Project Oakdale (nykyisin Dataverse for Teams) on ehdottomasti vuoden merkittävin Power Platformiin liittyvä julkaisu. Se tuo korjauksen useaan Power Platformia vaivanneeseen epäkohtaan. Sekä yhden uuden ulottuvuuden ratkaisujen suunnittelussa huomioitavaksi.

Project Oakdale lyhyesti:

  • Ratkaisujen pohjaksi helppokäyttöinen, skaalautuva ja relaatioita tukeva tietovarasto (Common Data Service Lite)
  • Tietomallin rakentaminen sekä Power Apps, Flow ja Power Virtual Agents -kehittäminen suoraan Teamsin käyttöliittymässä
  • Azure API managementin hyödyntäminen
  • Organisaation sisäiset chatbotit (Power Virtual Agents)

Kaikki tämä Teams-lisensseillä. Eli käytännössä olemassa olevilla lisensseillä.

Niinpä.

Muuttuuko Power Appsien tekeminen?

Mikäli Power Appsien tekeminen on sinulle tuttua, on muutos teknisestä näkökulmasta varsin pieni. Jos olet rakentanut (canvas) Power Appseja CDS:ää hyödyntäen, on muutos käytännössä olematon.

Suurempi muutos liittyy ratkaisujen suunnitteluun. Milloin rakennetaan Office-pohjainen Power Apps? Milloin hyödynnetään Common Data Serviceä? Entä milloin on syytä suunnata katse Project Oakdaleen?

Unohdetaan tällä kertaa tämä pohdinta ja keskitytään rakkaaseen Power Appsiin. Mikä muuttuu kun ympäristönä on Project Oakdale?

Sehän selviää ainoastaan kokeilemalla.

Project Oakdale -ympäristön luominen

Siirrytään Teamsiin ja haetaan kolmen pisteen takaa Power Apps -sovellus.

Saavuimme juuri Project Oakdalen ihmeelliseen maailmaan. Lähdetään luomaan suoraan uutta Power Appsia (Create an app).

Valitaan tiimi, johon sovellus luodaan. HR-tiimiin ei ole luotu ennestään mitään Project Oakdaleen liittyvää, jolloin tiimille luodaan ensimmäiseksi oma ympäristö (environment).

Ympäristön luomisessa menee pieni hetki.

Lopuksi avautuu tutun näköinen Power Apps -editori ja pääsemme antamaan sovelluksellemme nimen.

Taustalla on syntynyt aivan oikea ympäristö. Se löytyy Power Platform Admin Centeristä. Hyvä tietää, mikäli olet vastuussa organisaationne Power Platform -ympäristöistä.

Syntynyttä ympäristöä voi käyttää ainoastaan siihen liittyvästä tiimistä. Se ei näy make.powerapps.com -portaalissa.

Se näkyy kuitenkin (toistaiseksi) Power Automaten puolella. En usko että kovin kauaa.

Tietomalli ja rivien lisääminen

Teamsin sisällä ajettavassa Power Apps -editorissa ottaa ensimmäisenä silmään mahdollisuus luoda omia tauluja (table).

Luodaan uusi taulu Create new table -painikkeella. Tauluun tallennetaan paitatilauksia, joten annetaan sille nimeksi Shirt order.

Käyttöömme avautuu erittäin helppokäyttöinen editori, jolla voi lisätä SharePoint-tyylisesti uusia sarakkeita (columns).

Mikä parasta, voimme lisätä tauluun suoraan myös rivejä.

Mutta mitä ihmettä… Täältähän puuttuu muutamia aivan keskeisiä tietotyyppejä. Missä ovat pitkä teksti (text area) ja käyttäjä (user)?

Navigoidaan Build-osioon. Siellä löydämme yhdestä paikasta kaikkien tiimien Project Oakdale -resurssit. Valitaan oikea tiimi (HR) ja klikataan listan lopusta löytyvää See all -linkkiä.

Näin pääsemme näkymään, jossa on loogisesti jaoteltuna yhden tiimin Project Oakdale resurssit. Tämä on näkymä, jota haluat käyttää tehdessäsi ratkaisuja tiimin sisälle.

Valitaan luomamme taulu (Shirt orders) ja meille avautuu CDS-tekijöille varsin tuttu näkymä. Täältä pääset lisäämään

  • sarakkeita kaikilla tarjolla olevilla tietotyypeillä
  • näkymiä (views)
  • n:n relaatioita taulujen välille

Jaottelu saattaa tuntua aluksi sekavalta, mutta itseasiassa pidän siitä. Suoraan Power Appsista pääsee tekemään yksinkertaiset tietomallit ja lisäämään niihin esimerkkirivejä. Tämä riittää monen sovelluksen tekemiseen ja koko homma on erittäin yksinkertaista.

Edistyneemmille tekijöille löytyy pienen mutkan kautta lähes CDS:ää vastaava arsenaali ominaisuuksia. Ja sehän Project Oakdale käytännössä on. CDS:n helppokäyttöinen versio ilmaiseksi kaikkien käyttöön.

Jatkossa ei ole mitään mieltä rakentaa ratkaisuja SharePoint-listojen päälle. Tai no, oikeasti joskus on, mutta ei takerruta siihen nyt.

Uudet kontrollit (Fluent UI Framework)

Palataan muokkaamaan Power Appsiamme. Editori on hieman erilainen kuin mihin olemme tottuneet. Yläpalkissa on vähemmän ominaisuuksia ja kontrolleja lisätään aina vasemman reunan työkalupalkin avulla.

Editorin käyttöliittymämuutokset ovat pieniä. Suurempi muutos on uudistuneet kontrollit. Nimet ovat vanhat tutut, mutta osa kontrolleista on täysin uusia (ja paremman näköisiä).

Samalla joidenkin kontrollien ominaisuuksia on nimetty uudelleen. Käy läpi eroavaisuudet dokumentaatiosta löytyvästä taulukosta.

Päivämäärän valitsin (date picker) on uudistunut isosti (alla kuvat vanhasta ja uudesta).

Painikkeella (button) on uusi ominaisuus Button type, jolla voi määritellä onko painike tyypiltään ensisijainen (primary) vai tavallinen (standard).

Tervetullut pieni lisäys. Tähän asti nämä on saanut kikkailla itse.

Kaiken kaikkiaan kontrollien tarjoama oletusilme istuu hyvin Teamsin sisään.

Sovelluksen julkaisu ja käyttö

Julkaistaan lopuksi sovellus. Painetaan oikean yläreunan Publish to Teams -painiketta ja prosessi alkaa.

Seuraavaksi valitaan kanava, johon sovellus lisätään omana välilehtenään (tab).

Näin Power Apps ilmestyy valitulle kanavalle.

Voit myös kiinnittää sovelluksen Teamsin vasempaan reunaan.

Julkaistua sovellusta ei löydy puhelimen / tabletin Power Apps -sovelluksesta. Eikä sitä saa auki suoraan selaimella.

Näitä sovelluksia käytetään aina Teamsista käsin. Mikään muu ei ole mahdollista.

Yhteenveto

Power Appsien teknisen rakentamisen näkökulmasta Project Oakdale ei ole valtava uudistus. Uusia ominaisuuksia ei juurikaan ole.

Mullistavaa on se, että CDS on nyt kaikkien käytettävissä. Toki hieman riisuttu versio, mutta silti. Muista kuitenkin, että Project Oakdale on käytännössä yksi ympäristö, joka on sidottu yhteen Teamsin tiimiin. Se on käytännössä datasiilo. Mikäli haluat lukea/kirjoittaa dataa ympäristöjen välillä, loppuu ilmainen hupi siihen.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Project Oakdale olisi hyödytön lelu. Ei todellakaan. Sille löytyy organisaatioissa valtavasti käyttöä. Ja Project Oakdale on paljon muutakin kuin Power Appseja Teamsin sisällä, johon tässä kirjoituksessa keskityttiin.

Project Oakdale on esikatselu (preview) vaiheessa ja se elää vielä paljon. Tätä juttua kirjoittaessa editorin käyttöliittymä muuttui pariin otteeseen. Älä ihmettele jos ja kun lopullinen versio eroaa joiltain osin nyt esitetystä.