Lähes kaikki asuntomme valot ovat olleet älyvaloja pian kuusi vuotta. Niistä luopuminen tunnu nykyään mahdottomalta ajatukselta. Olen kirjoittanut älyvaloista aikanaan useammankin jutun, mutta viime vuodet olen lähinnä nauttinut niistä.

On taas yhteenvedon aika. Miltä valot tuntuvat vajaan kuuden vuoden käytön jälkeen? Kestävätkö ne? Mitä ominaisuuksia oikeasti käytämme?

Aloitetaan kuitenkin sillä tärkeimmällä.

Miksi älyvalot ovat niin älyttömän kätevät?

Älyvaloista tekee ylivertaiset niiden ohjaaminen. Yhdellä fyysisellä painikkeella voi laittaa päälle tai sammuttaa kaikki asunnon, huoneen tai mitkä tahansa valot. Saman voi tehdä myös puhelimella.

Laitan aamuisin valot päälle puhelimen pikavalinnasta. Tällöin eri puolilla asuntoa syttyy valoja tietyillä kirkkauksilla.

Ai niin se kirkkauden säätö. Se näissä on aivan parasta. Kaikki älyvalot ovat himmennettäviä.

Älyvalojen näppärä ohjaaminen mahdollistaa suurenkin valaisinjoukon helpon käytön arjessa. En ole ikinä asunut näin hyvin valaistussa kodissa. Ja se on pimeään aikaan oikeasti aika mukavaa. Esimerkiksi olohuoneessamme on 10 valaisinta (kattovalaisin, neljä spottia, jalkavalaisin, värinauha ja kolme pöytävalaisinta).

Pöytä- ja jalkavalaisimia tulee käytettyä kokoajan, kun niitä ei tarvitse käydä laittamassa erikseen päälle.

Perinteisiä valokatkaisimia meillä ei ole käytetty vuosiin. Kaikki hoituu Hue:n omilla katkaisimilla, puhelimilla, ajastimilla ja liiketunnistimilla.

Mitä valoja meillä on?

Alunperin meillä oli sekä Hue:n että IKEA:n valoja. IKEA:n valot on korvattu Hue:lla sitä mukaa, kun ne ovat hajonneet ja vastaavan tehoisia valoja on tullut Hue:n valikoimaan.

Hue:n lamput ovat kalliimpia, mutta kokemukseni mukaan ne kestävät selvästi pidempään. Lisäksi niiden himmennys on tarkempaa ja valot ovat keskenään aina samansävyisiä.

Niin. Himmennyksen lisäksi on mahtavaa että jokaisen valaisimen värilämpötilaa tai jopa väriä voi säätää. Hyvästi liian keltaiset tai liian kylmän valkoiset valot!

Valoja meiltä löytyy eE27, E14 ja GU10 kannoilla. Lisäksi on värillisiä valonauhoja ja ulkovaloja. Yhteensä älyvaloja on 34 kappaletta.

Ulkovaloihin panostaminen kannattaa

Neljä vuotta sitten laitoin takapihallemme hue:n valot. Se tuntui aluksi vähän turhalta, mutta nykyään olen ratkaisuun todella tyytyväinen.

Takapihamme oli talvisin monen muun rivitalopihan tavoin säkkipimeä. Nyt pihaa valaisee 7 valaisinta. Homman juju on taaskin älykäs ohjaus. Pihavalot menevät automaattisesti pikkuhiljaa päälle auringon laskiessa Espoossa. Ne sammuvat ajastetusti klo 23.

Sama juttu kuin pöytävalaisimien kanssa. Ei niitä tule päivittäin käytettyä, jos niitä joutuu käsin laittamaan päälle ja sammuttamaan. Nyt Hue hoitaa tämän puolestamme.

Miten pitkään älyvalot kestävät?

Hue:n valot tuntuvat kestävän hyvin. Varsinkin jos vertaa IKEA:n vastaaviin. Kuuden vuoden aikana meillä on Hue:ta hajonnut yksi GU10 lamppu ja muutamia E27 lamppuja.

Suurin harmitus on 3 vuoden kohdalla hajonnut Lily-ulkovalaisin. 2 vuoden takuu ja hintaa noin 90e. Tästä syystä meillä ei ole sisällä Hue-valaisimia, joissa polttimo on integroitu valaisimeen.

Mitä muita Hue-laitteita meillä on?

Valojen lisäksi meillä on sekä sisällä että ulkona Hue:n liiketunnistin. Ne toimivat todella hyvin. Mikäli Hue:n omat säätömahdollisuudet eivät riitä, voi niitä ohjelmoida monipuolisemmin iConnectHue -sovelluksella.

Lisäksi meillä on Hue:n himmenninkytkimiä, joista aktiivikäytössä on ainoastaan yksi. Eteisessä oleva, jolla kotoa lähtiessä sammutetaan aina kaikki valot. Vastaavasti kotiin tullessa sillä laitetaan kaikki valot päälle.

Superkätevää.

Meillä on myös ohjattavia pistorasioita (Hue ja Osram). Niiden perässä on televisiot, vahvistimet, pleikkarit ja muut viihdelaitteet. Pistorasioiden avulla laitteista katkaistaan virrat yöksi. Jouluisin käytän pistorasiaa joulukuusen valojen ohjaamiseen.

Liiketunnistiminen ja kaukosäätimien paristojen kesto on yllättänyt. 6 vuoden aikana olen vaihtanut liiketunnistimiin paristot kerran. Kaukosäätimiin en ole kaikkiin vaihtanut edes sitä yhtä kertaa.

Teinien herätys valoilla

Meillä käytetään älyvaloja nykyään myös yhdellä uudella tavalla. Pojat ovat teini-iässä ja kouluaamuina herääminen on välillä vaikeaa. Muutaman kerran nukuttiin jo pommiinkin.

Vanhempi poika ajasti oman huoneensa valon siten, että kouluaamuisin valo syttyy pikkuhiljaa. Herätyskellon soidessa huoneessa ton sitten jo äydet valot päällä. Herääminen on nyt kuulemma huomattavasti helpompaa ja mukavampaa.

Niin mukavaa, että nuorempi poika halusi omaan huoneeseensa saman järjestelyn.

Lopulta tein saman myös vanhempien makuuhuoneeseen.

Mikä Hue:ssa harmittaa?

Jos valoja on paljon, niin eri asetusten muokkaaminen jälkikäteen tuntuu vähän hankalalta. Miten himmennän hieman valaistustilassa x tuota yhtä valaisinta?

Varsinkin kun osa asetuksista on tehty (ja näkyy vain) Hue:n omalla sovelluksella ja osa taas iConnectHue:lla.

Yhteen Hue:n siltaan voi virallisesti liittää 50 valaisinta. Oikeasti raja on 63. Mikäli siltaan on kytketty myös muita laitteita ja olet tehnyt paljon erilaisia automaatioita, voi se alkaa yskimään jo 40 lampun kohdalla.

Olen muutaman kerran joutunut siivoamaan sillan turhista automaatioista. Tällaiset rajoitukset tuntuvat nykypäivänä hieman tympeiltä.

Tilannetta on koitettu paikata mahdollistamalla usean sillan käyttö. Lukemani perusteella tämä ei ole pelkkää juhlaa. Toivon että Hue julkaisisi uuden sillan, joka tukisi selvästi isompaa joukkoa laitteita ja automaatioita.

Ja onhan osa näistä lampuista aika arvokkaita.

Mutten minä näistä enää luopuisi. On ne vain niin kätevät.

Kuva: philips-hue.com