Aikaisempia kirjoituksiani lukemalla saattaa muodostua kuva kodista, johon ei mahdu enää ainuttakaan älyvaloa.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Vaikka vauhti on alkuajoista hiipunut, parannetaan kotimme valaistusta edelleen uusilla hankinnoilla.

Tässä jutussa käyn läpi, mitä uutta ja hauskaa älyvalaistusta olemme kotiimme tänä vuonna hankkineet ja mitä näistä hankinnoista tykkään.

Vihdoinkin – Tehokkaat Hue-lamput

Aivan alusta asti minua on Huessa häirinnyt yksi asia. Peruslamppujen (E27 kanta) valoteho. Tarkalleen ottaen sen puute. Lamppujen 806 lumenen valoteho vastaa ~60w hehkulamppua. Se on riittävä suurimpaan osaan kohteista, mutta ainakin meillä on valaisimia, jotka kaipaavat enemmän valoa.

Näihin olen suosiolla hankkinut IKEA Trådfri -sarjasta 1000 lm lamput. Vaikka IKEAn lamput voi liittää Hue-järjestelmään, on niiden toiminnassa kuitenkin toivomisen varaa.

Olinkin haltioissani Hue-malliston uutuudesta, peräti 1600 lm tehoisesta, valkoisesta (2700K) himmennettävästä lampusta.

Korvasin ruokapöydän sekä makuuhuoneen valaisimen lamput samantien näillä.

Ihanaa. Vihdoin valoa riittää ja ajastukset sekä tallennetut valaistustilanteet (scenet) toimivat aina.

Mutta.. Olen jo tottunut liian hyvään. 2700K on omaan makuuni karvan verran liian keltaista valoa. Kunhan näistä tulee versiot, jotka tarjoavat kaikki valkoisen sävyt, vaihdan nämä vielä niihin.

GU10 lamppujen vaihto IKEAsta Hueen

Keittiössämme on kolme GU10-kantaista spottivaloa. Kustannus ja valoteho syistä ne ovat IKEAn Trådfitä. Mutta samat vaivat näissä on kuin muissakin vs Hue.

  • Lamput eivät tunnu kestävän. Olen vaihtanut nämä jo kahdesti. Olohuoneen GU10 Huet ovat edelleen alkuperäiset.
  • Lamput saa liitettyä Hue-tukiasemaan, mutta ne eivät toimi mitenkään täydellisesti.

Ajan myötä tuotteiden (Hue vs IKEA) hintaero on merkittävästi kaventunut. Samalla Huen valoteho on nousut.

  • Trådfri GU10, valkoinen himmennettävä, 400lm 9,95€ kpl
  • Hue GU10, valkoinen himmennettävä, 400lm 32,90€ 2kpl

Korvasinkin keittiön spotit Hue-lampuilla. Vihdoin kaikki oikeasti toimii. Harmittaa etten vaihtanut aikaisemmin.

Samalla loppui meidän perheen sekakäyttö. Kaikki IKEAn älyvalot on nyt korvattu Huella.

Hue vintage-lamput

Vuosi sitten Philips julkaisi kolme erilaista vintage-tyylistä Hue-lamppua. Nyt Hue-sarjasta löytyy lamppuja myös valaisimiin, joissa itse lamppu on keskeinen osa valaisimen designia.

Lampusta löytyy perinteisen hehkulampun muotoisen lisäksi isompi pyöreä (G93, alla vasemmalla), sekä alkuperäisen hehkulampun muotoinen (Edison, alla oikealla) versio.

Tekniset ominaisuudet

Vintage-lamput ovat ominaisuuksiltaan identtisiä. Ainoastaan lampun ulkokuori vaihtelee.

  • Värilampötila: 2100K
  • Himmennettävä
  • Valoteho 550lm
  • Käyttö mahdollista ilman Hue-siltaa (kännykkä + Bluetooth)

Huomioita

Kuvat eivät tee lampuille oikeutta. Nämä ovat luonnossa näyttävän näköisiä.

Huomioi lampun juuressa oleva musta kehä. Se voi joissain valaisimissa jäädä näkyville, eikä se välttämättä sovi valaisimen tyyliin.

Nämä lamput ovat puhtaasti tunnelmavaloja. Niiden värilämpötilaa ei voi säätää, eikä niiden valoteho ole hirveän korkea. Itseäni kiinteä värilämpötila jäi kiusaamaan. Olen tottunut siihen että kaikkien asunnon valojen värilämpötilaa (ja jopa väriä) on mahdollista säätää.

Koko asuntoani en näillä tästä johtuen täyttäisi.

Nämä ns. filamentti -lamput ovatkin parhaimmillaan juuri siinä mihin ne ovat tarkoitettukin. Valaisimiin, joissa lamput ovat näyttävästi esillä.

Led-nauha (5m) ulkokäyttöön

Kaksi vuotta sitten päivitin myös asunnon pihavalaistuksen Hueen. Se oli erinomainen päätös. Kauniisti valaistu piha piristää pimeitä syys- ja talvi-iltoja.

Sisätiloissa meiltä löytyy useampi (3kpl) led-nauha. Kun saataville tuli ulkokäyttöön soveltuva versio, niin tekihän sitäkin mieli kokeilla.

Tekniset tiedot

  • Valoteho max 1810 lm (5m versio)
  • 16 väriä
  • 2000-6500 K
  • IP67
  • Ei voi jatkaa
  • Ei voi lyhentää

Hankalinta oli jälleen päättää, minne uuden valonlähteen sijoittaisi. Alkuperäinen ajatus oli valaista sillä terassin etureuna.

Mutta päädyin kuitenkin sijoittamaan nauhan ulkovaraston räystään alle.

Asennus on helppoa. Mukana tulevat kannakkeet ruuvataan seinään.

Jonka jälkeen nauha painetaan kannakkeiden sisään. Nauha on aika jämäkän kokoista, mutta valkoisen värinsä ansiosta se on seinässä varsin huomaamaton.

Lopputulos näyttää tältä.

Ledinauhaa asentaessa pelkäsin pihan lopulta muuttuvan elokuvista tutuksi jouluvalokarnevaaliksi.

Pelko oli kuitenkin turha. Toisaalta kun kaikki ulkovalot toistavat 16 miljoonaa väriä, on jouluna mahdollista piristää pihaa myös tämäntapaisella valaistuksella.

Ulkovalaisin Lily XL

Pihamme aitaan on asennettu 3kpl Lily-ulkovalaisimia (600lm kpl). Ajattelin täydentää riviä yhdellä hieman tehokkaamalla (1050lm) Lily XL -valaisimella.

Uusi XL versio on kuitenkin luonnossa perusversion rinnalla aika järkäle.

Taidan lopulta asentaa tämän uuden tehokkaamman Lilyn maahan valaisemaan pihan vaahteraa.

Yhteenveto

Hue-järjestelmän tarjoama valaistuksen automatisointi ja kokonaisvaltainen helppo hallinta on arjen luksusta, josta tuntuisi vaikealta enää luopua.

Tuotteita löytyy joka tarpeeseen, nykyään hyvin myös ulkokäyttöön.

Hinnat ovat edelleen suolaisia, mutta hintaero IKEAan on kaventunut. Vastineeksi saa toimivan ja laadukkaan valaistuksen. Oman kokemukseni mukaan lamput ovat myös pitkäikäisempiä, kuin edullisemman IKEA Trådfrin lamput.

Omassa järjestelmässäni pullonkaula tulee olemaan Hue-tukiasema. Siihen pitäisi pystyä liittämään 50 valaisinta ja 12 lisälaitetta. Omastani olen joutunut siivoamaan turhia automaatiokaavoja pois, kun uutta valaisinta lisätessä tukiasema on ilmoittanut muistin olevan täynnä.

Eiköhän aikanaan julkaistava uusi versio tukiasemasta korjaa tämän ongelman.


Kuvituskuvat: https://www.philips-hue.com/fi-fi

Huom! Olen saanut osan kirjoituksessa esiteltävistä tuotteista Philipsiltä. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.