Yhteiseloa älyvalojen kanssa on takana useampi kuukausi ja hauskaa on ollut. Ei tosin yhtä hauskaa kuin lapsillani. Töistä tullessani odottaa kotona täysi jouluvalaistus.

Lapset todella rakastavat värivaloja.

Mitä suurempi osa asunnon valoista on katettu älyvaloilla, sitä enemmän niiden ympärille voi rakentaa arkea helpottavaa automatiikkaa. Valojen ohjaamisen runkona toimivat meillä ajastukset:

 • Valot syttyvät aamuisin
 • Valot sammuvat kun on lähdetty kouluun
 • Lastenhuoneiden valot sammuvat ja yövalot syttyvät nukkumaan mentäessä

Mutta voi Huella tehdä muutakin kuin tylsiä ajastuksia. Olen koonnut alle esimerkkejä mitä hyödyllistä ja hauskaa älyvalot mahdollistavat.

Valaistuksen ohjaus – käytännön esimerkkejä

Yövalo

Lapsemme kaipaavat asuntoon jotain valoa yöksi. Aiemmin jätimme päälle keittiön lampun, mutta se on turhan kirkas. Asetin Huella keittiönkaappien päällä olevan Led-nauhan sekä eteisen valaisimen syttymään klo 21.00 15% teholla yövaloiksi. Pimeällä tämä riittää oikein hyvin.

Nukkumaanmeno

Lapset menevät säännöliseen aikaan nukkumaan ja tykkäävät nukahtaa kevyessä valaistuksessa. Huessa on oma toiminto juuri tähän tarkoitukseen (Go to Sleep). Lasten huoneiden valot syttyvät joka päivä klo 21.00, säätyvät lämpimälle sävylle ja himmenevät pikkuhiljaa kunnes klo 21.30 valot ovat sammuneet.

IMG_0402

Herääminen

Oma toiminto löytyy myös lempeälle heräämiselle (Wake up). Määritellään aika jolloin kello soi ja Hue lisää huoneen valaistusta pikkuhiljaa (10, 20 tai 30 min ajan). Kellon soidessa huoneessa on täydet valot.

Käytän tätä toiminnallisuutta arkiaamuisin olohuoneen valojen käynnistämiseen. Lapset heräävät hieman ennen seitsemää. Olen asettanut olohuoneen valot syttymään klo 6:45. Ne ovat aluksi aivan himmällä, mutta kirkastuvat siten että klo 7:15 olohuoneessa on täydet valot. Lasten ei aamulla tarvitse kömpiä pimeään olohuoneeseen. Viikonlopulle on oma ajastus joka käynnistää valot tuntia myöhemmin.

IMG_0401

Valojen automaattinen sammutus

Onko teilläkin joskus töistä tullessa asunnossa kaikki valot päällä? Tein ajastuksen joka sammuttaa kaikki valot arkisin klo 10:00. Mahtavaa.

Valojen säätäminen auringon laskun ja nousun mukaan

Huen tukiasema saa wlan-reitittimeltä tiedon sijainnistaan ja selvittää tämän perusteella milloin aurinko laskee ja nousee. Olen määritellyt

 • olohuoneen ja eteisen valot syttymään ilta-asetuksilla 60 minuuttia ennen auringonlaskua.
 • yövalot sammumaan 10 minuuttia auringonnousun jälkeen.

Screenshot_2017-08-27-10-16-32

Lomavalot

Kesälomareissumme ajaksi ajastin asunnon valot syttymään ja sammumaan automaattisesti, jotta se näyttäisi asutulta. Huen avulla tämän voi halutessaan hoitaa myös hieman kehittyneemmin.

HueLabs:sta lötyy tarkoitukseen oma lisäosansa (presence mimicking). Sille kerrotaan mihin aikaan:

 • tyypillisesti tullaan kotiin ja mitä valoja silloin laitetaan päälle
 • alkaa iltatoimet ja mitä valoja silloin on päällä
 • mennään nukkumaan

Ohjelma lisää aikoihin ja ohjattaviin valoihin sattumanvaraisuutta, jolloin illat eivät näytä samanlaiselta.

Loman ajaksi voi laittaa päälle vielä TV mimicking -lisäosan, joka näyttää samalta kuin asunnossa katsottaisiin televisiota. Tämänkin lisäosan voi ajastaa alkamaan ja loppumaan tiettyihin aikoihin höystettynä ripauksella satunnaisuutta.

Kotiin saapuminen ja kotoa lähteminen

Voin käyttää puhelimeni sijaintitietoa hyväkseni ja määritellä asunnon valot sammumaan puhelimeni lähtiessä asunnosta. Vastaavasti valot syttyvät kun tulen puhelimeni kanssa asuntoni lähelle.

HueLabs:sta löytyy toiminnallisuudesta viritetty versio, johon voi liittää kaikki perheenjäsenten puhelimet. Kun yksikin puhelin saapuu kotiin, valot syttyvät. Vastaavasti valot sammuvat kun kaikki puhelimet ovat poissa kotoa.

Merkkivalot

Varsinkin värillisiä valoja voi käyttää näppärästi merkkivaloina.

Aika lähteä kouluun

Lapset ovat joinain kouluaamuina yksin kotona. He katsovat YouTubea televisiosta ja kouluun lähteminen voi unohtua. Television vieressä on kuitenkin pöytälamppu! Tein Hue:een seuraavat ajastukset yksinäisille aamuille:

 • 5 minuttia ennen lähtöä pöytälamppu muuttuu vihreäksi
 • Pöytälamppu muuttuu punaiseksi kun pitää lähteä

Peliaika loppui

IFTTT-palvelun avulla valot voi kytkeä osaksi muita palveluja. Lapset käyttävät peliaikojen ajastamiseen Amazon Echoa. Peliajan loppumisesta kertova ääni ei aina pelaajien korviin kantaudu. Voin IFTTT:n avulla vaihtaa television vieressä olevan valaisimen värin punaiseksi peliajan päättymisen merkiksi. IFTTT:llä olisin toki voinut suoraan sammuttaa television, mutta rajansa se on julmuudellakin.

20170815_193713

Isä on soittanut

Lapsilla on kännykät muttei heitä silti saa aina kiinni vaikka ovat kotona. Puhelin on repussa ja koulun jälkeen vielä äänettömällä.

Tein IFTTT:llä toiminnon joka vaihtaa asunnostamme tietyn pöytälampun värin punaiseksi mikäli lastemme puhelimissa on vastaamattomia puheluita. Tämä vaatii IFTTT-sovelluksen asentamista lasten puhelimiin.

Näyttökuva 2017-08-13 kello 16.18.09.png

Puheohjaus

Hue-valoja voi halutessaan ohjata puheella (Amazon Echo tai Applen Siri). Tätä tulee käytettyä lähinnä kotoa lähtiessä (Alexa, turn off all lights) sekä kotiin tullessa (Alexa, turn on all lights). Puheella voi hallita yksittäisiä lamppuja, huoneiden kaikkia lamppuja tai koko asunnon lamppuja.

Etäohjaus

Kaiken mitä voi tehdä kotona kännykkä-sovelluksella, voi tehdä myös kodin ulkopuolelta. Tarkistaa onko valoja päällä tai laittaa lentokentällä aiemmin mainitun lomavalo-moodin päälle kun se on unohtunut.

Screenshot_2017-08-27-10-08-52

Liikkeentunnistus

Hue-sarjasta löytyy myös liikkeentunnistin, jonka avulla valoja voi sytyttää ja sammuttaa liikkeen ja/tai päivänvalon määrän perusteella (laitteessa on myös päivänvalontunnistin). Päivälle ja yölle on mahdollista tehdä eri asetukset. Liikkeentunnistinta minulla ei (vielä) ole.

3. osapuolten sovellukset

Hue-järjestelmässä on kaksi itseäni häiritsevää puutetta:

 • Valot ryhmitellään huoneisiin ja tallennetut valojen asetukset (scenes) liittyvät aina yhteen huoneeseen. Joskus olisi kätevää luoda koko asunnon kattavia tallennettuja valaistusasetuksia (esimerkiksi ilta- ja yövalot).
 • Philipsin kaukosäätimen konfigurointi ei tarjoa kovin monipuolisia vaihtoehtoja.

Huelle löytyy onneksi lukemattomia 3. osapuolten sovelluksia. Yllämainituista puutteista pääsee eroon iConnectHue -sovelluksella. Sen avulla olen konfiguroinut kaukosäätimet mieleisekseni. Nyt sammuu eteisen kaukosäätimen yhdellä painalluksella kaikki asunnon valot. Valot käynnistyvät painallusten lukumäärästä riippuen päivä tai ilta-asetuksiin.

IMG_0510

Yhteenveto

Kodin valaistus on viihtyvyyden kannalta keskeinen asia. Älyvalojen avulla kodin valaistuksen laatua voi nostaa monin eri tavoin. Hyvin toteutettuna ne tuovat kotiin hieman luksusta. Huonosti toteutettuna kotonasi on kasa kalliita lamppuja, joita kukaan ei halua tai osaa hyödyntää.

Hue-sarjaa pidän älyvalojen Apple:na Kalliimpi kuin kilpailijat mutta kaikki on laadukasta ja toimivaa.

Kätevintä olisi jos asunnon valot olisivat täysin automaattiset. Valaistus säätyisi sen mukaan keitä on kotona, mitä he tekevät, mitä kello on ja miten paljon luonnonvaloa asuntoon tulee. Aivan tähän ei Huella(kaan) vielä päästä.

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Philipsiltä Hue-tuotteita. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.