Vuosi sitten kirjoitin perheemme ensimmäisestä sähköautolla tehdystä matkasta Espoosta Turkuun ja takaisin. Silloin autona oli Renault Zoe. Auto vaihtui 2020 joulukuussa IONIQ:iin ja ensi töikseni tein verrokiksi saman reissu.

Tosin tällä kertaa hieman haastavammin. Kävin nopeasti vaihtamassa joululahjoja sukulaisten kanssa eli ajoin Espoosta Turkuun ja takaisin käytännössä yhtä soittoa.

Miten nykymittapuulla kovin vaatimattomalla akulla (38,3kWh) varustettu IONIQ selviää 322km matkasta?

Aamu: Espoo – Turku

Olen ajanut Zoe:lla samaa väliä useasti, joten tiesin ettei yhdensuuntaisessa matkassa ole mitään ongelmaa. Siitäkin huolimatta, että IONIQ:issa on hieman pienempi akku kuin Zoe:ssa. IONIQ nimittäin kuluttaa moottoritiellä selvästi vähemmän kuin Zoe.

Lähdin matkaan aikaisin aamulla täydellä akulla. Ulkona oli 6 astetta lämmintä, tiet olivat märät ja tihkutti kevyesti. Olosuhteet nostavat kulutusta, muttei niin paljoa että olisi syytä huoleen. Nopeusrajoitusten mukaan (106km/h mittarinopeus 100km/h alueella) keskikulutukseksi muodostui 16.8kWh/100km.

Akkuakin oli Turussa jäljellä vielä 24%.

Olin sopinut treffit sataman harppuunaparkkiin, jossa on kaksi hidaslatauspistettä. Suunnitelmana oli ladata autoa lahjojen vaihdon aikana, jotta voisin venyttää seuraavan lataustauon aina Saloon asti. Ja syödä jossain muualla kuin ABC:llä.

Molemmat latauspisteet olivat kuitenkin varattuja, enkä jaksanut ryhtyä säätämään vaihtamalla treffipaikkaa. Joten paluumatka meni B-suunnitelmalla.

Aamupäivä: Turku – Espoo

Lahjojen vaihto kesti alle 30min, jonka jälkeen oli aika lähteä takaisin kotiin. Nokka kohti Tammisillan ABC:tä, josta löytyy kaksi 50kW latauspistettä. Molemmat olivat vapaana.

Akkua oli jäljellä vielä 15%. Auto kiinni laturiin ja lounaalle. 41 minuutin kuluttua oli lounas syöty, kahvit juotu ja auto valmiina lähtöön (akkua 79% eli enemmän kuin tarpeeksi kotimatkalle).

Mutta…

41 minuutin aikana olin saanut 50kW laturista energiaa 23.36kWh. Eli toteutunut latausteho oli 34,2kW.

Miksi luku ei ole 50kW? IONIQ:in luvataan ottavan vastaan 50kW latausta. Onko 34,2kW näissä olosuhteissa IONIQ:lle hyvä vai huono tulos?

Matkantekokyky

Sähköautojen kohdalla mielenkiinto keskittyy edelleenkin usein vain akun kokoon. Onko se 45kWh, 55kWh vaiko peräti 75kWh?

Toinen oleellinen asia on kuitenkin auton kulutus. Näistä kahdesta tekijästä muodostuu auton todellinen toimintamatka. Mutta kun autolla matkustetaan pidemmälle, kuin toimintamatka antaa myöden, muuttuu peli hieman monimutkaisemmaksi.

Tällöin matkalla täytyy ladata. Mitä vähemmän ja lyhyempiä lataustauot ovat, sitä sujuvampaa matkustaminen on. Käytännössä akkuun halutaan saada mahdollisimman nopeasti lisää virtaa. Minulla on alla IONIQ, joka kykenee ottamaan vastaan 50kW latausta. Mikä tässä on siis ongelma? Ajan vain vähintään 50kW:n latauspaikalle.

Latausnopeuteen, ja näin ollen myös matkantekokykyyn, vaikuttavat seuraavat tekijät

  • Paljonko latauspiste kykenee tarjoamaan virtaa (laturista riippuen 50-250kW, nyt puhutaan siis pikalatureista)
  • Paljonko autosi kykenee vastaanottamaan pikalatausta (oma IONIQ ottaa vaatimattomasti 50kW)
  • Mikä on autosi akun lämpötila
  • Millainen on autosi akun latauskäyrä

Kaksi ensimmäistä lienee aika selviä, mutta kaksi jälkimmäistä ovat harvoin tuttuja edes automyyjille.

Akun lämpötilan vaikutus

Jotta akkua voidaan ladata nopeasti, tulee sen olla optimilämpötilassa. Esimerkiksi oman IONIQ:in akku tulee olla 28 asteinen ottaakseen pikalatausta kunnolla vastaan. Ja koska ajamalla (varsinkaan kaupunki tai maantienopeudella) akku ei juuri lämpene, ymmärtää nopeasti ettei Suomen olosuhteissa pääse lähellekään aina nauttimaan täydestä lataustehosta.

Fiksut autonvalmistajat ovat ratkaisseet ongelman näppärästi. Kun auton navigaattorille asettaa kohteeksi pikalaturin, lämmittää auto akun optimilämpöiseksi matkalla laturille. Näin pääsee nauttimaan maksimaalisesta latausvauhdista. Mahtavaa. Näin toimii ainakin Tesla ja tulevaisuudessa myös Volkswagenin ID-sarja (ohjelmistopäivitystä odotellaan).

Ongelma voi olla myös toisin päin. Pikalataaminen lämmittää akkua, eikä liian lämmintä akkua voi enää pikaladata täydellä teholla. Kunnon sähköautoissa on aina myös toimiva akun jäähdytys. Esimerkiksi uudesta Nissan Leafista tämä puuttuu, jolloin et voi ladata sitä kesähelteillä useaa kertaa peräkkäin pikalaturilla. Riippuu täysin ajoprofiilistasi, onko tämä ongelma vaiko ei.

Latauskäyrä

Vaikka valmistajat ja automyyjät puhuvat 50kW tai jopa 150kW lataustehoista, ei tämä tarkoita että autoa voisi ladata tyhjästä täyteen kyseisellä nopeudella.

Latauskäyrä havainnollista sitä, miten auto ottaa (akun optimilämpötilassa) vastaan pikalatausta akun eri varaustasoilla. Alla kuvassa on IONIQ:ien latauskäyrät. Keltainen kuvaa minun autoani. Käyrästä näkee hyvin että sitä kannattaa pikaladata välillä 15-67%. Sen jälkeen lataustehot putoavat. Vanha 28kWh IONIQ lataa pikalaturilla selvästi nopeammin ja pidempään (sininen käyrä).

Verratessa useamman eri sähköauton käyriä keskenään, huomataan että autoissa latausnopeus alkaa tippumaan eri kohdissa. Matkaa tehtäessä akku kannattaa ajaa kohtuu tyhjäksi ennen pikalatausta ja ladata sen verran mitä parhaalla nopeudella saa ja joka riittää seuraavaan pikalatauspaikkaan.

Sillä oletuksella, että seuraavassa paikassa on laturi vapaana…

Aina voi toki ostaa sähköauton, jonka akku riittää lataamatta myös niihin kerran vuodessa tai joka toinen kuukausi tehtäviin pidempiin matkoihin. Halvemmalla kuitenkin pääsee, mikäli akun mitoittaa arkiajojen mukaan ja varautuu lataamaan satunnaisilla pidemmillä reissuilla kerran tai useammin.

Silloin on kuitenkin syytä ymmärtää kunkin autoehdokkaan kohdalla myös nämä muut matkantekokykyyn vaikuttavat tekijät. Akun koon ja kulutuksen lisäksi.

Lataustaukojen kurjuutta on järkevintä havainnollistaa laskemalla auki kauanko vie ladata 100km lisää toimintamatkaa. Esim Tesla Model 3 saan sen parhaimmillaan neljässä minuutissa! Omassa IONIQ:ssa puhutaan jo 20 minuutista.

En pidä kauheana pysähtyä kerran kolmessa kuukaudessa neljäksi minuutiksi lataamaan (oma ajoprofiilini).

Yhteeveto

Mutta se matka Espoosta Turkuun ja takaisin. Kotiin saapuessani akkua oli jäljellä vielä 16%. Kilometrejä tuli 322 ja koko matkan keskikulutus oli 16.2kW/h.

Ja on tämä IONIQ mukava auto ajaa.

Kuvat: https://insideevs.com