Hue-valot saivat keväällä mielenkiintoisen lisän Philipsin julkaistessa Hue Sync -sovelluksen. Sen idea on yksinkertainen. Sovellus analysoi katsottavaa videokuvaa ja säätää huoneen valaistuksen sopimaan tämän väreihin.
En ole varma haluanko katsella Netflixiä valojen välkkyessä. Hue Sync on kuitenkin ilmainen ja kun kotoa löytyy Hue-valaisimia, niin tottakai sitä pitää kokeilla.
Valojen asettelu
Kokeilua varten uudelleenjärjestelen olohuoneemme valaistusta. Siirrän pienet pöytävalaisimet television molemmille puolille. Lisäksi asettelen television taakse Huen ledinauhan.
Jotta tässä järjettömyydessä olisi mitään järkeä, tulee kaikkien valojen tietenkin olla värillisiä.
Viihdealueen määrittely Hue Appsissa
Seuraavaksi luon Hue-sovelluksessa viihdealueen (entertainment area). Ensin valitaan huone, jossa televisio on ja kerrotaan missä kyseisen huoneen valaisimet fyysisesti sijaitsevat.
Näin ohjelma tietää mitkä valoista säädetään punaiseksi kun televiossa näkyvässä kuvassa oikea reuna on kirkkaan punainen.
Hue Sync -ohjelman asennus
Hue Sync -ohjelman voi ladata Philipsin sivuilta. Löytyy sekä PC että Mac -versiot. Ohjelma asennetaan tietokoneelle, joka toimii katseltavan ohjelman kuvanlähteenä.
Hetkinen… Kenellä on tietokone olohuoneessa?
Ei takerruta kuitenkaan tähän, vaan asennetaan Hue Sync tietokoneelle. Asetukset ovat suoraviivaiset ja ohjelma on tuotapikaa käyttövalmis.
Voit valita tilan (pelaaminen, musiikki tai video) sekä miten voimakkaasti valot myötäelävät kuvan mukana.
Käynnistämällä ominaisuuden (Start light sync), alkavat olohuoneen valot reagoimaan tietokoneeni näytöllä olevaan kuvaan.
Mutta mistä kuva?
Laitteistomme on valmis ensimmäiseen koeajoon. Haluan kokeilla sitä Netflixillä. Katson sitä olohuoneessa joko Apple TV:llä tai Playstation 4:llä. Kumpaankaan ei saa Hue Synciä asennettua. Kuvalähteenä on pakko käyttää tietokonetta. Huoh.
Ainahan voi streamata kuvaa toisessa huoneessa olevalta tietokoneelta AirPlay:n (Mac) avulla.
Paitsi ettei voi. AirPlaylla ei voi streamata Netflixiä. Eikä näköjään mitään muutakaan videomateriaalia. Joku kopiosuojausjuttu. Tunnetaan myös nimellä HDCP (High-Bandwith Digital Content Protection).
Mielenkiinto laski jälleen pykälän.
Hankin kannettavaani piuhan, jolla sen saa kytkettyä televisioon. Avaan Safarin ja saan Netflixin näkymään televisiossa. Kunnes laitan Hue Syncin päälle.
HDCP luulee Hue Sync:in nauhoittavan videostreamia ja blokkaa koko videon.
Myönnetään. Luovuttaminen käy mielessä.
Kokeilen kuitenkin vielä toisella selaimella. Hämmästyksekseni Chromella homma toimii ja pääsen vihdoin kokeilemaan miten Hue Sync vaikuttaa elokuvan katseluun.
Leffakäyttö – Jatkoon vai ei?
Ensimmäinen havaintoni on, että Hue Syncin liitetyt valot (ns viihdealue) kannattaa rajata television välittömässä läheisyydessä oleviin valoihin. Näkökentän äärirajoilla, kaukana televisiosta, jatkuvasti väriään vaihtavat valaisimet aiheuttavat nopeasti pinnan kiristymistä.
Luulen että tämä menee käyttäjän piikkin, eikä järjestelmää ole ajateltukaan käyttetävän näin. Pudotan siis kyseiset valot pois ja jatkan.
15 minuutin katselun jälkeen mielipiteeni on kuitenkin selvä. Kaikkein keveimmälläkin asetuksella television vieressä väriään vaihtavat valot vievät liikaa huomiota itse elokuvalta. Joissain kohtauksissa ne korostavat tunnelmaa hyvin. Suurimman osan aikaa niiden lisäarvo on kuitenkin negatiivinen.
Ei kuitenkaan luovuteta. Otetaan jälkikasvu mukaan arvioimaan.
PS4 pelikäyttö
Netflixin (ja muiden videopalvelujen) Hue Sync -katselu kaatuu meillä käytännössä siihen ettei olohuoneessamme ole tietokonetta. PS4 pelikäytössä Hue Synciä voi kuitenkin hieman yllättäen hyödyntää oikein mainiosti. Tarvitset PS4:n lisäksi tietokoneen ja toisen ohjaimen.
Asenna tietokoneelle PS4:n remoteplay ja yhdistä toinen PS4 ohjain usb:llä tietokoneeseen. Näin saat peilattua PS4:n näytön tietokoneellesi!
Lopuksi käynnistät Hue Syncin tietokoneella. Nyt voit pelaamata olohuoneessa ja toisaalla oleva tietokone ohjaa valoja!
Disco
Hue Sync:iä voi käyttää myös pelkän musiikin kanssa, jolloin valot vaihtavat väriä musiikin tahtiin. Tehdään kokeeksi toinen viihedalue, johon poimitaan mukaan kaikki asunnon väriliset Hue valot (olohuone, eteinen, keittiö ja makuuhuone).
Vaihdetaan tietokoneella Hue Sync -ohjelmassa viihdealueeksi ”Musa” ja vaihdetaan tyypiksi musiikki (music).
Lopuksi Spotify päälle ja musiikit käyntiin. Itse taidan olla tähänkin liian vanha. Sen verran fiksu kuitenkin olen, etten esittele tätä ominaisuutta lapsille. Pelkään että asuntomme muuttuu pysyväksi discoksi.
Yhteenveto
Ketään tuskin yllättää että lasten mielestä Fortniten pelaaminen Hue Syncin buustamana on mahtavaa. Itseäni Hue Sync ei sytyttänyt. Se ei ole syy hankkia Hue-järjestelmää. Eikä Hue sitä kaipaakaan. Löytyy lukematon määrä todellisia syitä, miksi älyvalot ovat mahtavia.
Mutta jos sinulla jo on Hue valoja, kokeile Hue Synciä ihmeessä. Ehkä pidät siitä enemmän kuin minä.
PS. Testi on tehty loppukesästä. Talvella (lue: täysin pimeällä) kokemus voi olla toinen.
Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Philipsiltä Hue-tuotteita. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.
Moro,
Samanlainen kokemus TV:n ruudun synkronoinnista hue-valoihin TV:n katselun aikana, ei vaan ole omaan makuun. Itsellä käytössä Philips Ambilight TV ja siihen liitetyt Hue-valot. Yhdistelmää tulee nykyään käytettyä TV:n taustan valaisuun staattisella valolla.
Hyvä puoli tässä yhdistelmässä on se, että kun TV:n ”Amblight+Hue” -taustavalaistus on laitettu päälle televisiosta, niin TV ottaa kontrollin valoista, eikä samassa tilassa oleva Hue -liikesensori pääse väliin sotkemaan valaistusta. Kun TV:n laittaa kiinni palaavat valot Hue:n kontrolloitavaksi.
Lisätietoja löytyy omasta blogistani: https://alypippuri.home.blog/2020/03/16/philips-ambilight-tv-philips-hue-valot/
TykkääLiked by 1 henkilö
tregtbyh tyveen hei fbj n
TykkääTykkää