Törmäsin Philipsin Hue -valaisimiin tutustuessani kodin puheohjaukseen. Hankin aloituspaketin ja ihastuin välittömästi. Hue ratkaisi suoraan minua pitkään vaivanneen ongelman.

Halusin luoda olohuoneeseen helposti erilaisia tunnelmavalaistuksia useilla pöytä- ja jalkavalaisimilla.

Erillisten valaisimien käyttö jäi aiemmin varsin vähäiseksi. En jaksanut kiertää olohuoneessa laittamassa valaisimia päälle ja pois tilanteen mukaan.

Hue-älyvalojen avulla voin sytyttää kaikki olohuoneen valot yhdellä napin painalluksella! Lisäksi voin säätää kunkin valaisimen kirkkautta ja värisävyä portaattomasti. Olen tallentanut valaistusasetukset eri tilanteita varten (päivävalot, iltavalot, tv:n katseluvalot, yövalot jne).

Älyvaloilla on paljon muitakin hauskoja ja hyödyllisiä käyttötapoja. Aloitetaan kuitenkin alusta.

Mitä älyvalot ovat?

Älyvalot ovat normaaleihin lamppukantoihin sopivia LED-lamppuja. Hue-sarjasta löytyy E14, E27 ja GU10 -kantoihin sopivien lamppujen lisäksi normaalin pistorasiaan kytkettävää LED-nauhaa. Lamppujen lisäksi kotiin hankitaan ”tukiasema”, johon lamput ovat yhteydessä. Tukiasemaan voi liittää myös lisälaitteita (kaukosäätimiä ja liiketunnistimia).

Hue-sarjan valot ovat portaattomasti himmennettäviä ja ne toistavat kaikki valkoisen värit (poislukien Hue White -sarja, joka toistaa ainoastaan pehmeän valkoisen sävyn). Lampuista löytyy myös ”kaikki” värit (16 miljoonaa sävyä) toistavat versiot.

Minkäkokoisen setin ostan?

Riippuu siitä mitä haet. Älyvalojen hankintaa voi lähestyä monella tapaa. Esimerkisi:

  1. Yksittäisen puutteen korjaaminen asunnon valaistuksessa. Jostain käsittämättömästä syystä asuntomme yhden makuuhuoneen valokatkaisin on huoneen ulkopuolella. Helpoin ja halvin tapa ratkaista ongelma on vaihtaa huoneen kattovalaisimeen älylamppu ja kiinnittää sitä ohjaava langaton kaukosäädin seinään luonnolliseen paikkaan huoneen sisäpuolelle.
  2. Valaistuksen lisääminen. Talvella asunto voi tuntua pimeältä. Älyvalojen avulla voi helposti lisätä valonlähteiden määrää siten että kaikki valot voi laittaa yhdestä napista päälle.
  3. Olohuoneen / päätilojen valojen vaihto älyvaloihin. Kun huoneen kaikki valot ovat älyvaloja, pystyy valaistusta säätämään tilanteen mukaan tarkasti. Tämä oli alunperin oma tavoitteeni. Tee elämästäsi parempaa siinä huoneessa jossa eniten vietät aikaa.
  4. Koko asunnon valojen vaihto. Säätäjän unelma mutta tulee isossa asunnossa kalliiksi. Näihin jää kyllä helposti koukkuun ja meillä ollaan matkalla kohti tätä.

Älyvalojen asennus

Ensimmäiseksi asennetaan järjestelmän tukiranka eli Hue-tukiasema (virallinen termi lienee silta, Bridge). Tukiasema kytketään ethernet-kaapelilla kodin wlan-tukiasemaan. Tämä määrää pitkälti laitteen sijoituspaikan.

Järjestelmän asennus ja ohjaus hoidetaan tabletilla ja/tai kännykällä. Seuraavaksi asennetaan Philips Hue App (iOS ja Android) kaikkiin käytettäviin mobiililaitteisiin ja paritetaan ne tukiaseman kanssa.

Sitten vain ruuvamaan älyvaloja vanhoihin lamppuihin. Kytketään valot katkaisimista päälle ja lisätään Hue App:sissa ne järjestelmään. Lopuksi määritellään mitkä huoneet järjestelmä kattaa ja merkitään mikä lamppu on missäkin huoneessa. Valmis!

En laita asennuksesta edes näytönkuvia sillä se on todella helppoa.

Älyvalojen ohjaaminen

Perinteiset katkaisijat

Mikä parasta, valoja voi kytkeä päälle normaalisti vanhoista valokatkaisimista. Mikäli lamppu on sammutettu Hue:n kautta sen saa päälle räppäämällä valokatkaisinta. Kätevää jotta vieraat (ja pienet lapset) saavat valot aina päälle ja pois.

Kännykän / tabletin Hue App

Älyvalojen juju on kuitenkin perinteistä tarkempi ohjaaminen eikä se onnistu katkaisimilla. Avaan tabletilla Hue App:in. Näen suoraan että muissa kuin makuuhuoneissa on valot päällä. Keittiön valot on himmennetty noin 50%:iin, samoin eteisen valot.

Voin sammuttaa kaikki talon valot oikeasta yläkulmasta. Huoneen kohdalta voin sammuttaa kyseisen huoneen valot tai himmentää portaattomasti huoneen kaikkia valoja yhdessä.IMG_0463

Klikkaamalla olohuonetta pääsen säätämään sen lamppuja. Jalkalamppu on näköjään pois päältä ja pöytälamput himmeänä.

IMG_0464

Lamppua klikkaamalla pääsen muokkaamaan sen värisävyä. Vaihdan pöytälampun värin siniseksi.

IMG_0404

Jatkuva valojen säätäminen tabletilla. Kiitos ei.

Eikä ole tarkoituskaan. Huoneen lamppujen asetuksia voi nimittäin tallentaa ja käyttää jatkossa suoraan eri tilanteissa (Scenes) .

IMG_0465

Tallennettuja valaistusasetuksia voi käynnistää eri tavoin: Kännykällä, Hue-kaukosäätimellä, puheella (Amazon Echo / Apple Siri), tiettynä kellonaikana tai vaikka auringon laskiessa.

Tabletin widgetit

iPadimme makaa yleensä olohuoneen sohvapöydällä. Hue-widgetin avulla voin käynnistää nopeasti aiemmin tallentamani valaistusasetuksen (Olohuoneeseen ilta-, päivä tai television katseluvalaistus ja eteiseen 80% tai 50% valaistus).

IMG_0466

Harmony kaukosäädin

Olohuoneessa säädän yksittäisiä valoja Logitechin Harmony -yleiskaukosäätimellä, joka on yhteensopiva Hue-järjestelmän kanssa. Kaukosäätimeen voi ohjelmoida painikkeiden taakse neljä eri valoa, joita voi kätevästi sytyttää/sammuttaa/himmentää.

logitech.jpg

Philips Hue -langaton himmennin

Järjestelmään voi lisätä Philipsin kaukosäätimiä, joilla ohjataan yhden tai useamman huoneen valoja. Kaukosäädin on langaton joten sen voi vapaasti sijoittaa sopivaan paikkaan. Kuvan kaukosäädin on pojan huoneessa kiinnitettynä magneetilla sängynreunaan. Siitä on kätevä sammuttaa valot nukkumaan mennessä.

20170812_120857

Mikäli älyvaloja on paljon niiden ohjaaminen pelkästään mobiililaitteilla ja erilaisilla ajastuksilla ei ole kovin kätevää. Onneksi Philipsin kaukosäätimet ovat siedettävän hintaisia, jolloin niitä voi hankkia täydentämään järjestelmää tarpeen mukaan. Meillä  on kaukosäätimet pojan huoneen lisäksi eteisessä ja olohuoneessa.

Eteisen säätimellä sytytetään kaikki valot kotiin tullessa ja sammutetaan viimeisen lähtiessä. Pitämällä virtanäppäintä pohjassa eteiseen, keittiöön ja olohuoneeseen syttyy yövalaistus. Kätevää jos tulee kotiin muiden jo nukkuessa.

20170819_094444

Olohuoneen kaukosäätimellä vaihdetaan olohuoneen valaistustilojen välillä (täydet valot, iltavalot, tv:n katseluvalot päivällä, leffamoodi iltakäyttöön sekä tunnelmavalot). Valoja voi kaukosäätimellä luonnollisesti myös himmentää tai kirkastaa.

20170819_112849

Entä ne IKEA:n älyvalot?

Hankin ensimmäiset osat Hue-järjestelmästäni ennen IKEA:n TRÅDFRI-sarjan julkaisua. IKEA:n älyvalot ovat houkuttelevasti 25-35% Philipsin vastaavia edullisempia.

Hinnan lisäksi IKEA:n TRÅDFRI -sarjan etuina ovat tehokkaammat valaisimet:

  • E27-kantaisilla lampuillla 950/980/1000 luumenia vs. Hue:n 806 luumenia
  • GU10 kannalla peräti 400 luumenia vs 250 luumenia (joka on jo oikeasti vähän)

Lisäksi IKEA:sta löytyy erilaisia valopaneeleita.

Ostaisinko edelleen Hue:t?

Ostaisin. IKEA:sta ei saa värillisiä valoja (tulossa syksyllä 2017) eikä LED-nauhaa. IKEAN lamppuja ei pysty käyttämään osana IFTTT:tä. Yleinen laatuvaikutelma Hue-sarjan tuotteissa on hyvä. Valaisimet ovat toimineet luotettavasti ja viiveettä. Hue valojen ohjaamiseen löytyy lukuisia kolmannen osapuolen sovelluksia. Philipsillä on vielä usean vuoden etumatka.

Mutta… TRÅDFRI -sarja tulee jatkossa olemaan yhteensopiva Hue:n kanssa! Voin siis valita järjestelmääni lamppuja sekä Philipsiltä että IKEA:lta. Omien tarpeiden, mieltymysten ja budjetin mukaan. Tulen hankkimaan IKEA:n lamppuja sillä muutamassa käyttöpaikassani Philipsin valoista loppuu valoteho kesken.

Kilpailu älyvalojen herruudesta tulee kovenemaan.

Missä se luvattu älykkyys on?

Aiheellinen kysymys. Nämähän kuulostavat lähinnä kauko-ohjattavilta lampuilta. Mutta kun olen virittänyt kotini täyteen älyvalaisimia, voin ohjata ja käyttää niitä aivan uusilla tavoilla. Siitä tulen kirjoittamaan seuraavaksi.

 

Otsikkokuva: http://huehomelighting.com/6-gorgeous-philip-hue-light-set-ups/

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Philipsiltä Hue-tuotteita. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.