Kirjoitin helmikuussa Jabran uuden Elite-malliston edullisimmista nappikuulokkeista, Jabra Elite 3:sta (tykkään). Tällä kertaa esittelyvuorossa on samaisen malliston kalliimpi pää, eli Jabra Elite 7 Active sekä Jabra Elite 7 Pro.

Hinta ja laatuvaikutelma

Malliston lippulaivaksi nämä ovat kohtuullisen hintaiset. Activet maksavat 179€ ja Prot 199€. Parhaillaan Activet ovat tarjouksessa 149€.

Miten Activet ja Prot eroavat toisistaan? Activet ovat pinnallaltaan hieman karkeaa kumia. Pysyvät paremmin hikisissä sormissa. Pro:ssa taas on (useampien arvostelujen mukaan) parempi ääneenlaatu puheluissa. Itse en käytä nappikuulokkeita juuri koskaan puhuessa, joten omaa kokemusta tästä ei ole.

Yleinen laatuvaikutelma on hyvä, muttei erityisesti parempi kuin edullisimmassa Elite 3:ssa. Latauskotelo on hankala avata pimeässä tai yhdellä kädellä. Latauskoteloa voi ladata langattomasti.

Äänenlaadussa ei omaan korvaani ole merkittäviä eroja mallien välillä. Microfoneja Elite 3:ssa on neljä ja Elite 7:ssa kuusi.

Erot löytyvätkin sitten muualta.

Ominaisuudet

Eron halvempaan Elite 3:een huomaa heti kuulokkeita käyttöönotettaessa. Ominaisuuksia on enemmän.

MyFit

Voit esimerkiksi todentaa valitsemiesi sovittimien istuvuuden korviisi MyFit-toiminnolla.

Tosin huomaan kyllä ilman tätäkin, mikäli napit eivät pysy tukevasti korvissani.

MySound

MySound onkin sitten jo kiinnostavampi ominaisuus. Se on käytännössä kuulotesti. Korviin syötetään eri taajuksilla ääntä. Ensin vaimeasti ja siitä sitten pikkuhiljaa voimistuen. Tehtävänäsi on klikata näyttöä kun kuulet äänen. Näin sinulle luodaan oma ääniprofiili, jossa paikataan mahdollisia kuoppia kuulossasi.

Huonokuuloisena olisin toivonut näkeväni lopputuloksesta jonkinlaisen visuaalisen analyysin. Jolloin tätä voisi käyttää myös oman kuulon kunnon seurantaan.

Aktiivinen vastamelu (ANC)

Suurin ero halvempaan Elite 3:een on kuitenkin vastamelutoiminto, joka puuttuu kolmosista kokonaan. Ensimmäisellä käyttökerralla vastamelu konfiguroidaan jossain sopivan meluisassa paikassa kohdilleen.

Tämän jälkeen sitä käytetään normaaliin tapaan. Päälle ja pois. Sovelluksesta voi säätää kuinka aggressiivisesti melua yritetään häivyttää.

Omassa käytössäni en anna nappikuulokkeiden vastamelutoiminnolle kauheasti arvoa. Korviin survotut napit peittävät jo itsessään hälyä aika hyvin. Tosin jos vastamelutoiminto löytyy, käytän sitä napeissakin aina.

Yhteydet

Elite 3 voi olla yhteydessä ainoastaan yhteen laitteeseen kerrallaan. Tämä aiheutaa harmitusta, mikäli käytät kuulokkeita useammalla laitteella (puhelin, läppäri, älykello…). Elite 7 voi olla yhteydessä kahteen laitteeseen samanaikaisesti, jolloin vaihdot näiden laitteiden välillä ovat vaivattomia.

Elite 7 osaa myös laittaa toistettavan äänilähteen pauselle, kun otat jomman kumman napin pois korvasta.

Istuvuus

Lopuksi itselleni tärkein ominaisuus. Pysyykö nämä napit päässä? Korvissani kun ei tunnu pysyvän mitkään nappikuulokkeet.

Omaan korvaani uusi Elite-malisto on tähän asti testaamistani Jabroista istuvuudeltaan parhaat. Silikonisovite on pyöreä ja napit ovat pienentyneet selvästi edellisestä mallisarjasta. Mutta eivät nämäkään juoksulenkeillä tahdo pysyä. Tai tarkemmin ottaen oikea nappi ei tahdo pysyä. Vika lienee kuitenkin ennemmin erikokoisissa ja hankalan muotoisissa korvissani, kuin kuulokkeissa.

Yhteenveto

Ostaisinko? Mikäli puheluiden äänenlaatu on tärkeää, niin ostaisin Pro:t. Mikäli ei, niin saattaisin tyytyä Elite 3:een. Tai viimeisimpään julkaisuun Elite 4:ään.

Tekniset tiedot

 • Kaiuttimen koko: 6 mm
 • Kaiuttimen kaistanleveys: 20 Hz – 20 kHz (musiikkitila) / 80 Hz – 8 kHz (puhelutila)
 • Tuetut äänikoodekit: AAC, SBC
 • Mikrofonin tyyppi:
  • Pro: 4 mikrofonia VPU (luujohtumisanturi) Jabra Algoritmit, yhteensä 6 mikrofonia
  • Active: 6xMEMS
 • Mikrofonin kaistanleveys: 80 Hz – 8 kHz
 • Toimii Amazon Alexa- (Android 6.0 tai uudempi), Siri®- ja Google Assistant™ -ääniavustajien kanssa
 • Bluetooth 5.2, Bluetooth-profiilit: A2DP v1.3, AVRCP v1.6, HFP v1.7, HSP v1.2, SPP v1.2
 • Kokonaistoistoaika (nappikuulokkeet ja latauskotelo): Jopa 30 tuntia
 • Musiikkiaika (korvanapit): Jopa 8 tuntia
 • Latausaika: Jopa 2.5 tuntia
 • Nopea lataus: Jopa 1 tunnin käyttö ladattaessa korvanappeja 5 minuuttia latauskotelossa
 • Valmiusaika: Jopa 292 päivää

Huom! Olen saanut Jabralta testattavakseni jutussa esitellyt kuulokkeet.