Microsoftin tuotekehitys ei lomaile Suomalaiseen tapaan heinäkuussa, joten meidän mökkeillessämme on jälleen julkaistu kaikkea kivaa uutta.

Seuraavassa lyhyt yhteenveto kesäkauden aikana julkistetuista uudistuksista.

Lisensointi

Power Apps planien hinnat käytännössä puolittuvat (lokakuun alusta alkaen).

  • Power Apps per user 20$/kk/käyttäjä (vanha hinta 40$)
  • Power Apps per app 5$/kk/käyttäjä (vanha hinta 10$)

Kyseessä on pysyvä hinnanmuutos, ei tarjouskampanja. Ja niin merkittävä pudotus, että tällä on varmasti myös vaikutusta.

Uudella per app -lisenssillä saa nimensä mukaisesti käyttää vain yhtä appia (canvas tai model-driven). Nykyisellä saa käyttää kahta appsia sekä portalsia.

Silti jäädään voiton puolelle.

  • Uusi malli on vanhaa selkeämpi. Yksi lisenssi. Yksi sovellus.
  • Lisenssikustannus pysyy samana, mikäli käyttäjä käyttää kahta tai neljää appsia. Kaikissa muissa tapauksissa kustannus laskee.
  • Organisaation sisäiset portals-käyttäjät ovat harvinaisia, joten portalsin pudottamisella paketista pois ei ole laajaa vaikutusta

Power Automate

Koko flow’hun tai sen yksittäisiin toimintoihin (action) voi jatkossa liittää kommentteja. Erinomainen tapa dokumentoida toteutus ja/tai keskustella toteutuksen yksityiskohdista ja siihen mahdollisesti liittyvistä ongelmista.

Ensi vuodelle on luvattu kuitenkin jotain, mitä ainakin minä olen odottanut jo vuosia. Nimittäin versiohistoria. Vanhoja versioita voi palauttaa samaan tapaan kuin Power Appsissa. Lisäksi flow’hun tulee kaivattu undo-ominaisuus.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Omien yhdistimien rikastaminen koodilla

Tämä tuli hieman puskista. Omiin yhdistimiin (custom connector) voi nyt lisätä C# koodia.

Tuettuja kirjastoja on rajallinen määrä, mutta on tämä silti huikea.

Power Automate Desktop (PAD)

RPA puolen kiinnostavin uutinen oli mielestäni se, että jatkossa (ensi vuonna) kaikkia Power Platformin yhdistimiä (connector) voi käyttää suoraan Power Automate Desktopilla.

Microsoftin RPA-työkalun vahvuus kilpailijoihin nähden on perinteisen RPA:n (eli Power Automate Desktopin) ja API-pohjaisen automaation (Cloud flow) helppo yhdistäminen.

Jatkossa PAD:sta ei tarvitse käynnistää flow’ta, jotta pääsee hyödyntämään yhdistimiä. Niitä voi käyttää suoraan itse työkalusta.

Power Apps

Modern App Designer

Uusi (Model-driven) app designer löytyy nyt valikosta Editin takaa.

Model-driven appsin rakentaminen uudella editorilla on aiempaa selkeämpää. Näet suoraan esikatselussa, miltä sovellus tulee näyttämään.

Samoin esimerkiksi navigoinnin määrittely on vihdoin yksinkertaista myös niille, joilla ei ole Dynamics 365 taustaa.

Räätälöidyt sivut (Custom pages)

Räätälöidyt sivut ovat käytännössä canvas appseja, jotka on upotettu model-driven appsin sisään. Näitä räätälöityjä sivuja lisätään sovellukseen yllä esitellyllä uudella editorilla.

Canvas appseja on voinut upottaa model-driven appsin sisään ennenkin. Mikä tässä nyt on erilaista?

Ensinnäkin näiden kahden maailman yhdistäminen on nyt huomattavasti helpompaa kuin aikaisemmin. Lisäksi luotu canvas app käyttää uusia Fluent UI -kontrolleja, jolloin kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.

Myös navigointi sovelluksen sisällä näiden kahden maailman välillä on joustavampaa. Canvas appsista voi esimerkiksi avata tietueen muokattavaksi suoraan model-driven appsin lomakkeelle tai navigoida model-driveniin tietyn taulun listanäkymään.

Komentorivin muokkaaminen

Lomakenäytön yläreunan komentoriviä (Model-driven apps) on aina välillä tarpeen muokata. Lisätä sinne esimerkiksi uusia toimintoja.

Tämä on aikaisemmin edellyttänyt räätälöintiä. Jatkossa komentoriviä voi muokata Power Appsista tutulla Power Fx kielellä.

Tervetullut uudistus tämäkin. Ja hyvä esimerkki siitä, miten pikkuhiljaa erilaiset räätälöinnit siirtyvät käyttämään Power Fx -kieltä. Suuri helpotus meille, joilla ei ole Dynamicsin räätälöintikokemusta, mutta joille Power Fx on tuttua.

Niin se Power Fx on kieli, jota käytetään canvas appsien kaavoissa.

Komponenttikirjastot

Komponenttikirjastojen käytöstä ehdinkin kirjoittaa jo kesällä. Mikäli organisaatiossa on komponentteja, joita käytetään eri sovelluksissa, ovat komponenttikirjastot se oikea tapa niitä jaella.

NFC tagit

Power Appsilla voi nyt lukea myös NFC ja HF-RFID tageja.

Fluent UI -kontrollit

Uudet Fluent UI -kontrollit ovat jo käytössä Dataverse for Teamsiin tehdyissä Power Appseissa, sekä model-driven appsin sisällä olevissa räätälöidyissä sivuissa.

Mutta ne tulevat myös perinteisiin canvas appseihin. Mikä on mielenkiintoista, sillä nykyiset kontrollit ovat paremmin muokattavissa kuin uudet Fluent UI -kontrollit. Toivottavasti Fluent UI -kontrollien muokattavuutta tullaan kehittämään tai muuten menetämme osan canvas appsien taipuisuudesta.

Teemat

Teematuki on edelleen tulossa. Mutta siitä on kerrottu niin vähän yksityiskohtia, ettei vielä riemuita. Palataan asiaan, kun siitä julkaistaan lisää yksityiskohtia.

Hallinnointi

Tenanttitasoiset raportit

Tenantin kattavia raportteja on odotettu. Ensimmäisenä niistä Power Platform Admin Centeriin ilmestyi Power Apps -raportti. Se sisältää tietoa sovellusten käytöstä (Usage), niiden tekemisestä ja muokkaamisesta (Maker Activity) sekä tietenkin luettelo kaikista tenantin sovelluksista (Application Inventory)

Seuraavaksi odotellaan vastaavaa Power Automatesta ja Power Platformin API-pyynnöistä.

DLP-säännöt

Vihdoin ne odotetut DLP ominaisuudet tulivat! Nyt säännöissä voi tehdä rajoituksia toimintotasolla. Eli voit sallia esimerkiksi Twitter-yhdistimen käytön, mutta kieltää twiittien lähettämisen.

Osalla yhdistimistä voit sallia/kieltää käytettäviä endpointeja. Erityisen kätevää esimerkiksi SQL ja Http -yhdistimillä.

Vihdoin DLP-säännöt kattavat myös omat yhdistimet (custom connector).