Microsoft muutti PowerAppsin ja Flown lisensointia tämän vuoden helmikuussa. Yllätys oli melkoinen, kun Microsoft ilmoitti kesällä muuttavansa sitä jälleen.

Tiedot uudesta lisensointimallista ovat vielä puuttellisia ja epäselviä. Käydään siitä huolimatta läpi, millainen uudistus meitä odottaa.

Nykyinen lisenssimalli lyhyesti

Nykyisessä mallissa on kolmenlaisia lisenssejä

 • PowerApps for Office 365 / Dynamics 365 ja Flow for Office 365 / Dynamics 365 – Office 365 ja Dynamics 365 palvelupaketteihin sisältyvät lisenssit. Näillä pääsee peruskäytössä jo todella pitkälle.
 • PowerApps / Flow P1 – Käyttäjällä tulee olla vähintään P1 lisenssi, mikäli PowerApps / Flow sisältää ns. premium-ominaisuuksia (CDS tietovarastona, gatewayn hyödyntäminen, premium yhdistimien käyttö)
 • PowerApps / Flow P2 – Pääasiassa ympäristön hallinnointiin tarkoitettu lisenssi

Nykymallin heikkouksia ovat

 • Sekavuus. Malli on pääpiirteittäin selkeä, mutta useat yksityiskohdat ovat vaikeasti hahmotettavia.
 • Organisaation kaikille käyttäjille suunnattu ratkaisu tulee kalliiksi, mikäli siinä käytetään premium-ominaisuuksia (= koko organisaatiolle tulee hankkia P1-lisenssit).

Uudet lisenssit –  Per käyttäjä / per ratkaisu

P1 ja P2 lisenssit häviävät jatkossa ja niiden tilalle tulee seuraavanlaiset lisenssit.

Huomaa että uudet lisenssit koskevat ainoastaan PowerAppseja ja Flow:ta, jotka sisältävät ns. premium-ominaisuuksia. Muita PowerAppseja ja Flow:ta voi edelleen tehdä ja käyttää ilman erillisiä lisenssejä.

 • PowerApps per app (10$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi, jolla voi käyttää kaikkia yhteen liiketoimintaratkaisuun liittyviä PowerAppseja. Esimerkiksi
  • Mobiili PowerApp (tietojen syöttö)
  • Selaimella käytettävä PowerApp (tietojen syöttö)
  • Model-driven App (tietojen hallinnointi)
  • PowerApp Portal (tietojen syöttö)

  Liiketoimintaratkaisu voi sisältää yhden PowerApp portaalin, sekä yhteensä kaksi PowerAppsia (canvas tai model-driven).

 • PowerApps per user (40$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi joka kattaa kaikkien organisaation PowerAppsien käytön.
 • Flow per business process (500$/kk) – Organisaatiotasoinen lisenssi kattaen yhden liiketoimintaprosessin, joka voi sisältää enintään viisi aktiivista työnkulkua.
 • Flow per user (15$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi, jolla voi tehdä (ja suorittaa) rajattomasti työnkulkuja.

Hinnat nousevat, jos niitä vertaa nykyisiin P1 lisensseihin. Kaikki uudet lisenssit pitävät kuitenkin sisällään myös ominaisuudet, jotka aiemmin vaativat P2 lisenssin (Model-driven Appsit, Business Process Flow:t jne).

PowerApps Portals

Kesällä julkaistiin PowerApps Portals. Sillä voi toteuttaa organisaation ulkopuolisille käyttäjille sivuston, jossa esitetään muun muassa CDS:n sisältämää tietoa.

Ulkopuoliset käyttäjät voivat PowerApps Portalsissa jopa muokata CDS:n tietueita.

Tämä ei tietenkään ole ilmaista.

 • Tunnistetut ulkopuoliset käyttäjät –  100 kirjautumista kuukaudessa = 200$
 • Anonyymit käyttäjät –  100 000 sivukatselua kuukaudessa = 100$
 • Organisaation omat käyttäjät tarvitsevat PowerApps Portalia käyttääkseen joko PowerApps per app tai Powerapps per user lisenssin

Ympäristön hallinnointi ei tarvitse jatkossa maksullista lisenssiä

Nykyisin adminit tarvitsevat käytännössä P2 lisenssin. Jatkossa ympäristöä voi hallinnoida ja raportteja seurata ilman ylimääräistä lisenssiä.

Loistavaa.

Yhteenveto

Uudistuksessa on hetki sulateltavaa. Nopeasti katsottuna kaikki kallistuu. Aivan näin asia ei kuitenkaan ole.

 1. Office 365 ja Dynamics 365:n laajentaminen PowerAppsin ja Flow:n peruspalikoita hyödyntäen on edelleen täysin ilmaista. Aivan kuten se oli ennen uudistustakin.
 2. Adminit eivät tarvitse enää kalliita P2 lisenssejä. Itseasiassa he eivät tarvitse mitään ylimääräisiä lisenssejä.
 3. Uudet lisenssit kattavat aina sekä P1 että P2 lisenssien kaikki ominaisuudet

Joissain tilanteissa uusi malli on halvempi kuin vanha. Esimerkiksi kun tehdään koko organisaatiolle yksi PowerApp, joka kutsuu premium-yhdistimiä hyödyntävää Flow:ta. Jatkossa riittää että kutsuttava Flow lisensoidaan kaikkien käyttöön (500$/kk). Käyttäjäkohtaisia lisälisenssejä ei tarvita.

 

Huom! Juttu on kirjoitettu PowerApps blogisssa 25.7.2019 julkaistun artikkelin tietojen pohjalta. Yksityiskohdat tulevat täsmentymään, enkä ihmettele vaikka jotkut yksityiskohdat vielä muuttuisivat.

Lisensoinnista on luvattu lisätietoja lokakuussa. Kannattaa seurata.