Pienessä 14 asunnon taloyhtiössämme sähköautojen lataus on järjestetty (toistaiseksi) seuraavasti

  • Osakas vaihtaa lämpötolpan omalla kustannuksellaan lataukseen soveltuvaan, kulutusmittarilla varustettuun, malliin (esim Satmatic)
  • Kulutuslukemat luetaan kuukausittain
  • Lataajia laskutetaan vuosittain toteutuneiden kustannusten mukaan

Järjestely on toiminut mainiosti.

Vuosi sitten kirjoitin, miten taloyhtiömme korkea sähkön hinta oli ajanut osakkaat käyttämään julkisia latauspisteitä. Keväällä 2023 aloimme miettimään vaihtoehtoja taloyhtiön silloiselle sähkösopimukselle. Varsinkin sähköautoilijat olivat kiinnostuneet pörssisähköstä. Autojen latauksen kun voi helposti ajastaa halvoille tunneille.

Taloyhtiöllämme on kuitenkin vain yksi sähköliittymä. Sitä käytetään sekä sähköautojen lataamiseen, että kaikkeen yhteiseen (piha-alueiden valaistus, autotolpat, väestönsuojan lämmitys jne). Vaihdolla on siis merkitystä kaikille osakkaille, ei ainoastaan sähköautoilijoille.

Laskelmat ennen päätöksentekoa

Ennen päätöstä hahmottelimme, miten taloyhtiön sähkönkäyttöprofiili soveltuu pörssisähköön. Lähtödatana toimi kulutustiedot tunnin tarkkuudella 11/2021 – 11/2022 väliseltä ajalta.

Millainen taloyhtiömme sähkönkulutusprofiiili on?

Vuodessa sähköä kuluu ~12000kWh ja kuukausittainen kulutus myötäilee ulkolämpötiloja.

Vuorokauden tunteja tarkasteltaessa havaitaan kulutusta olevan eniten yöllä ja vähiten keskipäivällä.

Äkkiseltään profiili näyttää soveltuvalta pörssisähkön hyödyntämiseen.

Lopuksi haimme pörssisähkön hinnat edeltävän 12kk ajalta ja laskimme, mitä olisimme maksaneet jos meillä olisi ollut pörssisähkösopimus. Laskelma näytti vuosisäästöksi 80 euroa. Määrällä ei ollut laskelmassa merkitystä, vaan sillä ettei tarkastelujaksolla taloyhtiömme lasku ollut pörssisähköllä ainakaan kalliimpi kuin olemassaolevalla sopimuksella.

Lisäksi sähköautoilla pystyy vivuttamaan taloyhtiön kulutusta halvoille tunneille. Yhtiö itsessään kuluttaa keskimäärin 1000kWh kuukaudessa. 4 sähköauton lataaminen kuluttaa meillä saman verran. Ja kaikki tämä halvoilla tunneilla. Sillä on jo merkitystä.

Taloyhtiön sopimus vaihdettiinkin pörssisähköön.

Miten kävi?

Taloyhtiö siirtyi pörssisähköön maaliskuussa 2023. Miltä tilanne näyttää 9 kuukauden jälkeen?

Yhtiössämme sähköautoilijat pyrkivät lataamaan sähkön ollessa edullista (alle 5 senttiä). Herrasmiessopimuksella kukaan ei lataa sähkön hinnan noustessa yli 15 sentin.

Järjestely on toiminut. Ostetun sähkön hinta on painunut alle vuoden 2021 tason.

Autoja ei ole herrasmiessopimuksen takia jäänyt lataamatta. Aina on löytynyt päiviä, jolloin hinta painuu yöllä alle 15 sentin. Kaikki osakkaat ovat hyötyneet järjestelystä edullisemman sähkön muodossa.

Veroton sähkön hinta on ollut maalis-marraskuu ajanjaksolla alle 4 senttiä / kWh, mikä on mielestäni edullinen. Mutta edessä on vielä kylmät kuukaudet, jolloin odotettavissa on keskihinnan nousua. Mutta tätäkin voimme hillitä lataamalla autoja edullisilla tunneilla.

Yhteenveto

Pörssisähköön siirtyminen on vaikuttanut tähän astisen kokemuksen valossa mainiolta ratkaisulta. Vastaava järjestely tuskin toimii kuitenkaan kaikissa taloyhtiöissä. Omamme on pieni ja ketterä, jossa lataamiseen liittyvät asiat on saatu aina sovittua hyvässä yhteisymmärryksessä.