Hankin ensimmäiset Hue-valot maaliskuussa 2017. Kaksi ja puoli vuotta sitten. Olen pikkuhiljaa vaihtanut lähes koko asuntomme valaistuksen älyvaloihin. Nykyinen setti pitää sisällään
- 20 kpl erilaisia Hue sisävaloja
- 4 kpl Hue ulkovaloja
- 5 kpl IKEAn Trådfri valoja
- 3 kpl Hue kaukosäädintä
- 1 kpl Hue liiketunnistin (sisäkäyttöön)
- 1 kpl IKEA Trådfri liiketunnistin (sisäkäyttöön)
- 1 kpl Hue liiketunnistin (ulkokäyttöön)
- 1 kpl Osram älypistorasia
Kirjoitin yhteenvedon meidän ja älyvalojen yhteiselosta ensimmäisen vuoden jälkeen. Mutta mitkä ovat fiilikset nyt, kahden ja puolen vuoden jälkeen.
Aloitetaan lamppujen kestosta. Sitä kysytään usein.
Älyvalojen kesto – IKEA Trådfri
IKEAn lamput ovat edullisempia kuin Huen. GU10 kantainen spotti maksaa IKEA:ssa 8,95€. Vastaava Hue-lamppu maksaa yli tuplat (19,90€).
Itselleni hintaeroa merkittävämpää on tiettyjen Trådfri -lamppujen valoteho. GU10 spotit antavat 400lm (Hue:n kirkkain on 300lm). E27 kantainen lamppu löytyy Trådfrissa 1000lm. Huessa maksimi on 806lm.
Valotehon vuoksi keittiössämme on IKEA Trådfri lamppuja.
Mutta eivät ne kestä.
Lamput (5kpl) on ostettu lokakuussa 2017. Alle kaksi vuotta sitten. Kolmesta GU10 spotista on tämän jälkeen vaihdettu jokainen. Hajoamisprosentti tasan sata.
Oireet ovat aina samat. Spotti alkaa vilkkumaan, jolloin se menee vaihtoon.
Älyvalojen kesto – Hue sisävalot
Kahdestakymmenestä eri aikaan hankitusta Hue-lampusta on hajonnut ainoastaan yksi. Tiedän varmuudella sen kuuluneen ensimmäisenä ostamaani settiin, joten se kesti yli kaksi vuotta.
Hajonnut Hue-lamppu itseasiassa toimii edelleen. Vika ei ole ledissä, vaan lampun ohjauselektroniikassa. Se nimittäin syttyy satunnaisesti itsestään. (Toimivan) automaation ollessa koko älyvalaistuksen idea, ei tällaisella vikaantuneella lampulla tee yhtään mitään.
Meillä hajonnut lamppu oli makuuhuoneessa ja heräsimme jatkuvasti öisin valon syttymiseen.
Älyvalojen kesto ulkona
Syksyllä 2018 asensin älyvalot myös ulos. Miten ne ovat kestäneet? Erityisesti se maahan asennettava Calla, joka hautautuu lumeen…
Philipsin mainoskuvissa lunta ei näy.
Alla kuva Callasta kesällä ja talvella.
Talven jäljiltä valaisin on edelleen kuin uusi. Samoin ovat aitaan kiinnitetyt Lily-valaisimet.
Pihasta löytyy myös perinteinen käpyvalaisin.
Siihen laitoin sisäkäyttöön tarkoitetun Hue-lampun. Käpyvalaisin on avonainen, joten lamppu piti suojata jotenkin. Päädyin IKEAn lasipurkkiin, joka sopii kuin nakutettu käpyvalaisimen sisälle.
Näin suojattuna Hue-lamppu kesti mainiosti ulkona. Ainakin ensimmäisen talven.
Ongelmat / puutteet
Hue App kehittyy jatkuvasti, mutta sillä ei edelleenkään pysty tekemään kaikkea mitä haluan. Tämän vuoksi käytän iConnectHue:ta kaukosäätimien ohjelmoimiseen.
Kokonaisuus olisi selkeämpi, mikäli voisin käyttää vain yhtä appsia järjestelmän säätämiseen.
Tilanteiden (scene) muokkaaminen jälkikäteen on hankalaa. Eikä asiaa auta, että osa käyttämistäni tilanteista on Hue Appsissa (vakiot) ja osa taas iConnectHuessa (kaukosäätimien käyttämät).
Suurin ärystys on kuitenkin lokitietojen täydellinen puuttuminen. Kun valaisimia on paljon ja on tehnyt lukuisan määrän automaatioita eri sovelluksilla (Hue App, iConnectHue, Apple Home), päätyy tilanteeseen jossa valot menevät päälle / sammuvat ”itsestään”. Ilman lokitietoa on vaikea selvittää, mikä valoja sytyttää ja sammuttaa.
Esimerkiksi meidän pihavalot ovat usein aamuisin päällä vaikkei pitäisi. Syyllisen löytäminen on tällä hetkellä vaikeaa.
Olenko edelleen tyytyväinen?
Olen. Kaikesta huolimatta aivan huippuvehkeet. Ja erittäin luotettavat. Jos Hue:lla olisi tehokkaampia valaisimia vaihtaisin kaikki IKEAn valaisimet pois.
Mikäli älyvalot kiinnostavat, lue ihmeessä muutkin kirjoitukseni aiheesta.
Timoo! Lisää näitä blogeja ihan sika kiva lukee
TykkääLiked by 1 henkilö
Hyviä kirjoituksia! Itse hommasin pari päivää sitten HUEa. Lähdin liikkeelle 6kpl E27 white ambiance lamppuja, silta, liiketunnistin ja 3kpl himmenninkytkimiä. Kahden päivän säätämisen jälkeen sain liiketunnistimen toimimaan kahden kytkimen kanssa yhteen haluamallani tavalla, mutta vasta kun asensin iConnectHuen. Jossain välissä Philips Huen ja iConnectHuen ristikäytön seurauksena iConnectHue sekoitti kaikki liiketunnistimen säädöt ja jouduin tekemään kaiken alusta. Onko sinulla ollut vastaavia ongelmia? Päädyin poistamaan Philips Huen ja tein kaiken iConnectHuella. Kirjoituksesi jälkeen aloin kuitenkin miettimään, onko philips hue valojen normaalin käytön suhteen parempi kuin esim homekit jota ajattelin itse käyttää? Ja toimiiko tämä pyhä kolminaisuus sekoilematta yhteen?
TykkääLiked by 1 henkilö
Itse olen ohjelmoinut kaksi laitetta iConnectHue:lla (yksi kaukosäädin ja yksi liiketunnistin). Näihin laitteisiin en koske ollenkaan muilla sovelluksilla (esim Hue:n oma). Tähän mennessä kaikki on pysynyt kasassa oikein hyvin.
HomeKitistä minulla ei ole hirveästi kokemusta. Itse kokeilisin ensin kumpi (Hue vai HomeKit) toimii itselle mukavammin valojen käyttöön. Ihan ”manuaalisesti” kännykällä / pädillä ja sitten kaikki ajastukset. Ja menisin sillä kummasta tykkää enemmän.
Automatiikkaa voi sitten täydentää niillä työkaluilla, jotka tarpeisiin parhaiten istuu. Luulen että Hue:sta ja iConnectHue:sta löytyy juttuja, joita HomeKit:illä ei voi vielä tehdä.
Useamman työkalun käyttö johtaa lähinnä siihen, että ongelmatilanteissa on vaikeampi hahmottaa ja selvittää mistä outoudet johtuu. Itse huomasin että ulkovalot palaa päivällä. Vaikka ne syttyvät vasta auringon laskiessa (säädetty hue:lla). Mutta eteisen kaukosäätimeni (iConnectHue:lla säädetty) sytyttikin ne aina muiden valojen kanssa, kun tultiin kotiin. Pihavalot olivat menneet iConnectHue:n ”Kaikki” ryhmään, jota olin käyttänyt säätimen ohjelmoinnissa.
TykkääTykkää
Surkean lyhyt kantomatka zigbeellä. Vai vaatiiko tuo myös wlanin samalle alueelle, ymmärtääkseni ei? Ulkovaloni on Hue ja kokeilin siirtää paritetun ja toimivan Osramin ulkopistorasian n. 30m päähän ulkovalosta, suora näköyhteys. Ei vaan toiminut. Ilmeisesti Ikean toistin toimisi välikappaleena, mutta silloin pitäisi vetää välille uusi maakaapeli ja pistorasia/asentaa lamppu. Onko mitään kikkakolmosia parantaa kantavuutta?
TykkääTykkää
ZigBeen range on käytännössä 10-20 metriä, eli valitettavasti tuo 30 metriä on liikaa.
TykkääTykkää
Meillä 10 vuotta Philips Hue-lamppuja, ja vasta yksi lamppu hajonnut. Sekin meni takuun piikkiin, kun rikkoutui alle vuosi ostosta.
TykkääTykkää