Olen pitkään suunnitellut hälytysjärjestelmän hankkimista. En kuitenkaan halua kuukausimaksullista palvelua. Enkä ole laiskuuttani jaksanut perehtyä lukuisiin tee-se-itse ratkaisuihin.

Markkinoilla olevat hälytysjärjestelmät koostuvat tyypillisesti seuraavista komponenteista.

 • Järjestelmän tukiasema
 • Numeronäppäimistö, jolla järjestelmä kytketään päälle/pois
 • n kpl ovi/ikkuna tunnistimia
 • n kpl erilaisia liiketunnistimia

Screen Shot 2018-10-14 at 12.14.16.png

Kesällä kotiimme tuli Yalen älylukko (aivan huipputuote). Tietämättäni tulin samalla hankkineeksi hälytinjärjestelmän rungon.

 • Yalen älylukon etähallintaominaisuudet käyttävät samaa Smart Home tukiasemaa kuin Yalen hälytysjärjestelmä.
 • Itse lukkoa voi käyttää hälytinjärjestelmän kytkemiseksi päälle ja pois

Tarvitsen vain muutaman sensorin ja minulla on valmis järjestelmä!

Tässähän melkein innostuu. Aloitetaan kasaaminen.

Laitteiden liittäminen Smart Home tukiasemaan

Aluksi laitteet paritetaan tukiaseman kanssa. Tämä tehdään puhelimen Yale Smart Living -sovelluksella. Samalla sovelluksella hallinnoidaan Yale Doorman älylukkoa.

Laitteiden lisääminen on suoraviivaista

 1. Klikataan ”Lisää laite”
 2. Valitaan minkä tyyppinen laite lisätään (hälytyslaite, mikäli lisätään jotain muuta kuin lukkoa)
 3. Aktivoidaan tukiaseman oppimistila
 4. Aktivoidaan lisättävän laitteen oppimistila. Kaikissa laitteissa on yksi painike, jota pohjassa pitämällä oppimistila aktivoituu. Kännykkäsovelluksesta löytyy tieto, miten pitkään laitteen näppäintä tulee pitää pohjassa. Aika vaihtelee laitteittain.
 5. Tukiasema piippaa onnistuneen parituksen merkiksi
 6. Nimeä laite ja olet valmis

 

Parittaminen ja laitteiden toimivuuden testaaminen kannattaa tehdä ennen laitteiden lopullista kiinnitystä.

Ovi/ikkuna tunnistimet

Hälytysjärjestelmän peruspilarina toimii kuhunkin ulko-oveen asennettavat ovitunnistimet (35€/kpl). Tunnistin reagoi kun ovea raotetaan yli senttimetrin. Tunnistin on jousivarmennettu, jolloin myös tunnistimen irroittaminen ovenkarmista laukaisee hälytyksen.

img_3706.jpg

Tunnistimen voi kiinnittää joko ruuveilla tai tarralla. Suosittelen ruuveja. Omani pysyi tarralla ovenkarmissa kiinni noin viikon.

Edit: Meillä ulko-oven tunnistimen paristo kesti vuoden. Taka-oven paristo ei ole vielä hyytynyt.

Liiketunnistimet

Järjestelmää voi täydentää liiketunnistimilla, jotka laukaisevat hälytyksen havaitessaan liikettä. Liiketunnistimia Yalelta löytyy kolme erilaista.

 • Perusmalli (45€)
 • Kotieläinperheisiin sopiva malli(59€), jota pienet eläimet eivät laukaise
 • Kameralla varustettu malli (170€).

Liiketunnistin tulee asentaa 1.8-2.1 metrin korkeuteen. Mikäli asennat sen korkeammalle, varaudu kallistamaan sitä hieman eteenpäin. Muuten sensorin alle jää reilu katvealue, eikä se toimi kuten pitäisi.

Meillä on yksi kotieläinperheisiin sopiva malli olohuoneessa.

img_3666.jpg

Sekä yksi kameralla varustettu malli kodinhoitohuoneessa.

img_3668.jpg

Kameralla varustettu on hieno laite. Tosin myös kallis. Liiketunnistimen havaitessa liikettä, se ei ainoastaan laukaise hälytystä. Se ottaa valokuvan ja lähettää sen minulle sähköpostilla.

Kuvat ovat perus web-kamera tasoa. Kamerassa on valo, joten jonkuntasoinen kuva tallentuu myös pimeässä.

108142_Z04_2018-10-13_104552_01.jpg

Kaikki liiketunnistimet ovat jousivarmennettuja. Tunnistimen irroittaminen seinästä laukaisee hälytyksen.

Järjestelmän konfigurointi ja hallinta

Kullekin tunnistimille voi määritellä mitä sen lauetessa tapahtuu. Vaihtoehdot ovat

 • Välitön hälytys
 • Hälytys n sekunnin kuluttua. Tämä sopii sisääntulojen läheisyyteen sijoitetuille tunnistimille. Hälytyksen ehtii kytkemään pois päältä, mikäli se unohtui ennen oven avaamista.
 • Ei mitään

Esimerkiksi meidän takaoveen liitetty tunnistin laukaisee hälytyksen 20 sekunnin kuluttua oven avaamisesta. Etuovella turva-aikaa ei tarvita, sillä hälytykset menevät pois päältä kun älylukko avataan.

IMG_A2752FEFC45F-1

Järjestelmällä on kolme tilaa:

 • Pois päältä
 • Osin käytössä
 • Täysin käytössä

Osin käytössä on tarkoitettu isoihin / monikerroksisiin asuntoihin. Sen avulla voi esimerkiksi

 • Pitää sisääntulokerroksen sensorit aktiivisina ja yläkerran sensorit pimennettynä (kun oleskellaan / nukutaan yläkerrassa)
 • Pitää ainoastaan ovien sensorit aktiivisina. Vaikka jälkipolven ollessa kotiarestissa ja jos vaarana on yöllinen karkaaminen. Ulos lähteminen laukaisee hälyttimet. Myönnän. Tylyä.

Järjestelmän tilan näkee puhelimesta.

img_4090.png

Hälytyksen kytkeminen päälle/pois

Hälytyksen saa asetettua päälle/osin päälle/pois puhelinsovelluksesta.

IMG_4091

Järjestelmän voi aktivoida myös älylukosta.

yaledoorman_1000x763

Kun lähdet asunnosta, painat lukosta # painiketta 3 sekuntia. Tämän jälkeen joko näytät lukolle avainlätkää tai syötät 6 numeroisen koodisi.

Mikä parasta, älylukon kanssa ei tarvitse murehtia hälytyksen pois päältä kytkemisestä. Se tapahtuu automaattisesti kun avaat lukon.

Hälytys

Järjestelmän havaitessa murron, tapahtuu seuraavaa.

 • Smart Home keskusyksikön sireeni alkaa huutamaan (94dB)
 • Puhelimeesi tulee notifikaatio
 • Saat tekstiviestin
 • Saat sähköpostin

Vartijat eivät saavu paikalle. Siihen tarvitset kuukausimaksullisen palvelun, jota Yalen järjestelmään ei saa liitettyä. Meteli on kuitenkin niin hirveä, että se tekee murtovarkaiden työskentelyn hankalaksi. Ja herättää naapurit.

Smart Home järjestelmän yhdistäminen Hue-älyvaloihin

Järjestelmän voi yhdistää Hue-valoihin. Tällöin voit määritellä haluamiesi asunnon valojen vilkkuvan punaisena hälytyksen lauetessa.

Muut järjestelmään kytkettävät laitteet

Yalen Smart Home -järjestelmään voi hälytyslaitteiden lisäksi liittää monia muita hyödyllisiä ja vähemmän hyödyllisiä laitteita.

Älypistorasia

IMG_4097.JPG

Pistorasiat maksavat 69€/kpl. Voit ohjata niitä puhelimella. Tai ajastaa niiden olevan päällä vain tiettyyn aikaan tiettyinä viikonpäivinä. Käytän yhtä tällaista pistorasiaa robotti-imurin latausasemassa. Jatkuva lataaminen tuhoaa robotin akun nopeasti. Olen ajastanut latausaseman saavan sähköä ainoastaan siivouspäivinä.

Kotonamme on kattava Hue-järjestelmä johon olen kytkenyt Osram Smart Plug+ älypistorasian (24€/kpl). Mielestäni Hue soveltuu paremmin pistorasioiden ohjaamiseen.25€). Ne ovat halvempia ja Hue-järjestelmä soveltuu mielestäni paremmin pistorasioiden ohjaukseen.

Huonesensori

IMG_3705

Huonesensori (99€) mittaa huoneen lämpötilaa sekä ilmankosteutta. Lukuja voi tarkastella puhelimesta. En keksi hirveästi tilanteita, jolloin tarvisin tätä tietoa poissaollessani. Varsinkaan kun en pysty säätämään asunnon lämmitystä etänä.

IP-kamera

IMG_4094.JPG

Yalelta löytyy kaksi erilaista web-kameraa (70€ ja 100€). Molemmissa on yönäkö (infrapuna-LED). Kalliimpaa kameraa voi käännellä etänä. Kamerat toimivat verkkovirralla, mikä rajaa mahdollisia asennuspaikkoja.

Kamerat ovat irrallaan varsinaisesta hälytysjärjestelmästä, mutta hälytyksen lauettua on kätevä nähdä mitä asunnossa oikeasti tapahtuu. Sekä tallentaa tapahtumat tarvittaessa videolle.

Meillä lapset ahdistuivat ajatuksesta että heitä on mahdollista kuvata kotona heidän tietämättään. Päätinkin pakata kameran toistaiseksi kaappiin.

Jos kameran saa näppärästi asennettua eteiseen (meiltä puuttuu pistorasia eteisestä), on  kamera älylukon kanssa verraton yhdistelmä. Olen harvoin kotona lähetin toimittaessa tavaroita. Voisin kuitenkin avata lähetille etänä oven ja valvoa kameran avulla ettei hän mene eteistä pidemmälle sisään.

Palohälytin

img_3707.jpg

Palohälytin (69€) nyt on palohälytin. Se ei ole vielä hälyttänyt kertaakaan. Oletan että saan siitäkin tiedon puhelimeeni.

Muut laitteet

Listasin yllä ainoastaan käyttämäni laitteet, mutta näitä löytyy lisääkin. Esimerkiksi

Varsinkin tuo parempi elektroninen ovisilmä olisi kätevä. Näkisi etänä kuka on ovella ja tarvittaessa  hänet voisi päästää etänä sisään. Ovisilmässä on myös liiketunnistin ja se ottaa kuvan ovella käyneestä henkilöstä. Vaikkei hän olisi soittanut ovikelloa.

Yhteenveto

Mikäli sinulla on Yale Doorman älylukko etäominaisuuksilla, niin hyvin maltillisella lisäinvestoinnilla saat täydennettyä siitä hälytysjärjestelmän. Kahden oven asunnossa käytännössä 70€ (2kpl ovi/ikkunatunnistinta).

Tarpeiden ja mieltymysten mukaan sitten lisää laitteita.

Vielä kun Yale saa valikoimaansa pesukoneiden alle sijoitettavan kosteusilmaisimen,  on paketti todella hyvä.

 

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Abloylta kasan Yale Smart Home -tuotteita. Yale Doorman -lukko on aikanaan hankittu omilla rahoilla ja ostopäätös on tehty ennen Abloyn sponsorointia.