En erityisemmin pidä ruohon leikkaamisesta. Pihamme näyttääkin kesäisin viidakolta. Robottileikkuri on ajatuksena houkutellut jo pitkään. Mutta sellaisen hankkiminen pienelle pihalle on tuntunut liioittelulta.

Pikkuinen Robomow:n robotti oli kesällä verkkokauppa.com:ssa tarjouksessa. 299€. Sillä rahalla loppui ruohonleikkuu meidän taloudessa. Kävin noutamassa leikkurin samana päivänä.

Mutta onko siitä ollut enemmän vaivaa kuin iloa?

Asennus

Ensimmäisenä valitaan robotin tukiasemalle paikka. Joku sopiva pihan kulma, josta robotti pääsee lähtemään myötäpäivään. Ja johon saa vedettyä sähköpiuhan. Meillä tukiasema löysi paikkansa aidan juurelta.

Tukiasema on meillä jo tehokkaasti maisemoitunut.

img_8010.jpg

Seuraavaksi rajataan piha mukana tulevalla langalla ja kytketään se lopuksi tukiasemaan. Langassa on matala jännite, jonka robotti tunnistaa ja pysyy rajatun alueen sisällä.

Lanka kiinnitetään maahan muovitapeilla. Valmistajan ilmoittama asennusaika kannattaa jättää omaan arvoonsa. Meidän pihaan lankaa meni reilu 100 metriä ja tappeja 150. Aika haipakkaa saa edetä, jos työn saa valmiiksi puolessa tunnissa.

IMG_7789

Lanka asennetaan tietylle etäisyydelle esteistä. Aidasta, istutuksista, terassista tai ojan reunasta. Etäisyyden määrittäminen on helppoa mukana tulevan mitan avulla.

IMG_7788.jpg

Etäisyyden kanssa kannattaa olla huolellinen. Jätä lanka ennemmin liian kauas, kuin lähelle. Mikäli lanka on liian lähellä terassia, törmää leikkuri siihen kevyesti jokaisella lähestymiskerralla. Ei se (robotti) siitä hajoa, mutta törmäily hidastaa leikkaamista.

Robottileikkurin käyttö

Robottileikkurin idea on sama kuin robotti-imurin. Se tekee työtä jatkuvasti. Yksi leikkuukerta ei kata koko nurmea, mutta tällä ei ole mitään merkitystä. Robotti leikkaa päivittäin, jolloin 2-3 päivän sisään kaikki kohdat on leikattu.

Nurmikko on jatkuvasti siisti.

Sähköllä toimiva leikkuri on mukavan hijainen. Sitä ei kuule sisälle ollenkaan.

Meidän leikkurissa (Robomov RX20u) on 7Ah lyijyakku, jonka lataaminen kestää 16-20h. Kuulostaa äkkiseltään kauhealta. Muttei ole. Kerran päivässä leikkaaminen (90min) riittää aivan hyvin pienelle (<300m2) pihalle.

Kalliimmissa malleissa on modernit akut, jotka latautuvat nopeammin. Nämä koneet voivat ajaa nurmikkoa useita tunteja päivässä.

Robottileikkurin asetuksia säädetään mobiilisovelluksella.

Image-1 4

Tärkeintä ovat ajastukset. Älä missään nimessä osta leikkuria, josta ne puuttuvat (joistain aivan halvimmista puuttuu). Omassamme voi säätää seuraavia tekijöitä

  • Minä päivinä leikataan
  • Mihin aikaan aloitetaan
  • Mistä kohtaa pihaa aloitetaan
  • Kauanko leikataan

image-1-5.jpg

Leikkuutiheys ja -kesto riippuu pihan koosta ja nurmikon kasvuvauhdista. Omaamme leikataan neljä kertaa viikossa 90min kerrallaan.

Keskimmäinen asetus (aloituskohta) on joissain pihoissa oleellinen. Meidän piha on L-muotoinen. Robotti pääsee talon päätysivulle kahdesta kapeahkosta kohdasta. Joillain leikkuukerroilla se ei eksy sinne ollenkaan.

Olenkin määritellyt joka toisen leikkuukerran alkavan päädystä (Starting Point 2) ja joka toisen etupihalta (Base Station). Näin varmistun että molemmat osat tulevat tasaisesti leikattua.

Turvallisuus

Robotti kulkee hitaasti, eikä sen alle saa (aikuinen) vahingossa jalkaa ujutettua. On kuitenkin syytä muistaa, että robotin pohjassa pyörii vinhaa vauhtia metalliterä. Pihapiirin lapsille kannattaa kertoa, ettei söpön näköinen robotti ole lelu, jota käydään hipelöimässä sen työskennellessä.

Robottia käsiteltäessä sen turvakytkin irroitetaan. Tämä estää moottorin käynnistymisen.

Robotissa on myös varashälytin. Laite paritetaan puhelimen Appsin kanssa. Jos leikkurin nostaa ilmaan, se menee lukkoon. Lukituksen voi avata ainoastaan puhelimen Appsista.

Varastetulla leikkurilla ei siis tee mitään.

Ongelmat

Robotti kulkee uskomattoman hyvin epätasaisella nurmikolla. Pienet kuopat ovat sille kuitenkin myrkkyä. Sopivassa kulmassa monttuun tultaessa toinen pyörä jää kuoppaan ja kone vatsastaan kiinni.

Leikkaaminen loppuu tähän.

Ongelmaan on helppo ratkaisu. Täyttää ne pienet kuopat. Korjasin meidän pihasta kaksi kohtaa, jotta robotti pystyi suoriutumaan työstään.

Miten robotti osaa palata takaisin tukiasemaan? Se seuraa sitä vaivalla asennettua lankaa, joka päätyy tukiaseman latauspiikkeihin.

Koska robotti tulee samaa reittiä kotiin joka päivä, jää tästä jäljet nurmikkoon. Meillä ne eivät näy päivänvalossa, mutta valvontakameran hämäränäkö paljastaa jäljet armotta.

 

Ainoa todellinen murhe liittyy yllämainittun lankaan. Jouduin jatkamaan sitä ja liitoskohta on jo kerran pettänyt.

Virtapiirin katketessa robotti lopettaa toimintansa.

Se ei tiedä enää onko se langan sisä- vai ulkopuolella.

Yhteenveto

Olen yllättynyt, miten toimivan laitteen kolmella sadalla eurolla sai. Ominaisuudet ovat riittävät ja nurmikko on siistimpi kuin koskaan. Ohjauslankakin on kadonnut nurmikon syövereihin, eikä näy enää häiritsevästi.

Aika näyttää miten pitkäikäinen uusi ystävämme on. Eniten arvelluttaa ohjauslangan ongelmat. Ellei muu auta, asennan ensi kesänä uuden langan. Sellaisen, jossa ei ole liitoksia.