuitenkin helppo tunnistaa painamalla ”Tunnista lisälaite” painiketta, jolloin kyseinen valaisin vilkahtaa.

IMG_0729

Kun kaikki laitteet on käyty läpi, palataan HomeKitin aloitusnäyttöön. Se näyttää muun muassa liiketunnistimen tiedot sekä listan suosikkilisälaitteista (jokaisen laitteen kohdalla voi määritellä onko se suosikkilisälaite). Yleisimmin käytetyt valaisimet kannattaa asettaa suosikeiksi.

IMG_0730

Huoneasetusten muokkaaminen

Olohuoneemme näyttää HomeKitissä nyt tältä.

Image-1

Kutakin lamppua esittävän symbolin voi vaihtaa oikeanlaiseksi (katto/pöytä/jalka/muu valo). Lisäksi HomeKitissä voi valaisimia niputtaa kätevästi ryhmiksii, jolloin valaisimen säätäminen on helpompaa. Tein tämän olohuoneen neljän spotin valaisimelle.

IMG_0739

Vielä kun vaihdan huoneen taustakuvaksi valokuvan olohuoneestamme, näyttää lopputulos tältä.

Image-1

Varsin havainnollinnen. Yksinkertaisuudella on kuitenkin hintansa:

  • Lampuista näkee onko se päällä ja millä teholla. Lampun tämänhetkistä värisävyä ei kuitenkaan näe menemättä lisäasetuksiin.
  • Neljän spotin valaisinta voi ryhmittelyn ansiosta säätää kätevästi yhtenä kokonaisuutena. Yksittäisen spotin säätäminen onkin sitten monen klikkauksen takana.

Valaisimia säädetään painamalla pitkään valaisimen kohdalta, jolloin avautuu yksinkertainen säätöruutu. Hieman työlään oloista verratuna muihin kokeilemiini sovelluksiin.

IMG_2699117773B0-1

Tilanteet

Kuten muissakin älyvaloja ohjaavissa sovelluksissa, myös HomeKitissä voi tallentaa erilaisia valaistusasetuksia tilanteiksi (scene).

Ei mitään mullistavaa tai uutta tältä osin.

Ohjauskeskus

HomeKitin voi poimia mukaan puhelimen ohjauskeskukseen, jolloin suosikkilaitteisiin ja -tilanteisiin pääsee nopeasti käsiksi. Käteviä suosikkitilanteita ovat esimerkiksi:

  • sammuta kaikki
  • sytytä kaikki vaot
  • aamuvalaistus
  • yövalaistus
  • television katselu

Näitä käytän itse puhelimella. Tosin Hue:n omalla sovelluksella.

HomeKit iPadilla

Luonnollisesti kaikki iPhonella askartelemani on välittömästi käytettävissä myös perheen iPadilla.

image1

iPadin tai AppleTv:n voi määritellä HomeKit -keskittimeksi. Tämän jälkeen HomeKitin kautta voi Hue:n tapaan määritellä:

  • erilaisia ajastuksia
  • mitä tapahtuu kun tietty valo sytytetään tai sammutetaan
  • mitä tapahtuu kun liiketunnistin havaitsee liikettä
  • mitä tapahtuu Hue:n kaukosäätimien painikkeista
  • valoja syttymään / sammumaan (iOS) puhelimien sijainnin perusteella

image3image4

Ominaisuudet vaikuttavat turhankin yksinkertaisilta verrattuna Hue:n tarjoamiin. Mikäli kotonasi on muita HomeKit yhteensopivia laitteita, kaiken keskittäminen tänne voi olla kuitenkin järkevää.

Itse pitäydyn myös automaation osalta Hue:ssa.

Puheohjaus Sirin avulla

Siri on se juttu jonka takia HomeKit-konfigurointi kannattaa tehdä. Sen avulla voit ohjata valoja puheella. Ja toisin kuin usein käyttämäni Alexa (Amazon Echo), Siri ymmärtää suomea!

img_8e73fedcb386-1.jpeg

Jotta puheohjaus olisi mielekästä, pitää huoneet ja valot nimetä puheohjauksen käyttökielellä. Onneksi nämä voi kussakin sovelluksessa (Hue, HomeKit, iConnectHue, Amazon Alexa..) nimetä erikseen. Itselläni Hue:ssa ja HomeKit:ssä kaikki on suomeksi. Amazonin palvelussa taas englanniksi (Alexaa komennetaan englanniksi).

Mutta ne IKEAn valot…

Mikäli Hue-setissäsi on mukana IKEAn valoja, varaudu pettymykseen.

Pienoinen yllätys kuitenkin on etteivät Hue-tukiasemaan kytketyt IKEAn älyvalot (jotka toimivat Hue-sovelluksella, Hue:n kaukosäätimillä, joita voi ohjata Hue:n läpi Alexalla jne) näy ollenkaan HomeKitissä.

Tämä on varsin outoa (koska IKEAn valot toimivat muutoin Hue:n kautta). Uskon että tilanne tulee tältä osin muuttumaan.

Yhteenveto

HomeKit-sovellus on tyylikäs ja yksinkertainen. Tuttua Apple-tavaraa. Itse pidän kuitenkin enemmän Hue:n omasta sovelluksesta. Meillä valoja ohjataan myös Android-puhelimilla. Pelkästään Applen laitteilla toimiva HomeKit ei vaikuta houkuttelevalta.

Suomenkielinen puheohjaus on mainio lisä valojen käyttöön. Nykyisellään se edellyttää kaikkien valojen olevan Hue:n omia (oletan että HomeKit toimii myös mikäli koko setti on IKEAn Trådfri:tä).

HomeKit on vahvoilla mikäli kotona on valojen lisäksi muitakin HomeKit-yhteensopivia laitteita. Tällöin kaikkea voi ohjata yhdellä sovelluksella. Tosin itse saattaisin etsiä silloinkin jonkun monipuolisemman ratkaisun.