Power Appsit näyttävät kaikki aivan kamalilta.

Olet varmaan kuullut tämän? Tai jopa itse sanonut.

Power Appsilla on nopeaa toteuttaa erilaisia liiketoimintasovelluksia. Pieniä ja isoja. Ne ovat tyypillisesti yhden henkilön toteutuksia. Tämä henkilö harvemmin on visuaalisen suunnittelun ammattilainen.

Lopputulos usein onkin toimintojen puolesta toimiva paketti, jossa hyödynnetään Power Appsin vakiokontrolleja sellaisenaan. Pahimmillaan hieman sinne päin asemoituna.

Ei ihme että ne kaikki näyttävät samanlaisilta. Ok, vähän tylsiltä ja rumiltakin.

Onneksi asiaan on yksinkertainen ratkaisu.

Hanki ammattilainen viimeistelemään Power Appsisi ulkoasu.

Seuraavassa muutama hyödyllinen vinkki, ennen toimeksiannon tekoa graafikolle.

Esimerkki – Tuntikirjaussovellus

Käytetään esimerkinä omaan käyttöömme tekemäämme tuntikirjaustyökalua. Toimiva, mutta hieman karun näköinen työkalu näytti tältä.

hour reporting v1

Graafikon ehdotus siistitystä ulkoasusta näytti tältä.

hour reporting design

Ja ehostettu Power Apps lopuksi tältä. Kun on aikaa, niin viilataan loputkin pikselit ja värit kohdilleen.

hour reporting final

Mutta mihin tällaisessa harjoituksessa on hyvä varautua?

Fontit

Suurin Power Appsin suunnitteluun liittyvä rajoitus tulee fonteista. Niitä on 12 erilaista eikä lisää saa. Tämä on hyvä kertoa graafikolle toimeksiannon yhteydessä. Voit hyödyntää tarkoitukseen tekemääni kuvaa. Siitä näkee fonttien lisäksi havainnollisesti, mitkä painot (weight) kullakin fontilla on oikeasti käytettävissä.

Power Apps fonts

Ikonit

Power Appsissa on valmiina kattava setti ikoneita.

power apps icons

Suunnittelijat käyttävät usein omia ikoneja. Ei syytä huoleen, niitä on mahdollista käyttää Power Appsissa. Jukka Niiranen kirjoitti hiljan aiheesta mainion kirjoituksen.

Kunhan muistaa pari poikkeusta..

Alasvetovovalikoissa käytettävää väkästä tai päivämäärän valinta -kontrollin kalenteri-ikonia ei voi vaihtaa toiseen.

power apps icons 2

Voit toki määritellä alkuperäisen ikonin värin samaksi kontrollin taustavärin kanssa. Jolloin se katoaa näkyvistä. Ja asetella haluamasi ikonin sen päälle.

power apps icons 3

Nyt kontrolli näyttää halutulta. Mutta se ei enää toimi kuten pitäisi. Ikonia klikkaamalla ei tapahdu mitään. Päivämäärän voi valita ainoastaan klikkaamalla mistä tahansa muualta kuin ikonista.

Ei hyvä. Rajansa se on kikkailullakin.

Pyöristetyt reunat

Suunnittelijat rakastavat pyöristettyjä kulmia. Tämä aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä Power Appsissa ainoastaan tekstin syöttökenttien (textinput) ja painikkeiden (button) reunoja voi pöyristää.

Miten ihmeessä sitten olet tehnyt tämän otsikon?

power apps rounded corners

Kyseinen otsikko on tietenkin oikeasti painike.

power apps rounded corners2

Lähes kaikki toteutuksen elementit, joissa on pyöristetyt reunat, ovat todellisuudessa painikkeita. Muista vaihtaa painikkeen PressedColor ja HoverColor -ominaisuuksien arvot samaksi painikkeen värin kanssa.

Lomakkeiden kohdalla kannattaa kuitenkin olla varovainen. Tekstikentät saa natiivisti pyöristettyä. Mutta esimerkiksi avattavan valintalistan (combobox) reunat voi pyöristää ainoastaan kikkailemalla.

Oikeanpuoleisen kontrollin reunat (border) on piilotettu ja kontrolli on aseteltu valkoisen painikkeen päälle. Painikkeella on musta reunus.

power apps rounded corners3

Petos paljastuu kun listan avaa. Siitä puuttuu reunat.

power apps rounded corners4

En lähtisi tähänkään. Helpommalla (ja käytettävämpään lopputulokseen) pääsee, kun ilmoittaa suunnittelijalle ettei syöttökontrollien reunoja ole mahdollista pyöristää.

Yhteenveto

Power Appsin kyvykkyydet visuaalisesti näyttävien käyttöliittymien tekoon saattavat vaikuttaa heikoilta. Mutta sillä voi tehdä yllättävän paljon. Suurimmat rajoitteet ovat käytössä olevat fontit, sekä syöttökontrollien ulkoasun muokkauksen rajallisuus.

Esimerkkinä mahdollisuuksista toimikoon syksyllä tekemäni aivan siedettävä Spotify:n UI:n kopio.

power apps custom

Miksi teitte työkalun itse?

Lopuksi vielä se kaikkia lukijoita askarruttanut kysymys.

Miksi teitte tuntikirjaustyökalun itse? Miksi ette ostaneet jotain valmista? Niitähän on tarjolla pilvin pimein.

Lyhyesti

  • Power Appsin kuukausittaiset lisenssikulut ovat pienemmät kuin ostetun tuotteen
  • Saimme juuri sellaisen (yksinkertaisen) työkalun kuin tarvimme
  • Pystymme hyödyntämään natiivisti olemassa olevia asiakastietoja (Dynamics 365 käytössä). Jokainen tuntikirjaus liitty Dynamics 365:n asiakas-tietueeseen
  • Voimme rakentaa kokonaisuuden päälle Power BI:llä juuri sellaisen raportoinnin kuin haluamme
  • Koska koko Power Platform tietomalleineen ja datoineen on hallussamme, voimme itse jatkosssa laajentaa ratkaisua tai yhdistää sen tietoja toisiin ratkaisuihin

Ja tämä on koko Power Platformin ydin. Nopeammin ja edullisemmin ratkaisuja, joita voi jatkossa helposti laajentaa ja integroida muihin organisaation ratkaisuihin.