Yksi sähköauton useista kivoista puolista on ajamisen edullisuus. Mutta onko tämä nykyisillä sähkön hinnoilla enää laisinkaan totta?

Tässä jutussa kerron, miten sähkön hinnannousu on vaikuttanut meidän perheen sähköautoiluun. Käytännössä auton lataamiseen Ajomäärään se ei ole ainakaan vielä vaikuttanut.

Ihana kotilataus

Olemme voineet ladata autoa aina taloyhtiön autokatoksessa. Ihanan helppoa. Järjestely on meillä yksinkertainen

  • Osakas vaihtaa lämpötolpan lataukseen soveltuvaksi ja varustaa sen kulutusmittarilla
  • Taloyhtiölle maksetaan kulutuksen mukaan
  • Sähkön hintana käytetään taloyhtiön maksamaa hintaa

Valitettavasti taloyhtiömme sähkön hinta on kehittynyt seuraavasti.

Taloyhtiön sähkö maksoi joulukuussa 2020 siirtoineen ja veroineen 12.9 senttiä/kWh. Nyt joulukuussa 2022 se maksaa 54.9 senttiä/kWh. Kotona lataaminen on nyt selkeästi kalliimpaa, kuin missä tahansa muualla.

Tilanne ei tietenkään ole kaikilla sähköautoilijoilla sama. Mikäli voisimme ladata omalla sähkösopimuksellamme, olisi sähkön hinta edelleen alle 10 senttiä/kWh. Pörssisähköasiakkaat lataavat hekin edelleen useina öinä edullisesti, joskus lähes ilmaiseksi.

Mutta me emme. Olemmekin siirtyneet lataamaan muualle.

Lataus työpaikalla

Vaimon työpaikalla on tarjolla maksullinen latausmahdollisuus. Schukolataus maksaa 15 senttiä/kWh ja Type 2-lataus 20 senttiä/kWh.

Automme ladataan nykyisin konttoripäivinä (1-2 kertaa viikossa) työpaikan parkkipaikalla. Mutta tätä tekevät muutkin. Mikäli töihin tulee kello 9, ei nopeampaa Type 2-latausta ole enää vapaana.

Koska automme (IONIQ) akku on varsin pieni (38kWh), ei työpaikalla lataaminen riitä koko viikon ajoihin.

Katse siirtyykin julkisiin latauspalveluihin. Ja nyt alkaa se hämmentävä osuus. Niille, jotka eivät sähköautoa omista.

Asiointilataus (Type 2)

Asiointilatausta, jota myös hidaslataukskeksi kutsutaan (Type 2), on jo kattavasti tarjolla. Alla kuva pääkaupunkiseudun asiointilatauspisteistä.

Nimensä mukaisesti kyse on hitaasta latauksesta, jota tehdään asioinnin (kaupppa, ravintola, elokuva, liikunta jne) aikana. Lataus on (taloyhtiömme nykyiseen sähköön verrattuna) edullista, tyypillisesti noin 20 senttiä/kWh.

Mutta hidasta.

Tämä hitaus riippuu kahdesta tekijästä

  • Latauspisteen tehosta (22kW vai 11kW, jaetaanko tämä vielä tarvittaessa kahdelle autolle?)
  • Auton sisäisestä laturista (Type 2 latauksessa käytetään aina auton laturia)

Esimerkki

Alla K-supermarket Lähderannan asiointilatauspisteen tiedot

  • Laturi antaa maksimissaan 22kW tehon
  • Veloitus perustuu kulutettuun sähköön (22 senttiä/kWh)
  • Pitkissä latauksissa (yli 2h) päälle tulee vielä aikaveloitus (2 senttiä/min). Tämä on kohtuullisen tuore ilmiö, mutta tervetullut. Tarkoitus on ladata autoja, ei käyttää latauspisteitä pysäköintiin.

Autossamme on 1-vaiheinen 7.4kW laturi (1x32A). Voimme siis ladata Type 2 -asemasta maksimissaan 7.4kW teholla. Riippumatta siitä, mitä latauspömpelissä lukee. Tämä on autostamme johtuva rajoitus.

Lähderannan latausasema antaa 22kW (3x32A). Saamme ladattua automme laturin maksimiteholla 7.4kW (mikäli latausasema ei jaa tehoaan usealle autolle). Jos latausasema olisikin teholtaan 11kW (3x16A), saisimme ladattua autoa vaatimattomalla 3.7kW (1x16A) teholla. Lähestymme masentavasti schukolatauksen tehoja.

Suurin osa uudemmista autoista on onneksi varustettu 11kW (3x16A) laturilla. Tällöin auto lataa sekä 22kW että 11kW latausasemilla 11kW teholla.

Joistain autoista löytyy 22kW laturi. Nämä autot kykenevät lataamaan 22kW latausasemalla täydellä 22kW teholla.

Alla sama taulukkona. Rivit edustavat eritehoisilla latureilla varustettuja autoja. Sarakkeet taas eri pituisia lataustaukoja 11kW ja 22kW latauspisteillä. Arvona on kyseisen auton akkuun ladattu energiamäärä (lataushäviöt unohdettu).

0.5h (22kW)1h (22kW)2h (22kW)0.5h (11kW)1h (11kW)2h (11kW)
Hyundai IONIQ (7.4kW)3.7kW7.4kW14.8kW1.9kW3.7kW7.4kW
Volkswagen ID.4 (11kW)5.5kW11kW22kW5.5kW11kW22kW
Renault Zoe (22kW)11kW22kW44kW5.5kW11kW22kW

Erot ovat huimia. IONIQ lataa huonoimmillaan kahdessa tunnissa 7.4kW, kun Zoe imuroi samassa ajassa parhaimmillaan 44kW.

En juurikaan käytä asiointilatausta. Kaupassa käyntini kestää noin 30min. Saan sinä aikana ladattua maksimissaan 3.7kW eli alle 10% akusta. Ei maksa vaivaa.

Julkinen pikalataus (CCS)

Siirretään katse julkiseen pikalataukseen. Niitä on tarjolla asiointilatausta vähemmän, mutta kohtuullisen hyvin jo niitäkin.

Pikalatauksessa hyödynnetään aina latausaseman laturia. Hieman yllättäen auton ominaisuuksien vaikutus latausnopeuteen on edelleen merkittävä.

  • Mikään auto ei lataa samalla teholla alusta (akku = 0%) loppuun (akku =100%). Tyhjähköön akkuun ladataan korkealla teholla ja latausnopeus hiipuu mitä täydemmäksi akku tulee. Puhutaan ns. latauskäyrästä.
  • Akun lämpötila vaikuttaa latausnopeuteen merkittävästi. Liian kylmää tai kuumaa akkua ei voida ladata kovin nopeasti

Erot eri autojen latausnopeudessa ovat vielä valtavia. Meidän IONIQ:ia voi ladata optimiolosuhteissa hetken max 44kW teholla. Moderneja kulkupelejä ladataan jopa 200kW teholla.

Ja tästä päästään siihen sekavuuteen.

Osa pikalatausasemista on aikaveloitteisia. Näissä meidän auton lataaminen on helposti kallista. Toisaalta jonkun uuden, nopeasti lataavan auton, lataaminen voi olla todella edullista.

Esimerkki – Aikaveloitus

Otetaan jälleen esimerkki Lähderannan K-latauksesta. Lataustehoa luvataan 50kW ja hinta on 20 senttiä/minuutti.

Tyhjä ja kylmäakkuinen IONIQ lataa aluksi vaatimattomalla 14kW teholla. Kymmenessä minuuutissa saan ladattua 2.33kW ja maksan siitä 2 euroa. Se on 85,9 senttiä/kWh!

Seuraavaksi latausteho nousee 22kW:iin. 10min latauksen hinta on nyt 54,5 senttiä/kWh.

Tyypillinen latausteho tämän jälkeen on 34kW. Tällöin 10min latauksen hinnaksi tulee 35.3 senttiä/kWh.

Esimerkki – kWh-veloitus

Ainakin ABC-lataus (ja uudet K-latauspisteet) tarjoavat pikalatausta kWh-hinnoittelulla.

Esimerkiksi Mankkaalla

  • 100kW latausteho (jaetaan tarvittaessa kahdelle autolle 50/50)
  • hinta 32 senttiä/kWh (meille aina halvemaa kuin aikaperusteinen pikalatus)
  • yli 45min lataukset lisäksi 20senttiä/min. Ei todellakaan kannata roikottaa autoa laturilla pitkään.

Tätäkin halvemmalla pääsee ABC:lla. 27 senttiä/kWh. Me maksamme hitaasta kotilatauksesta nyt 54.9 senttiä. Eli tuplat.

Lataammekin autoa työpaikan lisäksi silloin tällöin asioinnin yhteydessä pikalatureilla. Ja nimenomaan näillä kWh-laskutukseen perustuvilla pikalatureilla.

Yhteenveto

Ai niin. Onko se sähköautolla ajaminen enää halpaa (jos unohdetaan auton hankintahinta)?

Kuvitellaan että lataamme autoamme ainoastaan ABC:n pikalaturilla (27senttiä/kWh). Oikeasti lataamme myös halvemmalla (työpaikka) ja kalliimmalla (K-lataus). Mutta pidetään 27 senttiä keskimääräisenä hintana.

IONIQ kuluttaa keskimärin 17kWh/100km. Se tekee 4.6e/100km. On se edelleen halpaa.

Huom: Missään jutun esimerkissä ei huomioida siirtohäviöitä.