Ajoimme viime vikonloppuna pitkästä aikaa hieman pidemmän siivun sähköautolla. Espoosta Jyväskylään ja takaisin. Matkaa kotipihasta Scandic City Jyväskylään tuli 277km. Seuraavassa lyhyt yhteenveto matkan sujumisesta (tai sujumattomuudesta), kustannuksista sekä ajatuksiani siitä mikä sähköautoilussa tulee lähivuosina meitä mahdollisesti kaivertamaan.

Automme on Hyundai Ioniq 38kWh akulla, joka on nykymittapuulla pieni (esim. myydyin Volkswagen ID4 on varustettu 77kWh akulla). Tästä huolimatta matka sujui leppoisasti.

Välilatauksen se toki vaati.

Espoo – Pajulahti – Jyväskylä

Lähdimme kotoa (1) täydellä akulla. Katsoin etukäteen PlugShare-sivustolta, missä matkanvarrella on pikalatureita. Päätin että pysähdymme lataamaan Joutsan ABC:lla (3).

Matkalla koukattiin kuitenkin Pajulahdella (2) poimimassa poika leirikoulusta. Katsoin että sieltäkin löytyy latauspiste ja päätin ladata siellä sen aikaa, mitä mahdollisesti joutuisimme odottelemaan.

Pajulahdelle matka taittuikin mukavasti lämpöisessä (15 astetta) säässä. Leirikoululaisia saatiin odottaa tovi ja sen aikaa auto oli latauksessa. Type 2 -pisteestä akku ei kyllä juurikaan täyttynyt (7%). Käytännössä tätä latausta ei olisi tarvinnut tehdä lainkaan.

Matka: 126.5km
Kulutus 14.3kWh/100km
Akkua kului: 47%
Akkua jäljellä: 53%

Latausaika: 38min
Ladattu energia: 4.51kWh
Hinta: 0.59€
Latauksen jälkeen akkua: 60% 

Pajulahdesta ajettiin Joutsan ABC:lle, jossa juotiin kahvit ja käytiin vessassa. Olin viikolla seurannut ABC:n sovelluksesta että nämä laturit ovat ”aina” vapaina. No saapuessamme ei ollut. Onneksi toinen pikalatauspiste oli vapaa, emmekkä joutuneet odottelemaan laturille pääsyä.

Ioniq pikalataa varsin verkkaisesti. Joutsassa saamani 39kW latausteho on jo lähellä maksimia. Kahvien ja käsienpesun jälkeen auto oli enemmän kuin valmis jatkamaan. Täällä emme odotelleet autoa vaan auto odotti meitä.

Matka: 92.4km
Kulutus 13.3kWh/100km
Akkua kului: 33%
Akkua jäljellä: 27%

Latausaika: 24min
Ladattu energia: 16.02kWh
Hinta: 4.01€
Latauksen jälkeen akkua: 66% 

Lopuksi vielä lyhyt pätkä Jyväskylään. Akkua oli jäljellä mainosti loppupäivän ajoihin. Olisime voineet hyvin jättää Pajulahden latauksen välistä ja Joutsassa olisi riittänyt lyhyempi lataus. Mutta kun se kahvi piti ehtiä juomaan.

Jyväskylä

Valitettavasti hotellissamme ei ollut latausmahdollisuutta (Vinkki: Laittakaa hotellien parkkihallit täyteen edes 1x16A latauspaikkoja). Onneksi aivan kulmalla oli parkkihalli, johon auton sai jätettyä yöksi lataamaan. Varsin edulliseen hintaan.

Matka: 72.2km
Kulutus 13.3kWh/100km
Akkua kului: 25%
Akkua jäljellä: 41%

Latausaika: 9h41min
Ladattu energia: 28.12kWh
Hinta: 4.22€
Latauksen jälkeen akkua: 100% 

Lauantai meni sitten Jyväskylässä suhatessa. Olisi ollut mukava ladata autoa vielä nopeasrti ennen kotiinpaluuta, mutta Jyväskylän keskustassa ei pikaladata.

Olisin voinut toki viedä auton parkkihalliin jälleen yöksi, mutta olin jo maksanut hotellin parkista tämän vuorokauden.

Sunnuntaina kävin Keijon Lidlissä lataamassa asioinnin yhteydessä hieman (75% -> 85%).

Ja sitten kotiin.

Jyväskylä – Espoo

Ennen lähtöä lyhyt muistinvirkistys Plugsharesta ja päädyin latamaan joko

  • Heinolassa (2)
  • Heinolassa (2) ja Mäntsälässä (3)
  • Lahdessa

Optimi olisi ollut ladata Lahdessa. Akku olisi sopivan tyhjä perille saavuttaessa ja olisimme selvinneet yhdellä nopealla latauksella. Päätin kuitenkin ottaa vähän lyhyemmän pätkän alkuun ja ladata Heinolan ABC:lla. Siellä kun oli kolme pikalaturia samassa paikassa.

Heinolassa meitä sitten odotti se sähköautoilijan ikävä yllätys. Kaikki kolme pikalatauspistettä olivat varattuja. Jonoa ei kuitenkaan ollut ja autojen varaustasot näyttivät siltä että kohta joku lähtee. 7 minuutin jälkeen näin kävikin ja sain auton lataukseen.

Olisimme voineet toki jatkaa odottamatta Lahteen. Mutta siellä olisi voinut olla sama odottelu edessä. Joten jäimme tänne.

Jäätelöiden syömisen jälkeen annoin seurueen päättää. Jäädäänkö tänne vielä hetkeksi ja ajetaan suoraan kotiin, vai lähdetäänkö heti ja pidetään vielä toinen lyhyt tauko? Kaikki halusivat pitää vielä toisen lyhyen tauon, joten lähdimme jatkamaan matkaa.

Matka: 128.6km
Kulutus 13.3kWh/100km
Akkua kului: 45%
Akkua jäljellä: 40%

Latausaika: 15min
Ladattu energia: 8.21kWh
Hinta: 2.05€
Latauksen jälkeen akkua: 58% 

Toinen stoppi oli Mäntsälän S-marketissa. Tällä kertaa akku oli mukavan tyhjä (19%) ja latausnopeus oli sen mukainen (43kW).

14min lataamisen jälkeen lähdettiin jatkamaan matkaa.

Matka: 80.6km
Kulutus 17.1kWh/100km
Akkua kului: 39%
Akkua jäljellä: 19%

Latausaika: 14min
Ladattu energia: 10.01kWh
Hinta: 2.55€
Latauksen jälkeen akkua: 43% 

Kotipihassa akkua oli jäljellä vielä 19%

Yhteenveto

Lyhyiden taukojen pitäminen teki matkustamisesta oikein mukavaa. Perillä oli pirteänä. Tälle matkalle kaksi taukoa on mielestäni jo liikaa ja yksi taas liian vähän. Ja se15min tauko on oikeasti todella lyhyt. Siinä ei ehdi käymään kahvilla. Nykyiset sähköautot lataavat lämpimään ja kohtuu tyhjään akkuun 15 minuutissa hyvinkin 150-200km lisää rangea.

Matkanteossa sähköautolla ongelma ei mielestäni enää ole nykyautojen akkukoot tai latausnopeudet. Pullonkaula on pikalaturien määrä. Latauskenttien pitäisi olla huomattavasti suurempia, jotta niillä ei tarvisi jonottaa.

10-15min lataukseen 150km välein pidemmillä matkoilla en kuole. Se on mielestäni ihan virkistävää. Eikä niin usein tarvitse nykyautoilla edes ladata ellei halua.

Mitäs tämä reissu sitten maksoi? Kun lasketaan mukaan kotona lataaminen, pikalataukset sekä hidaslataukset, saadaan kustannukseksi 3.47€/100km.

Kilometrit: 651km
Kulutus: 14.7kWh/100km
Latauskustannukset: 22.56€
Energiakulut/100km: 3,47€