Britannia on kieltämässä uudet polttomoottoriautot vuonna 2040.

Muutosta tuskin tarvitsee odottaa niin pitkään.

Uskon sähköautojen yleistyvän paljon nopeammin kuin kuvitellaan. Ainoastaan siksi että niiden ostaminen, omistaminen ja käyttäminen tulee nopeasti olemaan edullisempaa kuin perinteisen polttomoottoriauton.

Keskustelu sähköautoista käy kiivaana keskittyen yleisimpiin ennakkoluuloihin (sähköntuotanto ei riitä, sähköautot ovat liian kalliita, sähköautot eivät toimi Suomen olosuhteissa jne). Näistä ennakkoluuloista kirjoitin jo aiemmin.

Sähköautot muuttavat maailmaa todennäköisesti muullakin tapaa kuin tarjoamalla meille nykyisiä edullisempia ja vähäpäästöisempiä autoja. Irrotetaan jalkoja hieman maasta ja esitellään kaksi sähköautojen mahdollisesti mukanaan tuomaa muutosta: Itseajavat autot sekä sähköverkkojen kuorman tasaaminen.

Itseajavat autot

Itsestään ajava auto saattaa kuulostaa scifiltä. Kaukaiselta utopialta. Kannattaakin ensin katsoa alla oleva video. Siitä saa hyvän käsityksen missä olemme nyt.

Alkuperäinen video: https://www.tesla.com/en_CA/videos/autopilot-self-driving-hardware-neighborhood-long

Videolla esitellään miten jo vuonna 2016 kaupasta saatava auto (Tesla) ajaa itsenäisesti ilman kuljettajan avustusta. Vaikuttavaa? Eikä Tesla ole ainoa, joka vastaavaa teknologiaa kehittää. Kaikki isot autonvalmistajat käyttävät valtavia rahasummia itsestään ajavien autojen kehittelyyn.

Mutta miksi?

Minä tykkään ajamisesta. En minä halua että auto ajaa puolestani.

Tämä on yleinen ensireaktio. Kyse on kuitenkin paljon muustakin kuin siitä että annan auton ajaa puolestani. Autojen itseohjautuvuus muuttaa valmistuessaan liikennettä merkittävästi.

Kaverien luo mökille

Ajan perjantaina kaverin mökille. Perille saavuttuani (ainoa) automme ajaa yksin kotiin ja on koko viikonlopun perheeni käytössä normaalisti. Sunnuntaina automme ajaa taas mökille ja voin ajaa takaisin kotiin.

Vastaavasti arkisin ajettuani töihin, autoni voi palata takaisin kotiin jossa se on koko päivän vaimoni käytettävissä. Tai se voi ajaa Tampereelle siskolleni lainaan päivän ajaksi. Työpäiväni päätteeksi autoni saapuu taas työpaikalle odottamaan lähtöäni.

Vanhempien hakeminen juna-asemalta

Vanhempani tulevat junalla meille kylään. Juna-asemalta on meille vielä 10km matkaa ja julkinen liikenne on heikkoa. Lähetän auton asemalle ja se odottaa vanhempiani kun juna saapuu. Isäni voi halutessaan ajaa meille itse tai antaa auton ajaa. Minä voin tehdä ruokaa vieraille sillä aikaa.

Autojen vuokraaminen ja jakaminen

Auton vuokraamisessa inhottavinta on auton hakeminen ja palauttaminen. Nyt vuokra-auto voi saapua ilmoittamaani paikkaan kun vuokra-aika alkaa. Eikä sitä tarvitse palauttaa. Auto ajaa itse takaisin vuokraamolle.

Lisäksi voin vuokrata auton mökkireissulleni. Ei koko viikonlopuksi vaan ainoastaan tulo- ja menomatkoihin. Mökillä ollessani auto voi olla vuokrattuna muualle.

Myös erilaiset autojen jakamispalvelut mahdollistuvat aivan uudella tavalla, kun autoja ei tarvitse itse noutaa ja palauttaa.

Turvallisuus

Liikenteen turvallisuus kasvaa itseohjautuvien autojen myötä. Tietokone ei tee inhimillisiä virheitä, aja humalassa tai nukahda rattiin. Itseohjautuva auto näkee jatkuvasti myös auton sivuille ja taakse. Autot voivat kommunikoida keskenään. Edessä ajava auto voi varoittaa vaarasta perässään tulevia. Ihmiskuljettajasta tulee nopeasti liikenteen heikoin lenkki. Tulevaisuudessa ihmiset todennäköisesti luopuvat ajamisesta kun autojen vakuutusmaksut ovat huomattavasti kalliimpia mikäli haluat ajaa tietokoneen sijasta itse.

Milloin tämä tapahtuu?

Ei vähään aikaan. Ylläolevassa videossa auto ajaa optimiolosuhteissa. Vielä on tekemistä että automatiikka toimii yhtä hyvin lumessa, sateessa, pimeässä ja teillä joita ei ole yhtä hyvin merkitty. Lunta on kuitenkin muuallakin kuin Suomessa ja nämä haasteet tullaan ratkaisemaan. Lakejakin pitää maissa muuttaa. Esimerkkejä tästä on jo nähtävillä. Saksan uskotaan sallivan itseohjautuvat autot jo vuonna 2018 (rajatuille tieosuuksille).

Kun tämä kaikki lopulta tapahtuu, se muuttaa liikkumistamme paljon. Pois auton omistamisesta kohti erilaisten palvelujen käyttöä. Tulevaisuudessa autonomisella ”taksilla” ajaminen on todennäköisesti halvempaa kuin omalla autolla ajaminen. Ja yhtä kätevää.

Autojen määrän ennustetaan selvästi pienenevän, mutta autoilla ajettavan huomattavasti enemmän kuin nyt. Autot eivät seiso 22h vuorokaudessa parkkipaikalla vaan autoja hyödynnetään huomattavasti enemmän. Kuulostaa järkevältä.

Tämä valtava muutos vaikuttaa luonnollisesti myös julkiseen- ja tavaraliikenteeseen.

Sähköverkon kuorman tasaaminen

Sähköverkko on minulle lähes yhtä mystinen asia kuin itse sähkökin. Ymmärrän kuitenkin että sähkön tuotto ja kulutus pitää olla aina yhtä suurta. Tämän varmistamiseksi tarvitaan säätövoimaa, jonka avulla voidaan nopeasti hieman lisätä tai vähentää sähköntuottoa verkkoon.

Fortumilla on käynnissä mielenkiintoinen hanke. Forum valjastaa käyttöönsä tuhannen asunnon lämminvesivaraajat muodostaen niistä virtuaalivoimalan. Asuntojen lämminvesivaraajat yksinkertaisesti käynnistyvät aina kun verkossa on tarjolla liikaa sähköä. Vastaavasti käynnissä olevat lämminvesivaraajat sammuvat kun verkossa on sähköstä ylikysyntää. Lämminvesivaraajat toimivat siis nopeana säätövoimana.

Fortum on arvioinut saavuttavansa noin 100 euron säästöt per vesivaraaja. Säätövoima on selvästi rahanarvoista tavaraa.

Energiantuotanto on siirtymässä vauhdilla kohti uusiutuvia energiamuotoja. Aurinko ei valitettavasti aina paista eikä aina edes tuule. Säätövoiman tarve tulevaisuudessa tulee olemaan nykyistä paljon suurempi, koska energiantuotannon hetkellinen määrä vaihtelee suuresti.

Miten tämä liittyy sähköautoihin?

Sähköautot ovat tyypillisesti latauksessa (kiinni sähköverkossa) koko yön + osan päivästä (työpaikoilla, kauppakeskuksissa jne). Sähköautojen yleistyessä ne muodostavat yhdessä valtavan säätövoimakapasiteetin. Toisin kuin lämminvesivaraajat sähköautot voivat syöttää akuistaan sähköverkkoon lisää sähköä. Ne voivat toimia hetkellisesti pieninä voimaloina jos verkkoon tarvitaan lisää sähköä.

Mitä jos sähköyhtiö maksaisi tästä säätövoimasta sähköauton omistajalle vaikka yllämainitun 100 euroa vuodessa? Sähköautoileva motoristi kirjoitti Nissan Leaf:in 90 000km väliraportissaan autonsa keskimääräisen energiakustannuksen olleen 1,67e / 100km. 100 euron korvaus kattaisi siis 6000km ajot. Omalla kohdallani kolmanneksen koko vuoden ajoista!

Villein lukemani visio esittikin autojen olevan tulevaisuudessa sähköyhtiöiden omaisuutta. Autojen pääsääntöinen tehtävä on tasapainottaa sähköverkkoa ja toimia aurinko- ja tuulisähkön varastona. Liikkuminen on vain kätevä sivutuote, jota meille myydään sopuhintaan. Kuulostaako riittävän mullistavalta?

Kuva: Sähköautoileva motoristi -blogi