Vuosi 2020 oli valitettavan pandemian johdosta etätyön läpimurtovuosi. Monissa organisaatioissa työntekijät olivat osan vuodesta kokonaan etätöissä. Välillä (kesällä) toimistolla oltiin taas lähes normaalisti. Osa vuodesta elettiin jossain näiden kahden välimaastossa.

Kotona työskennellessä web-kameran käyttö etäkokouksissa muodostui nopeasti uudeksi normaaliksi. Mutta entäpä silloin, kun osa palaveriin osallistujista on kotona ja osa toimistolla neuvotteluhuoneessa? Toimistolla osallistujilla ei aina ole tietokonetta (ja näin ollen kameraa) mukana palaverissa.

Eivätkä pelkät puhuvat päät välitä tilanteesta koko kuvaa.

Etäosallistujille tulee jälleen se vanha tuttu ulkopuolinen tunne. Mitähän siellä paikan päällä oikeasti tapahtuu?

Onneksemme tähän on todella yksinkertainen ratkaisu. Neukkari kannattaa varustaa kunnollisella kameralla.

Tällä kertaa tutustutaan yhteen aivan erinomaiseen vaihtoehtoon, nimittäin Jabran PanaCastiin.

Jabra PanaCast

PanaCastin toimintaidea on yksinkertaisen nerokas. Siinä on yhden kameran sijasta kolme hd-tasoista kameraa. Näiden kuvaa yhdistämällä se muodostaa 180 asteen näkymän neuvotteluhuoneesta. Ilman minkäänlaista kalansilmäefektiä

Toimistollamme PanaCast on sijoitettu neuvottelupöydän päässä sijaitsevan suuren näytön alapuolelle. Sen voisi kiinnittää seinään, mutta meillä se seisoo pöytätelineen varassa.

Kuva on laadukas ja PanaCast tunnistaa (kasvoista ja liikkeestä) neuvottelutilassa olevat ihmiset. Tämän perusteella se rajaa kuvan automaattisesti.

Tältä näyttää viisi henkilöä yhteisessä kahvituokiossa.

Tältä taas samassa tilassa kolme henkilöä suunnittelupalaverissa.

Ja lopuksi kaksi henkilöä samassa tilassa.

Etänä palaveriin osallistujan näkökulmasta ero pelkkiin puhuviin päihin on melkoinen. Näet oikeasti mitä tilassa tapahtuu. Kuka kävelee mietteliäänä tilassa ympyrää, kuka kaatoi jälleen kahvit syliinsä ja kuka räplää puhelinta.

Näin sen pitää olla.

Asetukset – Jabra Direct

PanaCast näkyy yhtenä laitteena Jabra Direct -sovelluksessa, jossa sen asetuksia pääsee muokkaamaan.

Jabra Directissä voit muokata kameran kuva-asetuksia (en ole muokannut).

Mielenkiintoisemmat asetukset löytyvät laiteasetusten (Device settings) takaa. Voit rajata kuvakulman 180 asteen sijasta 140, 120 tai 90 asteeseen. Tai kytkeä automaattizoomin pois päältä, mikäli se tuntuu häiritsevältä

Fläppitaulun virtuaalinen käyttö – Jabra Vision

Mielenkiintoinen PanaCastin lisäominaisuus on Jabra Vision. Sen avulla voi jakaa huoneessa olevan fläppitaulun sisällön esimerkiksi Teamsiin.

Jabra Vision -sovelluksessa määritellään kertaalleen, missä huoneen fläppitaulu sijaitsee.

Tämän jälkeen fläppitaulu on jaettavissa normaaliin tapaan omana ikkunanaan esim Teams-palaverissa.

Tätä ominaisuutta emme ole hyödyntäneet. Virtuaalipalavereissa tuntuu luontevammalta käyttää virtuaalisia fläppitauluja. Teamsin omaa Whiteboardia (lue mainio Veskun kirjoitus) tai vaikkapa Miroa.

Yhteenveto

Jabra PanaCast on mainio laite. Se on kalliimpi (~900€), kuin tavalinen web-kamera. Mutta jos sitä vertaa aikanaan niin muodikkaisiin täysin kalustettuihin virtuaalisiin kokoustiloihin (Cisco jne), puhutaan aivan eri mittaluokan kustannuksesta.

PanaCast vaatii toimiakseen tavallista web-kameraa enemmän virtaa. Surface Laptop 3:en usb-portin virransyöttö ei sille riittänyt. Neukkari on tosin muutoinkin kätevämpää varustaa hubilla, johon saa PanaCastin lisäksi kytkettyä näytön ja neukkarikaiuttimet. PanaCastissa on myös kaksi mikrofonia, mutta niiden käyttöä emme edes kokeilleet.

Jabralta löytyy PanaCastille tarkoitettu hubi. Meillä on käytössä Lenovon vastaava ja hyvin toimii.

Laitteen mukana tuleva USB-kaapeli on uskomattoman jäykkä. Se kampeaa kameraa helposti johonkin suuntaan. Lisäksi kamera lämpenee käytössä aikalailla.

Hienointa on, että PanaCast toimii normaalisti web-kamerana kaikkien sovellusten kanssa. Käyttö ei rajoitu Teamsiin vaan voit yhtä hyvin käyttää sitä Zoomin, Ciscon Webexin, Skypen, GoTo Meetingin jne kanssa.

KUVAT: JABRA.COM

Huom! Olen saanut Jabralta testattavakseni jutussa esitellyn PanaCast-kameran.