Kirjoitin aiemmin alakoulun lukuhaasteen paperikirjanpidon korvaamisesta Office 365:n painikkeella käynnistettävällä työnkululla. Kirjoituksen kommenteissa kysyttiin, voisiko ratkaisulla toteuttaa koululaisten välituntiliikuntahaasteen.

Kyllä voi. Mutta välituntiliikuntahaasteen voi toteuttaa Office 365:n palveluita hyödyntäen monella muullakin tavalla.

Liikuntahaasteessa lapset raportoivat jollain menetelmällä välituntiaktiivisuuttaan. Jokaisen välitunnin jälkeen tai päivän päätteeksi. Luokat voivat kilpailla keskenään välituntiliikunnan määrän herruudesta. Aina ei tietenkään tarvitse kilpailla. Koko koululle voidaan yhtä hyvin asettaa yhteinen aktiivisuustavoite, jota kaikki kerryttävät.

Toteutusvaihtoehdoiksi Office 365:n työkaluilla tulee mieleen seuraavat:

  • Yksinkertainen lomake
  • Lomake täydennettynä Flow:lla ja Power BI:llä
  • Mobiilisovellus PowerAppsilla toteutettuna
  • Painikkeella kännykästä käynnistettävä Flow-työnkulku
  • Koulun tiloihin sijoitetuilla fyysisillä painikkeilla käynnistettävät Flow-työnkulut

Näinkin yksinkertaisen tarpeen voi ratkaista usealla tavalla. Kertoo jotain Office 365:n työkaluvalikoiman laajuudesta. Kouluissa hyödynnetään myös Googlen palveluita. Ainakin lomakkeeseen pohjautuvan ratkaisun voi tehdä näppärästi myös niillä.

Aina ei kannata askarrella itse. Suomalaisen startupin tarjoama ilmainen palvelu voisi tähän tarpeeseen olla se osuvin: http://motivade.com/liikkuva-koulu.

Käydään lyhyesti läpi erilaiset ratkaisuvaihtoehdot Office 365:n työkalupaletista.

Vaihtoehto 1 – Lomake (Forms)

Suoraviivaisin ratkaisu on tehdä välituntiaktiivisuudesta yksinkertainen lomake Office 365:n Forms -työkalulla.

forms 1.png

Lomakkeessa on vain yksi kysymys: ”Arvioi päivän välituntiliikuntasi määrää asteikolla 1-5”.

forms question

Viisiportainen asteikko on ehkä turhan lavea, mutta Luokitus-tyyppiseen kysymykseen voi valita ainoastaan 5 tai 10 portaisen luokittelun. Ja halusin valita kysymyksen tyypiksi luokituksen, sillä siihen voi vastata täppäämällä tähtiä, mikä on nopeaa ja selkeää.

Oppilailla ei tarvitse olla mobiililaitteillaan asennettuna erityistä sovellusta vastaamista varten. Lomakkeeseen vastataan selainta käyttäen. Oppilaiden pitää kuitenkin osata avata lomake oikeasta (ja pitkästä) url-osoitteesta.

Lomakkeen osoitteen jakelussa kannataakin käyttää tinyurl.com palvelua, jolla lomakkeen ylipitkän osoitteen voi lyhentää siten että oppilaiden on helpompi kirjoittaa se selaimeen.

Vaihtoehtoisesti haastetta varten koulun tiloihin voi tulostaa QR-koodin, jonka lukemalla lomake avautuu. QR-koodin saa suoraan lomake-työkalusta.

qr code.png

QR-koodin lukemista varten oppilailla tosin pitää olla oma sovelluksensa asennettuna…

Vastaaminen kyselyyn näyttää kännykässä tältä.

Screenshot_2017-10-12-14-55-58

Oppilaan tulee vastatakseen olla kirjautuneena Office 365 -palveluun. Lomake voidaan jakaa myös anonyymisti, jolloin oppilaan ei tarvitse kirjautua Office 365 -palveluun vastatakseen. Tällöin vastaajaa ei voida tunnistaa eikä yhdistää luokkaan jne. Luokkien väliset haasteet jäävät tällöin toteuttamatta.

Kysely tuottaa reaaliaikaista tietoa vastauksista.

forms answers

Vastaukset voi avata Exceliin.

forms in excel

Excelin avulla voi helposti muodostaa kuvaajia haasteen tilanteesta. Pienellä käsityöllä tietoihin voi lisätä henkilöiden luokat, jolloin voidaan vertailla välituntiliikunnan määrää luokkien kesken.

excel report.png

Excelissä tehdyn kuvaajan voi upottaa modernille SharePoint -sivustolle ja esittää vaikka infonäytössä.

excel report in shaepoint.png

Vaihtoehto 2 – Lomake + Flow + Power BI

Mikäli lomakeratkaisun raportointiosuus halutaan automatisoida, pitää ratkaisua täydentää hieman.

Lomake on sama kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa. Luodaan lisäksi vastauksia varten oma SharePoint-lista.

liikunta sps lista

Luodaan sen jälkeen Flow:n avulla työnkulku, joka käynnistyy aina oppilaan lähetettyä tiedon välituntiaktiivisuudestaan. Työnkulku tallentaa SharePoint-listalle oppilaan sähköposti-osoitteen sekä aktiivisuuden.

Flow:lla on todella näppärää liimaata yhteen Office 365:n työkaluja.

liikunta forms ja flow.png

Kun aktiivisuusmerkinnät on tallennettuna SharePoint-listaan, voidaan raportointi tehdä helposti Power BI -työkalulla. Vielä kun oppilaiden luokat on tallennettu omaan SharePoint-listaansa, voidaan näitä tietoja yhdistää. Saadaan aikaiseksi luokkakohtaiset käyrät kuvaamaan päiväkohtaista aktiivisuutta (alempi kuvaaja). Palkkeina kuvataan koko koulun päiväkohtaista aktiivisuutta.

liikunta power bi.png

Mutta…

Koulujen käyttämä Office 365 -tilaus ei sisällä Power BI Pro -lisenssiä. Eikä tämä ylimääräinen säätö oikeasti tuota juurikaan lisäarvoa verrattuna yksinkertaiseen lomaketoteutukseen ja Excelin pyörittämiseen.

Vaihtoehto 3 – PowerApps

PowerApps lähestymisessä ratkaisu on lähes identtinen vaihtoehdon 2 kanssa:

  • Vastaukset tallennetaan SharePoint -listaan käyttäen Flow:lla tehtyä työnkulkua
  • Oppilaiden luokkatieto on tallennettu omaan SharePoint -listaan
  • Raportointi Power BI:llä

Vaihdamme ainoastaan oppilaille tarjottavan käyttöliittymän. Lomakkeen tilalle tulee PowerAppsilla toteutettu mobiilisovellus.

PowerApps toteutus on nopea, mikäli työkalu on yhtään tuttu.

power apps.png

Oppilaiden puhelimissa välituntiaktiivisuutta raportoidaan tämännäköisellä sovelluksella.

Screenshot_2017-10-12-15-20-26

Nyt oppilaiden pitää asentaa mobiililaitteisiinsa PowerApps-sovellus ja kirjautua siihen ensimmäisellä kerralla sisään Office 365 -tunnuksillaan. Sen jälkeen kaikki on helppoa. Oppilaan ei tarvitse tietää lomakkeen osoitetta. Hän avaa PowerAppsista välituntiliikuntahaasteen, merkitsee tähdillä aktiivisuuteensa ja painaa lähetä!

Ratkaisun etuna mobiilisovelluksesta voi tehdä sen näköisen ja oloisen kuin haluaa ja osaa.

Vaihtoehto 4 – Painikkeella käynnistettävä työnkulku

Vaihdetaan jälleen vaihtoehdosta 2 käyttöliittymä. Muutetaan työnkulkua siten että se käynnistyykin mobiilisovelluksen painikkeesta. Lisätään käynnnistyksen yhteyteen kysymys aktiivisuudesta.

liikunta painike flow.png

Välituntikatiivisuus ilmestyy oppilaiden Flow-sovellukseen (joka heidän on pitänyt asentaa puhelimiinsa). Välituntiaktiivisuuden kuittaaminen näyttää nyt käytännössä tältä.

Screenshot_2017-10-13-14-16-44 Screenshot_2017-10-13-14-17-24 Screenshot_2017-10-13-14-17-33

Vaihtoehto 5 – Fyysiset painikkeet eteiseen

Unohdetaan oppilaiden mobiililaitteiden hyödyntäminen. Hankitaan eteiseen eriväriset fyysiset painikkeet, joita painamalla oppilaat kuittaavat välituntiaktiivisuutensa.

  • Punainen = enpä juuri liikkunut
  • Keltainen = liikuin kohtalaisesti
  • Vihreä = liikuin paljon

1474994509625.jpg

Bttn -painikkeita voidaan käyttää Office 365:n Flow:ssa käynnistiminä. Tehdään jokaisella värille oma työnkulku, joka tallentaa väriä vastaavan aktiivisuustason SharePoint-listaan.

Ratkaisumallissa menetetään tieto siitä kuka on liikkunut. Ei siis pystytä raportoimaan luokkakohtaista liikkumistilannetta. Muuten ratkaisu on loppukäyttäjille mukavan yksinkertainen. Koululle painikkeiden hankkimisesta tulee kustannuksia. Tosin niitä voi hyödyntää jatkossa muuhunkin kuin välituntiaktiivisuuden mittaamiseen.

Yhteenveto

Keskeisin kysymys välituntiliikuntahaasteen toteutuksessa on haasteen asetelma.

  1. Yksilökilpailu (tuskin, kannustavaa lähinnä niille jotka liikkuvat valmiiksi paljon)
  2. Luokkien välinen haaste
  3. Koko koulun haaste
  4. Henkilökohtainen haaste. Kukin asettaa itselleen tavoitteen ja seuraa sen onnistumista. Tavoite ja toteuma ei ole julkinen.
  5. Joku muu

Tämän jälkeen mietitään miten lapset houkutellaan kirjaamaan välituntiaktiivuutensa. Mikä on haasteen sopiva pituus? Toimisiko perinteinen paperikirjanpito kuitenkin paremmin? Homman vaikein osuus on innostaa lapset kirjaamaan välituntiaktiivisuuttaan.

Mikäli päädytään sähköiseen kirjanpitoon, pitää vielä valita toimivin tekninen ratkaisuvaihtoehto. Oma suosikkini on yksinkertainen lomake. Se on helppo toteuttaa eikä lapsien tarvitse asentaa mobiililaitteisiinsa uusia sovelluksia. Päivän välituntiaktiivisuuden voi myös kirjata koulun jälkeen kotona tabletilla tai tietokoneella.

Kuva: https://ifttt.com/blog/2016/09/push-press-click–a-smart-button-roundup

Tämä kirjoitus on osa laajempaa sarjaa jossa käyn läpi Office 365:n työkaluja. Mistä niissä on kyse ja miten niitä voisi hyödyntää.