Pilvipalvelujen ihanuuden mantraa on hoettu ainakin kymmenen vuotta. Osa organisaatioista on kuitenkin törmännyt pilveen/pilviin siirtyessään aivan uuteen ongelmaan. Kulukontrolli on hävinnyt. Pahimillaan kulut ovat pilveen siirtymisen jälkeen itseasiassa kasvaneet.

Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Miten tämä on mahdollista? Vanhassa ja kankeassa maailmassa oli yksi hyvä puoli. Konekapasiteetin muuttaminen oli niin kankeaa, että IT:llä säilyi käsitys kuukausikuluista. Ei yllätyksiä. Kaikki kapasiteettimuutokset tilattiin IT:ltä.

Pilvipalveuita käytettäessä tilanne on toinen. Liiketoiminnot voivat ostaa kapasiteettia pilvipalveluiden toimittajilta suoraan. Vaikka IT toimisikin välikätenä liiketoiminnon ja pilvipalvelun toimittajan välillä, haluaa projekti/palvelu usein itselleen oikeudet luoda ja poistaa tarvitsemiaan palvelimia/palveluja. Muutoinhan tekeminen ei ole yhtään ketterämpää kuin aiemminkaan.

Jolloin ollaankin tilanteessa jossa epämääräisellä joukolla on oikeus tilata lisäkapasiteettia ja nopeasti. Eikä ylikapasiteettia muisteta aina ajaa alas.

Miten ihmeessä kukaan voi enää seurata kokonaisukuluja? Saati hahmottaa kuka näitä kuluja generoi.

Onneksi tarjolla on useita työvälineitä pilvipalveluiden kulujen seuraamiseksi (esim. Fujitsu Cloud Service PICCO, Cloudability, CloudynCloudCruiser jne.). Käydään PICCO esimerkin omaisesti läpi niin nähdään mistä näissä tuotteissa on kyse.

Perusidea – kaikki kulut yhdessä paikassa

PICCO on SaaS-palveluna hankittava työkalu pilvikulujen seuraamiseen. Organisaation pilvitilaukset liitetään kertaalleen PICCO-palveluun.

Tämän jälkeen yhdestä paikasta voi seurata pilvikustannsten rakennetta ja kehittymistä.

PICCO:n voi yhdistää tällä hetkellä seuraaviin palveluihin:

  • Microsfot Azure
  • Amazon Web Services
  • Google Cloud Platform
  • Fujitsu K5

Dashboardilla nähdään suoraan:

  • Miltä palveluntarjoajilta kapasiteettia ostetaan
  • Miten kokonaiskulut ovat kehittyneet
  • Ovatko jotkut yksiköt / projektit ylittäneet pilvibudjettinsa
  • Miten kulut jakautuvat eri palvelujen kesken (CPU, levytila, verkot, tietokannat jne)
  • Miten yksittäisen projektin (PICCO) kulut ovat kehittyneet ja miten ne jakautuvat

Dashboardille voidaan lisätä muitakin näkymiä kuten:

  • Miten kulut jakautuvat yksiköittäin
  • Miten kulut jakautuvat projekteittain
  • Miten Azure-kulut ovat kehittyneet ja miten ne jakautuvat palveluittain

PICCO_Dashboard3.jpg

Kuka kuluja generoi ja miten paljon?

Mikä parasta kulut voidaan luokitella sen mukaan kuka resurssit omistaa:

  • Organisaatioyksiköihin (Unit):  Viestintiä, HR, tuotekehitys, tuotanto, IT jne.
  • Projekteihin (Projects)

Tämän jälkeen kuluja voidaan tarkastella yksiköittäin. Alla olevasta kuvasta näkee Product Management -yksikön pilvikulujen olevan kaikkein suurimmat. Development-yksikön kulut taas vaihtelevat paljon kuukausittain.

picco-costs-by-unit.png

Kuluja voi tarkastella myös projekteittain. Alla PICCO-projektin kuukausittaiset pilvikulut. Tuotannon kulut näyttävät olevan tasaiset. Kustannuspiikkejä tulee kehityssyklien aikana (tummansiniset palkit).

picco-costs-by-project.png

Tuntemattomien kulujen käsittely

Palveluntoimittajilta saattaa tulla laskuja joiden kohteena oleva projekti ei ole tiedossa. PICCO:sta nähdään helposti miten paljon näitä kohdistamattomia kuluja kuukausittain on.

Kuvassa edellisen 12 kuukauden kohdistamattomat pilvikulut.

picco-costs-not-assignet-yet-to-any-project-or-unit.png

Tilanne korjaantuu kun kohdistamattomat kulut käydään liittämässä oikeaan yksikköön ja projektiin. Tämä tehdään tietenkin vain kerran.

picco-assign-new-costs-to-projects-and-units-part-2.pngpicco assign new costs to projects and units part 3

Budjetit ja hälytykset

PICCO:ssa voidaan asettaa yksikkö- ja projektikohtaisia pilvibudjetteja ja näiden ylityksille hälytyksiä. Näppärää. Esimerkiksi IT-osastolle voidaan määritellä pilvipalveluiden kokonaisbudjetti ja yhdestä paikasta voidaan seurata sen täyttymistä. Riippumatta siitä tuleeko kulut Azuresta, Amazonista tai jostain muusta pilvipalvelusta.

picco budgets

Projektien ja yksiköiden kuluja voidaan tarkastella suhteessa budjettiin. Kuvasta nähdän että PICCO-projektin pilvikulut tulevat ennusteen mukaan hieman alittamaan budjetin.

picco-budget-in-graph.png

Pilvipalvelujen vertailu

PICCO:lla voi myös verrata määritellyn virtuaalipalvelimen kuukausihintaa eri palveluissa.

picco compare.png

En tosin tiedä miten paljon hyötyä tällaisesta vertailusta on. Jos projektin palvelimet ovat jo jossain pilvipalvelussa, niin eiköhän uudet palvelimet menee samaan. Ja jos olen luomassa aivan uutta farmia, ei eri palveluntarjoajien vertailu ole aivan niin yksinkertaista kuin yhden palvelintyypin hinnan selvittäminen.

Yhteenveto

En ole suuri virtuaalipalvelimien puolestapuhuja. Moderni sovelluskehitys nojautuu erilaisiin PaaS-palveluihin, kontteihin, Cloud Foundryyn jne. Virtuaalikoneita tulee kuitenkin olemaan vielä pitkään ja niitä tullaan kiihtyvällä vauhdilla siirtämään eri palveluntarjoajien pilvialustoille.

Varsinkin useaa palveluntarjoajaa käytettäessä päädytään helposti kaaokseen. Tai vähintään sotkuun. PICCO:n kaltainen työkalu auttaa merkittävästi kokonaiskulujen seuraamisessa ja hallitsemisessa.