SharePointiin putoilee tasaiseen tahtiin isoja ja pieniä ominaisuuksia, jotka vievät meitä lähemmäksi hetkeä jolloin SharePointilla voi rakentaa vakiotoiminnallisuuksia hyödyntäen mainion intranetin.

Käydään jälleen läpi muutama näistä ominaisuuksista.

Sivun kopiointi

Äskettäin julkaistut muokattavat sivustomallit ovat vielä raakileet. Se on sääli sillä räätälöitävät sivustomallit ovat erinomaisia organisaation tiimi/projekti/palvelu/tuote/harrastekerho/jne sivustojen pohjaksi.

Voit kuitenkin unohtaa sivustomallien puutteet intranettia suunniteltaessa.

Viestintäsivustoilla toteutettu intranet on käytännössä 1-n kappaletta viestintäsivustoja, jotka liitetään yhteen hub-sivuston (tulossa) avulla.

Mikäli intranet koostuu viidestä viestintäsivustosta, ei niiden etusivujen muokkaaminen halutunlaisiksi ole iso tehtävä. Oleellisempaa on varsinaisten sisältösivujen helppo tuottaminen. Tähän käyttötarpeeseen iskee sivun kopiointi -toiminnallisuus.

Kuvitellaan rakentavamme intranettia. Olemme luoneet mallin miten sisäisiä palveluja esitellään intranetissa (kuva alla). Palvelun esittelevällä sivullamme on

  • lyhyt esittelyteksti
  • sivun vastuuhenkilön kuva ja nimi
  • kolme tuoreinta palveluun liittyvää dokumenttia
  • syöte kyseisen palvelun yammer-ryhmästä

it page

Seuraavaksi lisäämme HR-palvelujen sivun. Tämä käy helposti tekemällä kopion IT-palveluiden sivusta.

make copy of page

Kopio on otsikkoa lukuunottamatta idettinen alkuperäisen kanssa. Vaihdan tekstit, dokumenttikirjaston sekä yammer-syötteen ja olen valmis!

new page

Kopiointi on erinomainen ominaisuus varsinkin niille, jotka käyttävät intranetissaan vakiomalleista poikkeavaa layouttia ja web-osien asettelua. Säästää todella paljon aikaa kun niitä ei tarvitse hieroa manuaalisesti paikoilleen.

Huomaa että kopiointi toimii sivustokokoelman (kuten yksi viestintäsivusto) sisällä.

Sivun lisääminen navigaatioon tai uutiseksi

Sivun tallentamisen jälkeen käyttäjältä kysytään lisätäänkö sivu suoraan navigaatioon tai lisätäänkö se viestintäsivuston uutiseksi.

Jälleen pieni ominaisuus, joka helpottaa kokonaisuuden rakentamista kummasti. Samalta näytöltä voi kopioida myös sivun osoitteen talteen.

promote new page

Myöhemmin tähän näyttöön pääsee sivun yläpalkin Promote -linkistä.

promote new page 2

Lomakkeen upottaminen sivulle

Käyttäjät ovat todella innoissaan Forms:sta, tästä superhelposta lomaketyökalusta. Tehdään sen avulla intranettiimme työsuhdepuhelimen tilauslomake.

Näyttökuva 2018-1-27 kello 14.28.58.png

Lomake on selaimessa aivan hervottoman kokoinen. Onneksi lomake on helppo upottaa intranetin IT-sivulle. Avataan sivu muokkaustilassa (edit) ja lisätään Microsoft Forms web-osa.

Näyttökuva 2018-1-27 kello 14.31.29

Annetaan web-osalle Forms-työkalusta poimittu lomakkeen osoite.

Näyttökuva 2018-1-27 kello 14.32.32

Sijoitin lomakkeen sivun oikeaan palstaan, jolloin se asettuu nätisti pieneen tilaan. Huomattavasti siistimpi kuin alkuperäinen Forms-lomake!

forms on page.png

Forms -lomakkeet organisaation omilla väreillä

Forms -lomakkeiden kiusallisin puoli on niiden ulkoasu. Niitä ei saa mitenkään viriteltyä näyttämään organisaation omilta. Vai saako…

Tein nettiyhteyden tilauslomakkeen. Laittamalla intranettiin linkin kyseiseen lomakkeeseen se avautuu omaan ikkunaansa ja näyttää tältä.

Näyttökuva 2018-1-27 kello 17.38.14.png

Huomattavasti siistimpään lopputulokseen päästään tekemällä intranettiin oma sivu lomaketta varten. Lomake upotetaan sivulle ja lisätään tarvittaessa lomakkeeseen liittyvää ohjeistusta jne.

Näin myös lomakkeen Lähetä-painike on oikean värinen.

Näyttökuva 2018-1-27 kello 17.36.00

Toivottavasti lomake web-osaa parannetaan vielä siten että lomakkeen ja muun sisällön fontit ovat samat.

 

Tämä kirjoitus on osa laajempaa sarjaa jossa käyn läpi SharePointin uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat modernin intranetin rakentamisen SharePointilla. Ilman räätälöintejä.