Amazon Echo on koristanut keittiötämme neljä vuotta. Sen avulla voi ohjata puheella kotimme valoja ja tehdä vaikka mitä muuta hauskaa.

Jos vain puheohjaus tuntuisi luontevalta ja olisi kätevää.

Oikeasti Echoa käytetään meillä ainoastaan musiikin kuunteluun Spotifystä. Spotify-integraatio lakkasi kuitenkin toimimasta, kun vaihdoin laitteen käyttämää Spotify-tunnusta. Enkä jaksanut ryhtyä säätämään sitä kuntoon.

Keittiöön oli siis aika löytää uusi älykäs avustaja.

Lyhyen googlettamisen jälkeen päätin kokeilla Googlen Nest Hubia (gen 2, 79€). Sitä voi komentaa englanniksi puheella (Google Assistant) samaan tapaan kuin Echoa. Tämän lisäksi siinä on 7″ kosketusnäyttö. Yhdistelmä vaikutti järkevämmältä, kuin pelkkä puheohjaus.

Mutta onko tästä mihinkään? Otetaan selvää.

Käyttöönotto

Käyttöönotto tehdään Google Home -sovelluksella, joka löytyy Android-laitteiden lisäksi myös iPhonelle.

Voit liittää Google Homeen erilaisia suoratoistopaveluja (Spotify, Netflix jne) sekä kotoa löytyviä (Google Assistant yhteensopivia) älylaitteita.

Yhdistin Hubiin seuraavat laitteet

Lopputulos näyttää (puhelinsovelluksessa) meillä tältä. Huoneita ei tarvinnut luoda itse, ne tulivat Hue-järjestelmästä.

Käyttöönotto ei kuitenkaan ole aivan niin sujuvaa kuin toivoisi. Ongelmat tuntuvat johtuvan pääasiassa siitä, ettei kaikkia palveluja ole tarjolla kaikissa maissa. Jotta kaiken saa toimimaan, tulee puhelimen maa-asetuksena olla tietty maa jne.

Varsinkin Spotify-tunnuksen kanssa sai jälleen tapella aivan huolella.

Mutta miten laite toimii, kun sen on lopulta saanut konfiguroitua kuntoon?

Puheohjaus

Spotifyn ohjaaminen puheella toimii odotetusti. ”Hey Google, play Iron Maiden” tuottaa toivotun lopputuloksen. Näytöstä näkee kätevästi, miten laite on puheen tulkinnut.

Erilaisia ajastimia on helppo luoda puheella. Mutta suomenkielisten nimien kanssa ollaan nopeasti umpikujassa. Koitapa kysyä Googlelta ”What’s the weather in Uusikaupunki”. En ole onnistunut vielä kertaakaan.

Mikäli ajatus asunnossa sijaitsevasta mikrofonista ahdistaa, niin ei syytä huoleen. Laitteen mikrofonin saa kytkettyä kokonaan pois päältä.

Valojen ohjaaminen

Kodin laitteita ohjataan (puheen lisäksi) Home control -välilehdeltä.

Mikäli haluamme säätää keittiön valaistusta, valitaan huone (Rooms) ja sieltä keittiö.

Näin pääsemme käsiksi keittiön valaisimiin (sekä muihin keittiössä sijaitseviin laitteisiin). Koko huoneen valaistusta voi helposti himmentää tai kaikki valot sammuttaa.

Valaisimia klikkaamalla pääsee säätäämän yksittäisiä valoja.

Ilmalämpömpumpun ohjaaminen

Ilmalämpöpumppu näkyy suoraan kodin laitteiden päänäkymässä. Lämpötilaa voi nostaa ja laskea, sekä laitteen sammuttaa.

Varsinainen ohjausnäkymä näyttää tältä. Lähellekään kaikkiin asetuksiin ei siis pääse käsiksi.

Laitteen kosketusnäytöltä voi varsin intuitiivisesti ohjata kodin valoja ja ilmalämpöpumppua. En tosin tiedä kuka näin koskaan tekisi. Valojen ohjaaminen on erilaisilla automaatioilla ja puhelinsovelluksella paljon näppärämpää. Sama pätee ilmalämpöpumppuun.

Tämä voisi kuitenkin toimia käyttöliittymänä vieraille silloin, kun emme ole itse paikalla.

Pölynimuri

Pölynimurin voi laittaa imuroimaan koko asunnon suoraan näytöltä.

Yksittäistä huonetta tai aluetta sitä ei kuitenkaan voi komentaa imuroimaan.

Ne vähemmän hyödylliset toiminnallisuudet…

Nest Hubin näytöltä voi katsella takapihan valvontakameran kuvaa. Saman näen tosin myös ikkunasta.

Tallennuksia laitteella ei voi selata.

Astianpesukoneen pesuohjelman saatan pystyä käynnistämään ja sammuttamaan. En ole nähnyt tarpeelliseksi kokeilla.

Jep. Osaa kodin älykkäistä laitteista on iloa ohjata näin. Osaa taas ei.

Säätiedot

Lähituntien sää näkyy aloitusnäytöllä.

Säätä klikkaamalla näkee tarkemmat ennusteet. Käyttöliittymä ehdottaa kätevästi aiheeseen liittyviä puhekomentoja näytön alareunassa. Komennot voi suorittaa niitä painamalla.

Valokuvakehys

Hieman yllättäen laitteen hauskin ominaisuus on sen käyttö digitaalisena valokuvakehyksenä. Asetuksissa kerrotaan, mistä Google kuvien kansiosta kuvia näytetään ja näin keittiössämme pyörii jatkuvana virtana kuvia lomamatkoilta, erilaisista juhlista jne.

Kyseinen kansio on jaettu koko perheelle jolloin jokainen voi siirtää puhelimestaan sinne omia kuviaan.

Kalenteri

Kalenterin suhteen olin toiveikas. Perheemme menot ovat jaetussa sähköisessä kalenterissa. Voisiko Nest Hub näyttää kätevästi viikkonäkymää perheen yhteisistä menoista? Samaan tapaan kuin perinteinen seinäkalenteri.

Ei.

Näyttöön ei saa isoa visuaalista näkymää tulevista tapahtumista. Se näyttää ainoastaan seuraavan tapahtuman.

Voit myös pyytää laitetta näyttämään tulevat tapahtumat.

Jotta tämä toimii, tulee perheenjäsenet kutsua Google Home -kotitalouden jäseniksi. Lisäksi jokaisella käyttäjällä tulee olla äänentunnistus (Voice match) päällä. Näin laite tunnistaa, kuka pyytää näyttämään tulevat kalenteritapahtumat ja ne poimitaan hänen määrittelemästä kalenteristaan.

Tavallaan hienoa. Mutta minä olisin kaivannut kunnollista kaikille avointa kalenterinäkymää.

Yhteenveto

Nest Hubilla voi luonnollisesti tehdä paljon muutakin. Tehdä Google hakuja, käyttää kääntäjänä, katsoa Netflixiä, luoda kalenteritapahtumia kalenteriin, ylläpitää erilaisia tehtävälistoja jne.

Eli kaikkea sitä, mitä voit tehdä puhelimellakin. Ainoastaan hieman hankalammin.

Minulle Google Nest Hub on digitaalinen valokuvakehys, jolla nyt sattumalta voi halutessaan tehdä vaikka mitä muutakin. En pidä 79€ hintaa pahana tästä. Lisäksi kosketusnäyttö + puheohjaus toimii mielestäni huomattavasti paremmin kuin pelkkä puheohjaus.

Jos tähän vain vielä saisi kunnollisen kalenterinäkymän niin tämä olisi todella kätevä.