Tällä viikolla Espoossa lämpötila on pyörinyt -20 molemmin puolin. Monia tuntuu kiinnostavan, toimiiko sähköauto tällaisessa kelissä.

Toimii.

Lyömätön talviauto

IONIQ on kovilla pakkasilla aivan lyömätön peli. Kahdesta syystä. Pihassa kylmässä seisseellä autolla voi lähteä ajoon aivan kuin olisi kesä. Auto lähtee käyntiin heti ja voimansiirto toimii välittömästi normaalisti. Ei vinkuvia hihnoja, tuskissaan ulisevaa kylmää moottoria tai täysin tunnotonta vaihdelaatikkoa.

Koska sisätilat lämmitetään sähköllä, lämpenevät ne nopeasti. Siis aivan uskomattoman nopeasti. Harmikseni IONIQissa ei ole etäohjausta (auto lämpiämään kännykällä kun tekee lähtöä), eikä sitä saa pysymään lämpimänä parkissa (kaupassa käynnin aikana), kuten monia muita sähköautoja. Näillä ominaisuuksilla varustettuna se olisi lähes täydellinen talviauto.

Toimintamatka pakkasella?

Tämä huolettaa monia. Miten paljon kylmä sää vaikuttaa? No sitähän piti kokeilla.

Ajoin -12 pakkasessa kotoa Nummelaan ja takaisin. Yhteensä 60,5km, josta 47km moottoritietä (106km/h mittarinopeus). Esilämmitin auton ennen lähtöä.

Matkan keskikulutus oli 18.2kWh/100km. Kulutus jakautui seuraavasti:

  • Auton liikuttaminen 78%
  • Sisätilojen lämmittäminen 17%
  • Akun lämmitys 3%
  • Muut sähkölaitteet 2%

IONIQin laskennallinen maksimitoimintamatka ko. kulutuksella on 210km. Ajoin joulukuussa Turkuun ja takaisin IONIQilla. Silloin lämpötila oli +6 ja matkan keskikulutukseksi tuli 16.2kWh/100km. Toimintamatkaksi tällä kulutuksella saadaan 236km. Matkat eivät ole keskinopeudeltaan vertailukelpoisia, mutta ero on silti hämmästyttävän pieni.

Mikäli olisin ajanut Turkuun ja takaisin, olisi keskikulutus silti arvioni mukaan ollut alle 20kwh/100km. Edelleen hyvä luku.

Matka-ajossa toimintamatka kutistuu autosta riippuen. Karkeasti 25% pudotus toimintamatkassa voisi olla hyvä nyrkkisääntö. Ero riippuu pakkasen lisäksi myös muista keliolosuhteista, sekä siitä onko autoa esilämmitetty. Itselleni toimintamatkan putoaminen ei ole ongelma. Perheemme normiajot sujuvat IONIQilla vaivatta myös ääriolosuhteissa.

Pätkäajossa kulutus sitten onkin kovilla pakkasilla helposti aivan posketon. Alla kuva kylmällä autolla -18 asteessa tehdyn 4 km kauppareissun kulutusprofiilista. 32% sähköstä meni auton liikuttamiseen. 68% auton ja akun lämmittämiseen sekä muihin sähkölaitteisiin.

Pätkäajon kulutus ei kuitenkaan itseäni kiinnosta. Sitä ei meillä ajeta päivän aikana koskaan niin paljoa, että akkua pitäisi ladata päivän aikana.

Lataaminen pakkasella

Kylmä akku ottaa latausta heikommin vastaan kuin optimilämpöinen. Pakkasilla pidempää matkaa tehdessä tällä on todellakin merkitystä, kun pysähdyt pikalaturille. Onneksi yhä useammat sähköautot osaavat lämmittää akuston optimilämpötilaan, kun navigaattoriin on asetettu kohteeksi pikalaturi.

Sitkeässä tuntuu olevan myös ajatus siitä, ettei kovilla pakkasilla akkua saa ladattua ”koska kaikki energia menee akun lämpimänä pitämiseen”.

Testasin tätä pakkasjakson aikana. Autolla oli ajettu päivän aikana yksi lyhyt kauppareissu ja ulkona oli -16 pakkasta. Yöllä pakkasta oli -20. Auto ja akku olivat siis varsin viileät. Latasin autoa klo 18 alkaen (10a virralla eli 2,2kW teholla) ja kävin aamulla tarkistamassa tilanteen. Auto oli latautunut aivan normaalivahdilla.

Mikä sähköauton hyydyttää pakkasilla?

Eri foorumeiden keskusteluja seuranneena näyttää siltä, että sähköauton hyydyttää pakkasilla kaikille autoilijoille tuttu vika. 12V käynnistysakun hyytyminen kovan pakkasen ja pätkäajon seurauksena. Kyllä, sähköautoissa on sen ison akun lisäksi myös perinteinen 12V akku.

Mutta toisin kuin polttomoottoriautoissa, asialle on tehtävissä jotain. Useat sähköautot lataavat tarvittaessa itse 12V akkua. Myös paikallaan ollessaan.

Reilun vuoden sähköautoilun jälkeen pakkaskelit huolettavat minua vähemmän kuin aikaisemmilla polttomoottorivehkeillä.