Etätyö tuli koronan myötä jäädäkseen. Mikäli päivät täyttyvät Teams-palavereista, ovat kunnolliset kuulokkeet ehdoton lisävaruste. Äänten ollessa kunnossa, alkaa osa meistä miettimään videokuvaa. Pitäisikö panostaa kunnolliseen web-kameraan?

Olen istunut vuosia päivittäin Teams-palavereissa ja kamerana on palvellut lähes halvin mahdollinen Logitech C615 (40€). Onkin aika kokeilla, miten elämä muuttuu kun web-kamera päivitetään parempaan.

Jabra PanaCast 20

Sain Jabralta testattavaksi PanaCast-tuoteperheen edullisimman mallin. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun web-kameran (Jabra PanaCast 20, 199€).

Olen aiemmin kirjoittanut Jabran PanaCast -kamerasta, jolla neuvotteluhuoneen saa muutettua videoneukkariksi. Mainio tuote, josta löytyy myös uusi versio (Jabra PanaCast 50).

Mutta nyt keskitytään siihen, mitä lisäpanostuksella saa verrattuna edulliseen web-kameraan. Verrokkina toimii vanha kamerani Logictech C615.

Rakenne

PanaCast 20:n runko on metallia ja erittäin laadukkaan tuntuinen. Samalla se on muovista Logictechia selvästi painavampi. Läppärin näyttöön kiinnittäessä saa olla tarkkana, ettei painava kamera kampea näyttöä kiinni tai auki.

PanaCast on huomattavasti siromman näköinen kuin Logitech.

Jabran saa kiinni erilliseen jalustaan. Siinä on valmiina myös ”yksityisyyssuoja”. Eli linssin eteen saa liutettua kannen.

Pieneen metallikoteloon tiivisti pakattu PanaCast lämpenee käytössä selvästi.

Kuvanlaatu

Logitechin videon tarkkuus on 720p, kun Jabra kykenee moderniin 4K-tarkkuuteen. Hyvässä valaistuksessa Jabran kuvanlaatu on huikea. Teams-puheluissa resoluutiolla ei ole suurta vaikutusta. Parhaimmillaan Teams puhelussa liikkuu 1080p -kuvaa.

Ja oikeastaan on yksi ja sama onko Teamsin tulitikkurasian kokoinen videokuvani 720p vai 1080p tarkkuudella.

Kuvanlaatu ei kuitenkaan ole pelkkää resoluutiota.

Mikäli osallistut videopuheluihin usein muualta kuin kotoa, voivat valaistusolosuhteet olla välillä hyvinkin haastavat. Tällöin PanaCast on aivan omaa luokkaansa Logitech:iin verrattuna.

Hankala takaa tuleva valo Logitechilla.

Samassa valaistuksessa PanaCast tuottaa varsin kelvollista videota. Mikäli kelvollisuus mitataan sillä, kykeneekö videosta tunnistamaan puhujan kasvot.

Älykäs zoom

Logitech:in kuva on kuva-alaltaan web-kameralle tyypillinen. Näytön päältä kuvatessa kohteen kasvot ovat sopivan kokoiset.

PanaCast:in kuva poikkeaa tästä merkittävästi. Se on jopa häiritsevän laaja.

Tässä kuitenkin piilee PanaCast:in nerous. Kuvaa voi zoomata jopa 3-kertaiseksi, jolloin tarkkuus on edelleen 720p. Tämä riittää vielä mainiosti Teams-puheluihin.

Kuvaa voi zoomata Jabra Direct-sovelluksella manuaalisesti ja tallentaa asetukset muistipaikoille. Kovin vaivalloista.

PanaCast:n ominaisuuksista löytyy älykäs zoomaus (Intelligent Zoom). Ominaisuus päälle ja kamera tunnistaa kasvosi ja zoomaa aina automaattisesti sopivasti niihin.

Käytän älykästä zoomia aina. Minulla on tapana valua palaverin aikana tuolissa yhä alemmas ja alemmas. Lopulta kuvasta näkyi vain päälakeni.

Mutta tämä on taakse jäänyttä. PanaCast:in laaja kuva, korkea resoluutio ja älykäs zoom pitävät minut Teams-palavereissa aina kuvassa. Niin että koko naama näkyy.

Tekniset tiedot

  • Tarkkuuus: 3840 x 2160 @ 30 fps, 1920 x 1080 @ 30 fps, 1280 x 720 @ 30 fps
  • Vaakasuuntainen näkökenttä: 90°
  • Pystysuuntainen näkökenttä: 75°
  • Kuvasensori: 1/3,2″
  • Digitaalinen zoomaus: 3x
  • Mikrofoneja: 3kpl
  • Paino: 136g
  • Takuu: 2v

Yhteenveto

PanaCast 20 on mainio laite. Kaikilla osa-alueilla parempi kuin vanha edullinen web-kamerani. Toki tähän hintaan tuleekin olla.

Mutta onko Teams-puheluiden parempi videokuvanlaatu lisäpanostuksen arvoista? En ole varma. Riittävän hyvää kuvaa saa varmasti vähemmälläkin rahalla.

PanaCast:illa on kuitenkin oma juttunsa ja se on mainiosti toimiva älykäs zoom. Jos koet tarvitsevasi sellaista (kuten minä), kannattaa laitteeseen ehdottomasti tutustua. PanaCast:in laajaasta kuva-alasta on muutakin hyötyä. Sillä saa tarvittaessa välitettyä hyvää yleiskuvaa neukkarista.

Huom! Olen saanut Jabralta testattavakseni jutussa esitellyn kameran.