Olen puolen vuoden ajan käyttänyt Jabran Elite 85t -nappikuulokkeita ja on aika jakaa niistä kokemuksia. Elitet korvasivat pitkään lenkeillä palvelleet JBL:n mini reflect BT -kuulokkeet (kuva alla).

JBL:t olivat aikanaan huomattavasti Jabroja edullisemmat (99e vs 219e), mikä näkyy heikommassa äänenlaadussa sekä olemattomissa ominaisuuksissa. Ne ovat myös tyyliltään erilaiset. Jabrojen ollessa aidot langattomat nappikuulokkeet, ovat JBL:n mini reflectit käytännössä kaksi toisiinsa johdolla yhdistettä siroa nappikuuloketta. Akku on integroitu johtoon.

Korvissa pysyminen

Aloitetaan ainoasta omalla kohdallani huonosta puolesta. Kuten lähes kaikki nappikuulokkeet, myös Elite 85t pysyy korvissani huonosti. Kuulokkeiden mukana tulee kolme erikokoista sovitinkappaletta, mutta mikään niistä ei sovi korvaani täydellisesti.

Mutta tämä on enemmän henkilökohtainen ongelmani. Tunnen useita Eliten käyttäjiä ja heillä kuulokkeet istuvat korviin hyvin.

Itse pidän enemmän JBL:n tyylisistä napeista, joissa on sanka joka kiilautuu korvalehteen ja pitää näin napin jämäkästi korvassa.

Kuulokkeina erinomaiset

Elite 85t on sarjan kallein malli (219e). Niissä on nappikuulokkeiksi isot kaiutinelementit ja äänenlaatu onkin todella hyvä. Myös vastameluominaisuus löytyy (joka sekin on hyvä).

Kuulokkeita säilytetään rasiassa, jossa ne automaattisesti latautuvat. Itse rasiaa voi ladata langattomasti. Nämä ovat ensimmäiset nappikuulokkeeni, joissa on tällainen latausrasia ja onhan se aivan yliveto. Ei enää lenkille lähtöä siten, että huomaat eteisessä kuulokkeiden akun olevan tyhjä.

Kuulokkeiden asetuksiin pääse Appsin avulla. Kuulokkeilla on kolme eri käyttötarkoitukseen suunniteltua tilaa (My Moment, Commute, Focus) joiden asetuksia voi vapaasti säätää (taajusvaste, vastamelu/HearThrough voimakkuus).

Kuulokkeiden ohjaaminen (äänenvoimakkuuden säätö, puheluihin vastaaminen, seuraavan / edellisen kappaleen valinta jne) toimii itse kuulokkeita painamalla ja on varsin luontevaa.

Kun jomman kumman kuulokkeen ottaa pois korvasta, menee toisto pauselle. Kätevää. Alexa, Siri ja Google Assistant tuki löytyy niille, jotka ovat sinut ääniohjauksen kanssa.

Kuulokkeiden asetuksia voi muuttaa myös Jabran työasemasovelluksen (Jabra Direct) avulla.

Toimivuus lenkeillä

Miten nämä ovat toimineen lenkkikuulokkeina?

Äänenlaatu on selvästi parempi kuin vanhoissa JBL:issä. Tämän huomaa sekä musiikkia, että podcasteja kuunnellessa. Vastamelutoiminto on lenkeilläkin ihana. Se ei kuitenkaan ole vaarallinen. Esimerkiksi ohiajavat autot kuulee riittävän ajoissa.

Omalla kohdallani kuulokkeiden käyttöä kuitenkin rajoittaa niiden huono istuvuus omiin korviini. Tarkemmin sanottuna oikeaan korvaani. Nappi putoaa juostessa päästäni, ellei sen istuvuutta jatkuvasti korjaa. Äänenlaatu on kuitenkin niin hyvä, että tulen käyttämään näitä talvikaudella pipon alla. Kesäkaudeksi vaihdan takaisin vanhoihin.

Tämä on nappikuulokkeiden yleinen ongelma. Kaikki mallit eivät istu kaikille, eikä istuvuutta voi tietää etukäteen.

Teams käyttö

Elite 85t toimii nappikuulokkeeksi yllättävän hyvin myös Teams-puheluissa (kuten kaikissa muissakin puheluissa). Tässä auttaa hyvä vastamelutoiminto sekä 6 mikrofonia. Hälyisässä tilassa ne eivät tietenkään pärjää sankamikrofonilla varustetuille kuulokkeille (esim. erinomaiselle Jabra Evolvelle).

Miksi ihmeessä kukaan haluaisi käyttää Teams-kuulokkeina nappikuulokkeita?

Mikäli työpäivääsi sisältyy paljon Teams-puheluita, haluat todennäköisesti käyttää perinteisiä kuulokkeita. Tunnen tosin henkilöitä, jotka käyttävät tällöinkin nappi Jabroja, eli kyllä ne toimivat.

Jos Teams-puhelut ovat vain pieni osa työpäivääsi ja haluat nauttia niistä langattomasti, ovat nappikuulokkeet varteenotettava vaihtoehto. Ja toisin kuin perinteisiä kuulokkeilla, nappikuulokkeilla on käyttöä myös työpäivän jälkeen.

Mikäli liikut paljon kodin ja eri toimistojen välillä ja tykkäät matkustaa kevyesti, on Elite 85t jälleen mainio vaihtoehto. Ne painavat koteloineen ainoastaan 59 grammaa. Verrokiksi: Jabra Evolve2 85 painaa ilman kuljetuskoteloa 286g.

Ja repussahan nämä vievät aivan eri tilan.

Kotelot – Elite 85t vs. Evolve2 85

Yhteenveto

Tässä jutussa olen keskittynyt Jabran nappikuulokkeiden lippulaivamalliin (Elite 85t).

Mutta valikoima on toki laajempi. Pojallani on pitkään ollut käytössä Elite 65t -kuulokkeet ja hän on niihin kovin tyytyväinen. Niitä saa nykyään todella houkuttelevaan hintaan (59e). 65t ei sisällä vastamelutoiminnallisuutta.

Itse olen testannut Elite 85t:n rinnalla Elite 75t -mallia. Siitä löytyy kaipaamani vastamelutoiminto. Äänenlaatu jää 65t:n tapaan hieman 85t:stä, ollen kuitenkin vielä oikein mainio. Sekä 65t että 75t -malleista löytyy active -sisarmalli, jossa on perusmallia parempi veden ja hienkesto (IP57).

Elite 75t on hinta-laatu suhteeltaan oiva valinta (119e). Sen korvasovitin on pyöreä (85t:ssä se on ovaali) ja minun korvissa 75t pysyy huomattavasti paremmin kuin 85t.

Toisin kuin perinteisiä kuulokkeita, ei mitään nappikuuloketta voi täysin varauksetta suositella kaikille. Osa ei tykkää korvan taakse menevistä sangoista. Toiset taas eivät tykkää mistään korvakäytävään tungettavasta mallista. Kolmannella mikään nappi ei kertakaikkiaan pysy korvissa.

Mutta jos unohdetaan korvien henkilökohtainen anatomia, ovat Jabran nappikuulokkeet mainioita. Ne pesevät äänenlaadussa ja ominaisuuksissa kaikki vanhat nappikuulokkeeni. Kuuntelen niillä joka ilta sängyssä podcasteja ja tulen käyttämään niitä talvikaudella myös ulkoillessa.

Ja kunhan taas päästään liikkumaan vapaammin, tulevat ne olemaan luottokumppanini matkoilla.

Huom! Olen saanut Jabralta testattavakseni jutussa esitellyt kuulokkeet.