Vuoden 2020 merkittävin Power Platform -uutinen on se, että Teamsin sisään voi rakentaa ratkaisuja jotka hyödyntävät tietovarastonaan CDS:n (Common Data Service) rajoitettua versiota.

Osa aiheen uutisoinnista on saattanut mennyt ohi, sillä viimeisten kuukausien aikana tätä kokonaisuutta on ehditty kutsumaan usealla eri nimellä.

Kyse on kuitenkin yhdestä, samasta ja tärkeästä asiasta. Tässä hieman (nimi)historiaa aiheesta.

  • Uusi tarjoama julkaistiin kesällä. Sen nimeksi tuli Dataflex. Samalla Common Data Service nimettiin uudelleen Dataflex Pro:ksi.
  • Heti perään uuden tarjoaman nimeksi täsmentyi Dataflex for Teams. Common Data Servicen uusi nimi on edelleen Dataflex Pro.
  • Syksyllä nimi vaihtui jälleen. Riisuttu Common Data Service sai nimekseen Project Oakdale. Common Data Servicen nimi palautettiin entiselleen.

Tänään Project Oakdale on saanut nimen Microsoft Dataverse for Teams. Common Data Servicen uusi nimi on Microsoft Dataverse.

Jokohan tämä nimi olisi se lopullinen.

Lyhyt yhteenveto.

  • Dataflex = Dataflex for Teams = Project Oakdale = Dataverse for Teams.
  • Common Data Service = Dataflex Pro = Dataverse.

Jotta soppa olisi täydellinen, muutti Microsoft loppumetreillä myös Dataversen (entinen Common Data Service) keskeisiä termejä.

CDSDataverseSQL SharePoint
Entiteetti (Entity)Taulu (Table)TauluLuettelo / Lista (List)
Kenttä (Field)Sarake (Column)SarakeSarake
Option SetValinta (Choice)Valinta
Tietue (Record)Rivi (Row)RiviKohde (Item)

Uudet nimet ovat mielestäni mainiot. Dynamics 365 -maailmasta autuaan tietämättömille kansalaiskehittäjlle ja konsulteille ne tuntuvat paljon tutuimmilta, kuin mystiset entiteetit ja kentät.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että oudolta kuulostaville nimille on ollut syynsä. Koska CDS:n entiteetti on paljon enemmän kuin ”pelkkä” tietokannan taulu, on sille aikanaan haluttu antaa myös eri nimi. Eikä tämä ole muuttunut mihinkään. Edelleen Dataversen (ent. CDS) taulu on laajempi kokonaisuus, kuin tietokannan taulu tai SharePointin luettelo.

Ja edelleen Dataverse ja Dataverse for Teams ovat paljon muutakin, kuin pelkkä tietokanta palveluna. Se selittää myös Dataversen hinnan.

Kuva: Ben White