Syksyn 2021 Microsoft Ignite tapahtuma on päättynyt ja on aika käydä läpi siellä tehdyt Power Platform -julkistukset. Tarkemmin ottaen Power Appsiin liittyvät kiinnostavat julkistukset. Jostain syystä haaviini ei jäänyt juurikaan esimerkiksi Power Automateen liittyviä uutisia.

Mutta tässä ne omat lempparini.

Pay-as-you-go -lisensointi

Alkusyksystä Microsoft pudotti pommin ja ilmoitti käytännössä puolittavansa Power Apps lisenssien hinnat. Sama meno jatkuu. Ignitessa julkaistiin uusi Pay-as-you-go -lisensointimalli.

Nykyisten lisenssien (Power Apps per User ja Power Apps App plan) rinnalle tulee käyttöön perustuva Pay-as-you-go malli.

Pay-as-you-go mallissa ei osteta lisenssejä. Siinä tarkastellaan kuukausittain sovelluksen toteutunutta käyttäjämäärää ja veloitetaan 8,43€ per käyttäjä.

Sillä ei ole merkitystä, onko käyttäjä käyttänyt sovellusta ko kuukautena yhden vai tuhat kertaa.

Joustavuudella on hintansa. Pay-as-you-go on tuplahintainen etukäteen hankittuun, käyttäjään sidottuun, lisenssiin verrattuna.

Mutta tällä on ehdottomasti paikkansa. Kuvittele sovellus, joka on tarkoitettu 1000 käyttäjän käyttöön. Todellisuudessa käyttäjistä keskimäärin 50 käyttää sovellusta kuukausittain. Per App -lisenssillä kustannus on 4200€/kk. Pay-as-you-go mallissa se on 422€/kk.

Pay-as-you-go malli asetetaan käyttöön sovelluskohtaisesti.

Veloitus kohdistuu Azuren tilaukseen (subscription). Eri Power Appsien käyttökustannukset voi siis suoraan kohdistaa oikeisiin paikkoihin.

Power Platformin pyyntörajojen (requests limits) muutokset

Käyttäjäkohtaiset rajapintapyyntöjen rajat eivät juuri isoa yleisöä kiinnosta. Niiden ylityksistä kun ei (vielä) aiheudu mitään kamaluuksia.

Mutta näitä rajoja venytetään nyt melkoisesti. Tämä on erinomaista. Huomaa kuitenkin että Microsoft 365 -lisensseillä operoidessa raja kasvoi ainoastaan tuhannella kutsulla.

LisenssiOhjelmointirajapintapyyntöjen määrä /
24 tuntia
Power Apps per user plan40 000 (aiemmin 5000)
Power Automate per user plan40 000 (aiemmin 5000)
Office-lisenssi6000 (aiemmin 2000)
Power Apps per app plan6000 (aiemmin 1000)
Power Apps Pay-as-you-go6000
Dynamics 365 Enterprise -sovellukset40 000 (aiemmin 20000)
Dynamics 365 Professional40 000 (aiemmin 10000)
Dynamics 365 Team Member6000 (aiemmin 5000)

Myös lisensoimattomien käyttäjien (esim Service Principalit) käytössä olevat palvelupyyntömäärät kasvoivat merkittävästi.

Power Appsin samanaikainen muokkaus

Jatkossa usea tekijä voi avata Power Appsin muokattavaksi. He voivat tehdä sovellukseen vapaasti muutoksia ja lopulta tallentaa muutokset. Tallennuksen yhteydessä tekijöiden muutokset yhdistetään (merge) eli kenenkään muutokset eivät jää tallentamatta.

Tälle tympeälle näylle voi siis heittää vihdoin hyvästit.

Power Apps ja versionhallinta

Tätä on odotettu. Voit yhdistää Canvas Power Appsin suoraan (Git) versionhallintaan.

Usea kehittäjä voi työstää Power Appsia samanaikaisesi ja versiot siirtyvät automaattisesti versionhallintaan. Ne ovat siellä selkokielisenä luettavissa ja muutoksia voi tehdä suoraan versionhallinnasta löytyvään koodiin vaikkapa Visual Studio Codella.

Helpottaa huomattavasti massamuutosten tekemistä sekä muutoksista johtuvien vikojen selvitystä.

Tämä on ollut aiemminkin mahdollista, mutta nyt kaikki manuaaliset vaiheet jäävät pois.

Kyseessä on toistaiseksi kokeellinen ominaisuus (Experimental feature), eli ollaan varovaisia sen kanssa.

Power Appsin paketointi mobiilisovellukseksi

Tähän asti Power Appsit on jaettu mobiililaiteisiin Power Apps sovelluksen avulla. Puhelimen Power Apps -sovelluksen sisältä löytyy kaikki käyttäjälle jaetut Power Appsit.

Jatkossa Power Appsin voi paketoida mobiilisovellukseksi, joka jaetaan laitteisiin kuten mikä tahansa mobiiilisovellus. Sovellus toimii laitteessa itsenäisesti, ilman Power Apps -sovellusta.

AI Builder kapasiteetin sisällyttäminen Power Apps -lisensseihin

AI Builderin avulla voit hyödyntää erilaisia AI malleja Power Platform ratkaisuissa. Aloittamisen esteenä on saattanut olla korkeahko aloituskustannus. Käyttö edellyttää AI Builder kapasiteettia, jota on voinut ostaa 500$ kuukausihintaan (miljoona creditiä).

Alkuun on päässyt edullisemmin hankkimalla Power Automate Per user plan with attended RPA -lisenssin, joka sisältää 5000 kuukausittaista creditiä.

Jatkossa jokainen Power Apps per App plan tuo kuukaudessa 250 credittiä ja Power Apps per User plan 500 credittiä.

Uskon että tämän myötä myös AI Builderia tullaan käyttämään ratkaisuissa yhä enemmän.