Power Platformiin tulee parannuksia ja lisäominaisuuksia jatkuvasti. Uudistukset ja niiden aikataulut löytyvät Microsoftin kahdesti vuodessa julkaisemasta Power Platform Release Wave Plan -dokumentista.

Tämä 100+ sivuinen dokumentti sisältää karkean tason kuvaukset merkittävimmistä uusista ominaisuksista, joita alustaan on tulossa seuraavan 6kk aikana. Osa dokumentin sisältämistä uutuuksista on julkaistu jo aiemmin tuotteiden omissa blogeissa (Power Apps, Power Automate jne). Mutta Release Wave Plan -dokumentti pitää sisällään tietoa myös aivan uusista ominaisuuksista.

Release Wave 2020 Plan 2 on nyt julkaistu ja kokosin tähän postaukseen omasta näkökulmastani kiinnostavimmat uudet ominaisuudet.

Power Apps

Canvas

Canvas Appseihin on tulossa mahdollisuus luoda komponentteja, jotka sisältävät uudelleenkäytettävää liiketoimintalogiikkaa.

Monimutkaisesti ilmaistu se, että vihdoin voi kirjoittaa funktioita. Tämä on todella odotettu ja toivottu ominaisuus. Nykyisellään käy helposti niin, että samoja koodipätkiä on kopioitu useaan paikkaan sovellusta. Vihdoin tästä pääsee lopullisesti eroon.

Model-driven

Olen aina ihmetellyt, miksei model-driven appsien raportointi-ominaisuuksia (dashboards) ole korvattu Power BI:llä.

Jatkossa Power BI raportteja ja dashboardeja voi hyödyntää model-driven appsin dashboardina!

Portals

Power Apps Portaaliin voi jatkossa upottaa helposti drag & drop -tyyliin chatbotin (Virtual Agent).

Power Apps component frameworkilla (pcaf) rakennettuja omia komponentteja voi jatkossa käyttää canvas ja model-driven appsien lisäksi myös portals-toteutuksissa.

Power Automate

Suurin Flow:hun liittyvistä ärsytyksen aiheista on aina ollut sen surkea yhteispeli Power Appsin kanssa. Flow:n liittäminen Power Appsiin toimii hyvin, mutta auta armias jos haluat tehdä tämän jälkeen mitään muutoksia Flow:hun.

Usein pääsee helpoimmalla luomalla suosiolla uuden Flow:n.

En ole ollut ongelmieni kanssa yksin ja tämä kokemus luvataan nyt muuttaa. Jatkossa Flow:n ja Power Appsin linkitys on vahvempi ja flow:n sisältöä ja sen käyttämiä parametreja voi muokata jälkikäteen ilman pelkoa siitä että se hajoaa.

Mahtavaa.

UI Flows (RPA)

Tärkeimpänä uudistuksena on WinAutomationin käynnistäminen suoraan flow:sta. Samaan tapaan kuin UI flow:t voi käynnistää jo nyt.

Lisäksi on tulossa kasapäin pienempiä parannuksia. Esimerkiksi

  • UI flow:ta voi (tuetusti) suorittaa virtuaalikoneilla
  • Jokaisella toiminnolle (action) voi asettaa omat uudelleenyritys, timeout ja viive -asetukset
  • Natiivituki laajasti käytetyille liiketoimintoasovelluksille (esim SAP ja Excel)

Virtual Agents

Tällä kertaa omat ehdottomat suosikit löytyvät hieman yllättäen chatbotteihin (Power Virtual Agents) liittyvistä uudistuksista.

Chatbottien tekemisessä minua on aina häirinnyt se, että käyttäjän tulee olla aktiivinen, jotta botti herää. Mistä käyttäjä tietää mitä botti osaa tehdä, ennen kuin botti on esittäytynyt?

Tadaa! Jatkossa botti voi automaattisesti käynnistää esittelyaiheen (topic). Käytännössä siis muokattavan tervetuloa viestin käyttäjälle.

Botin ulkoasua pääsee muokkaamaan teemoilla ja keskusteluun voi lisätä kuvia ja videoita.

Käyttöön tulee listamuuttuja (list variable). Jatkossa voit hakea keskustelun lomassa flow:lla esimerkiksi CDS:stä arvojoukon listamuuttujaan ja käyttää samaa arvojoukkoa botin esittämän kysymyksen vastausvaihtoehtoina.

Bottia voi jatkossa käyttää (Amazon Alexan avulla) puheella. Alexa Skills tulee olemaan yksi botin julkaisukanavana (channel). Arvaattekin varmaan, suomea ei vielä tueta.

Sokerina pohjalla, jatkossa voit hyödyntää mukautuvia kortteja (adaptive cards) myös bottikeskustelussa.

Yhteenveto

Paljon jälleen kiinnostavia uudistuksia ja parannuksia, eikä tässä ollut lähellekään kaikki. Siitä vain tutustumaan ja kokeilemaan sitä mukaa kun uudet ominaisuudet ilmestyvät!