Hankin ensimmäiset Hue-valot maaliskuussa 2017. Kaksi ja puoli vuotta sitten. Olen pikkuhiljaa vaihtanut lähes koko asuntomme valaistuksen älyvaloihin. Nykyinen setti pitää sisällään

  • 20 kpl erilaisia Hue sisävaloja
  • 4 kpl Hue ulkovaloja
  • 5 kpl IKEAn Trådfri valoja
  • 3 kpl Hue kaukosäädintä
  • 1 kpl Hue liiketunnistin (sisäkäyttöön)
  • 1 kpl IKEA Trådfri liiketunnistin (sisäkäyttöön)
  • 1 kpl Hue liiketunnistin (ulkokäyttöön)
  • 1 kpl Osram älypistorasia

Kirjoitin yhteenvedon meidän ja älyvalojen yhteiselosta ensimmäisen vuoden jälkeen. Mutta mitkä ovat fiilikset nyt, kahden ja puolen vuoden jälkeen.

Aloitetaan lamppujen kestosta. Sitä kysytään usein.

Älyvalojen kesto – IKEA Trådfri

IKEAn lamput ovat edullisempia kuin Huen. GU10 kantainen spotti maksaa IKEA:ssa 8,95€. Vastaava Hue-lamppu maksaa yli tuplat (19,90€).

Itselleni hintaeroa merkittävämpää on tiettyjen Trådfri -lamppujen valoteho. GU10 spotit antavat 400lm (Hue:n kirkkain on 300lm). E27 kantainen lamppu löytyy Trådfrissa 1000lm. Huessa maksimi on 806lm.

Valotehon vuoksi keittiössämme on IKEA Trådfri lamppuja.

Mutta eivät ne kestä.

Lamput (5kpl) on ostettu lokakuussa 2017. Alle kaksi vuotta sitten. Kolmesta GU10 spotista on tämän jälkeen vaihdettu jokainen. Hajoamisprosentti tasan sata.

Oireet ovat aina samat. Spotti alkaa vilkkumaan, jolloin se menee vaihtoon.

Älyvalojen kesto – Hue sisävalot

Kahdestakymmenestä eri aikaan hankitusta Hue-lampusta on hajonnut ainoastaan yksi. Tiedän varmuudella sen kuuluneen ensimmäisenä ostamaani settiin, joten se kesti yli kaksi vuotta.

Hajonnut Hue-lamppu itseasiassa toimii edelleen. Vika ei ole ledissä, vaan lampun ohjauselektroniikassa. Se nimittäin syttyy satunnaisesti itsestään. (Toimivan) automaation ollessa koko älyvalaistuksen idea, ei tällaisella vikaantuneella lampulla tee yhtään mitään.

Meillä hajonnut lamppu oli makuuhuoneessa ja heräsimme jatkuvasti öisin valon syttymiseen.

Älyvalojen kesto ulkona

Syksyllä 2018 asensin älyvalot myös ulos. Miten ne ovat kestäneet? Erityisesti se maahan asennettava Calla, joka hautautuu lumeen…

Philipsin mainoskuvissa lunta ei näy.

philips-hue-outdoor-selection.jpg

Alla kuva Callasta kesällä ja talvella.

 

Talven jäljiltä valaisin on edelleen kuin uusi. Samoin ovat aitaan kiinnitetyt Lily-valaisimet.

IMG_3971

Pihasta löytyy myös perinteinen käpyvalaisin.

img_7661.jpg

Siihen laitoin sisäkäyttöön tarkoitetun Hue-lampun. Käpyvalaisin on avonainen, joten lamppu piti suojata jotenkin. Päädyin IKEAn lasipurkkiin, joka sopii kuin nakutettu käpyvalaisimen sisälle.

img_7659-e1565431982378.jpg

Näin suojattuna Hue-lamppu kesti mainiosti ulkona. Ainakin ensimmäisen talven.

Ongelmat / puutteet

Hue App kehittyy jatkuvasti, mutta sillä ei edelleenkään pysty tekemään kaikkea mitä haluan. Tämän vuoksi käytän iConnectHue:ta kaukosäätimien ohjelmoimiseen.

Kokonaisuus olisi selkeämpi, mikäli voisin käyttää vain yhtä appsia järjestelmän säätämiseen.

Tilanteiden (scene) muokkaaminen jälkikäteen on hankalaa. Eikä asiaa auta, että osa käyttämistäni tilanteista on Hue Appsissa (vakiot) ja osa taas iConnectHuessa (kaukosäätimien käyttämät).

Suurin ärystys on kuitenkin lokitietojen täydellinen puuttuminen. Kun valaisimia on paljon ja on tehnyt lukuisan määrän automaatioita eri sovelluksilla (Hue App, iConnectHue, Apple Home), päätyy tilanteeseen jossa valot menevät päälle / sammuvat ”itsestään”.  Ilman lokitietoa on vaikea selvittää, mikä valoja sytyttää ja sammuttaa.

Esimerkiksi meidän pihavalot ovat usein aamuisin päällä vaikkei pitäisi. Syyllisen löytäminen on tällä hetkellä vaikeaa.

Olenko edelleen tyytyväinen?

Olen. Kaikesta huolimatta aivan huippuvehkeet. Ja erittäin luotettavat. Jos Hue:lla olisi tehokkaampia valaisimia vaihtaisin kaikki IKEAn valaisimet pois.

Mikäli älyvalot kiinnostavat, lue ihmeessä muutkin kirjoitukseni aiheesta.

 

Kuva: https://www.gigantti.fi/is/image/tubby/philips_hue_smart_home