Viimeisen vuoden aikana Office 365 -palvelua käyttävät asiakkaat ovat miettineet kuumeisesti, mikä rooli Power Platformilla heidän organisaatiossaan on ja miten he sitä voisivat toiminnassaan hyödyntää.

Lopputulos on kuitenkin saattanut olla jonkinasteinen pettymys. Useimmat ratkaisut olisi järkevintä rakentaa Common Data Service:ä hyödyntäen. Se taas edellyttää usein lisenssien hankkimista.

Lisensointi onkin keskeinen syy sille, että niin moni Power Apps -ratkaisu käyttää tietovarastonaan SharePoint-listoja. Toinen syy on tietenkin se, että SharePoint-listat ovat monelle tekijälle valmiiksi tuttuja.

Mutta nyt kaikki muuttuu.

Edit: Palvelun nimi on muuttunut useaan kertaan syksyllä 2020. Lue lisää näistä jännittävistä vaiheista.

Lyhyesti: Dataflex = Dataflex for Teams = Project Oakdale = Dataverse for Teams.

Microsoft Dataflex ja Dataflex Pro

Microsoft julkaisi Inspire-tapahtumassa nimeävänsä Common Data Service:n uudelleen Dataflex Pro:ksi.

Samalla Microsoft julkaisi uuden palvelun, Microsoft Dataflex:in. Nimistäkin voi päätellä Dataflex:in olevan riisuttu versio Dataflex Pro:sta. Vielä ei ole julkaistu, mitkä Pro:n ominaisuudet Dataflex:stä puuttuvat.

Kiinnostavinta on se, että Dataflex on ilmainen. Se sisältyy Office 365 tilauksiin.

Teams kaiken keskiössä

Microsoft on ajanut jo pitkään Teams:ia kaiken tietotyön keskiöön. Eikä se ole laisinkaan huono visio. Huomaan itse käyttäväni työpäivän aikana kaikkein eniten juuri Teams:ia ja sieltä löytyviä muita työkaluja.

Ei ole siis suuri yllätys että ilmainen Dataflex on naitettu vahvasti Teams:iin.

Teams:ille luodaan oma Dataflex-ympäristö (environment), heti kun sinne tehdään ensimmäinen Power Apps. Sovelluksen teko käynnistyy tietenkin suoraan Teams:ista.

Tarvittavat taulut määritellään nekin Teams:ista käsin. Samoin kuin niiden sisältö.

Näyttää hämmentävän paljon juuri julkaistulta Microsoft Lists -palvelulta…

Myös varsinainen Power Apps -kehitys tehdään Teams:in sisällä. Lopuksi sovellus julkaistaan kyseiseen Teams:iin (Publish to Teams -painike).

Dataflex:in päälle rakennetut Power Appsit ovat ainoastaan kyseisen Teams:in käyttäjien käytettävissä. Ja ainoastaan Teams-sovelluksessa.

Toinen merkittävä uudistus on Power Virtual Agenttien käyttö Teams:in sisällä. Tämän mainion chatbot-palvelun hinnoittelu esti aiemmin tehokkaasti sen hyödyntämisen organisaation sisäisten prosessien automatisoinnissa.

Mutta jatkossa sen käyttö sisältyy Dataflexin tapaan Office 365 -tilauksiin!

Power Virtual Agent voi luonnollisesti käyttää tietovarastonaan Dataflex:iä.

Mikä tulee muuttumaan?

Dataflex on merkittävin Power Platform:iin liittyvä julkaisu koskaan.

  • Mikäli sovellus tarvitsee relaatiokantaa, sen saa nyt ilmaiseksi. Ei tarvetta askarrella SharePoint-listojen kanssa ainoastaan siitä syystä että SQL-kanta / CDS generoi lisenssikulua
  • Hyvästi monet delegointi-ongelmat (Dataflex tukee delegointia paremmin kuin SharePoint -lista)
  • Hyvästi huolet Power Appsin suorituskyvystä tilanteessa, jossa dataa on paljon
  • Vihdoin Power Virtual Agentteja voi hyödyntää organisaation sisäisten prosessien tehostamisessa
  • Tulevaisuudessa on todennäköisesti mahdollista rakentaa myös model-driven appseja Dataflexin päälle. Tähän asti tämä herkku on ollut vain harvojen saatavilla.

Merkittävin Power Platformiin kohdistuva kritiikki on aina ollut sen lisenssikulut ja tähän Microsoft reagoi nyt vahvasti.

Mutta ei hyvää ettei jotain huonoakin…

  • Dataflexiä voi hyödyntää lähinnä pistemäisissä ratkaisuissa. Mikäli ratkaisuun halutaan yhdistää keskitettyä liiketoimintadataa (esimerkiksi asiakastietoja Dynamicista), ei Dataflex riitä vaan päädytään maksulliseen Dataflex Pro:hon
  • Uudella malllilla Teamsin sisään tehdyt Power Appsit eivät luonnollisestikaan sisällä Premium-yhdistimien (connector) käyttöä.
  • Microsoft Lists vs. Microsoft Dataflex? Kaksi samanoloista palvelua julkaistiin hyvin samaan aikaan.
  • Hallinnointi
    • Ympäristöjä (environment) tulee uudessa mallissa olemaan helposti huikea määrä.
    • Organisaation Power Appseista löytyy jatkossa osa Teamsista ja osa Power Apps -applikaatiosta.

Kaikesta huolimatta tämä on todella tervetullut julkistus. Odotan innolla että pääsen kokeilemaan Dataflex-palvelua käytännössä.

Lisää aiheesta