Kevään 2021 Microsoft Ignite tapahtuma on päättynyt ja on aika käydä läpi siellä tehdyt Power Platform -julkistukset.
Power Fx
Suurimman huomion vei Power Fx. (Canvas) Power Apps tekijöille uutinen saattoi vaikuttaa laimealta. Kyse on käytännössä siitä, että jo vuosia Power Appseissa käytetty kieli on vihdoin saanut nimen.
Tämä on siis Power Fx:ää.

Kiinnostavaa on se mitä tapahtuu seuraavaksi. Tulevaisuudessa voit käyttää Power Fx:ää myös model-driven appseissa (kesäkuu 2021). Vuoden loppuun mennessä Power Fx:n käyttö laajenee Dataversen laskennallisiin sarakkeisiin (calculated columns), AI Builderiin sekä Power Virtual Agentteihin.
Tämä on erinomainen uutinen. Vähemmän syntakseja ja komentoja opeteltavana. Todennäköisesti tämän myötä Power Virtual Agentteihin voi myös rakentaa enemmän logiikkaa.
Power BI:stä tutut M ja DAX -kielet eivät tule korvautumaan Power Fx:llä.
Suurin murheenkryyni jäi kuitenkin vielä roikkumaan ilmaan. Nimittäin Power Automatessa käytettävät kaavat. Niiden korvaaminen Power Fx:llä olisi huikea hyppy eteenpäin.
Tälle ei kuitenkaan uskallettu antaa mitään aikataulua.
Lue lisää Power Fx:stä Jukka Niirasen mainiosta kirjoituksesta.
Power Automate Desktop ilmaiseksi Windows 10 käyttäjille
Microsoft on tosissaan mukana RPA (Robotic Process Automation) kisassa. Power Automaten avulla voidaan saumattomasti yhdistää modernia pilvessä tehtävää automatisointia (Cloud flow) sekä perinteistä RPA:ta (Desktop flow).
Tämä on uniikkia.
Ja aina vain paranee. Jatkossa Power Automate Desktop on ilmainen kaikille Windows 10 käyttäjille.

Nyt kuka tahansa organisaatiossa voi ryhtyä automatisoimaan omia töitään Power Automate Desktopin avulla. Enää ei tarvitse selvittää keneltä tai mistä saisi lisenssin. Malli on tuttu Power BI:stä.
Kun innokas kokeilija on todennut työkalun toimivaksi, on aika kääntyä IT:n puoleen. Desktop flow’ta kun ei voi jakaa muille, eikä hallinnoida keskitetysti, ilman lisenssiä. Samoin AI Builderin ja process advisorin hyödyntäminen edellyttävät lisenssiä.
Power Platformin hallinta
Useimmille organisaatioille ne merkityksellisemmät uudistukset tulevat kuitenkin tällä kertaa hallintapuolelta.
Raportointi
Vihdoin Power Platform Admin Centeriin (PPAC) saadaan raportteja, joiden avulla voi muodostaa yleiskuvan tenantin Power Platform -tekemisestä.
Esimerkiksi
- Miten paljon ratkaisuja on?
- Miten paljon niitä käytetään?
- Miten moni käyttäjä niitä käyttää?
- Paljonko kuukausittain on tullut uusia käyttäjiä?
- Ketkä ratkaisuja tekevät?
Alla esimerkkikuvat uudesta Power Apps -raportista. Vastaavat ovat tulossa myös flow’lle.
Power Apps Usage

Power Apps Maker Activity

Inventory
Näiden lisäksi saadaan inventaario-näkymä, josta näkee kaikkien ympäristöjen kaikki ratkaisut yhdestä paikasta.

Mikä Center of Excellencen Starter Kitin rooli on jatkossa?
Tämä on hyvä kysymys. CoE:n raportointi on kuitenkin huomattavasti ylläesitettyä kattavampi. Ja CoE on paljon muutakin, kuin yksi Power BI -raportti. Se ei ole siis minnekään katomassa tai muuttunut turhaksi.
Mutta jollain aikavälillä osa organisaatioista saattaa pärjätä ilman sitä. Tällä hetkellä näin ei ole.
Tenantin eristäminen (Tenant isolation)
Jatkossa yhteyksien (connections) käyttö eri tenanttien välillä voidaan rajata. Joko niin että omaan tenanttiin ei voi kytkeytyä sen ulkopuolelta, tai siten että omasta tenantista ei voi käyttää muiden tenanttien palveluja.

DLP – Endpointtien hallinta
Jatkossa DLP sääntöjen avulla voidaan hallita, mitä endpointteja yhdistin (SQL, HTTP, Blob storage jne) saa käyttää.
Näin voidaan esimerkiksi sallia testiympäristöstä yhteydet ainoastaan testitietokantaan ja tuotantoympäristöstä ainoastaan tuotantokantaan.

Uuden ominaisuuden avulla saadaan kontrolliin myös erilaisten rajapintojen käyttö (HTTP-yhdistin).
DLP – Toimintokohtainen rajoittaminen
Jatkossa kustakin yhdistimestä voidaan määritellä, mitä sen tarjoamia toimintoja (action) on sallittua käyttää. Esimerkiksi Default-ympäristössä voidaan sallia twiittien hakeminen, mutta ei twiittien lähettämistä.

Yhteenveto
Power Fx:n merkitys nähdään käytännössä vasta kun kieli laajenee Canvas Appseista muualle. Odotan innolla.
Power Automate Desktopista veikkaan isoa pelaajaa RPA-kentälle. Microsoft pyrkii tuomaan sen kaikkien tietotyöläisten käyttöön. Kuten tekivät Power BI:n kanssa menestyksekkäästi aikaisemmin.
Lisäksi Power Platformin hallintaan on tulossa odotettuja lisäominaisuuksia.
Mikäli Igniten aikana julkaistujen Power Platform -uutisten lukumäärä tuntuu vaisulta, on hyvä muistaa että alusta kehittyy ympäri vuoden. Todellisesta kehitystahdista saa paremman kuvan selaamalla läpi kahdesti vuodessa ilmestyvää Release Wave -dokumentaatiota.
Eikä sinnekään pääse lähellekään kaikki pienemmän muutokset ja uudistukset…