Olen DevOps-ideologian suuri ystävä ja aiheesta innostunut. Mutta hypetys aiheen ympärillä alkaa tulla vähän korvista. Yritykset rekryävät DevOps-osaajia, perustetaan DevOps-tiimejä ja tehdään DevOps-projekteja. Kuvaavaa nykytilasta on että tilataan DevOps-tiimejä, joiden jäseninä on ainoastaan sovelluskehittäjiä.  Joku osa DevOps-ideologiasta on saattanut jäädä sisäistämättä.

Mitä se mystinen DevOps sitten minun mielestäni on?

DevOps gives capability to do rapid and experimental business, safely.

Pidän ylläolevasta määritelmästä. Siinä on kuvattu DevOps:in ydin. Mikä sitten on tunnusomaista DevOps-tekemiselle? Lyhyesti:

  • Kaiken toteuttaminen koodilla. Koskee koko ratkaisua: Virtuaalipalvelimia, tietoliikennettä, konfigurointimuutoksia, asennuksia jne.
  • Tiimi jossa on sekä sovellus- että infrapuolen osaaminen
  • Tiimi vastaa itsenäisesti lopputuotoksesta koko sen elinkaaren ajan. Konseptista alasajoon.
  • Toimitusputki on mahdollisimman pitkälle automatisoitu. Kun kehittäjän tekemä muutos on valmis se paketoidaan, testataan ja toimitetaan tuotantoon automaattisesti.

Rakennetaan siis koneisto joka pystyy tekemään palveluun muutoksia mahdollisimman virheettömästi, hallitusti ja nopeasti. Nopeus on avainsana, mutta se ei tarkoita sitä että muutoksia olisi pakko tehdä jatkuvasti. Kyky toimittaa nopeasti kertoo enemmänkin toimitusputken laadusta.

Mutta tämä on vain yksi näkemys. DevOpsista kun ei ole mitään virallista määritelmää. Jonkun mielestä jatkuva integrointi (continuous integration, CI) on sama kuin DevOps. Toisen mielestä Dockerin käyttäminen on sama kuin DevOps. Joku painottaa enemmän tekemisen kulttuuria. Toinen taas jatkuvaa mittaamista ja sen perusteella tehtäviä pieniä muutoksia (feedback loop). DevOps:iin voi nykyään jopa sertifioitua. Tosin sertifikaattejakin on tarjolla ainakin kahta erilaista.

Kaiken tämän sekavuuden keskellä tuntuu erikoiselta vastata tarjouspyyntöön jossa asiantuntijoilta vaaditaan DevOps-osaamista.

Kirjoittaja on sertifioitu DevOps-asiantuntija.

Kuva: https://blogs.technet.microsoft.com/juliens/2016/02/14/devops-where-do-i-start-cheat-sheet/