Helmikuun alussa pidettiin Tallinnassa jo toistamiseen mitä mainioin Cloud Technology Townhall Tallinn -tapahtuma. Se on yhteisövetoinen, Microsoftin eri pilviteknologioihin keskittynyt, tapahtuma. Ensimmäinen päivä on täynnä 45min asiantuntijapuheenvuoroja (6 eri puheenvuoroa rinnakkain). Toisena päivänä on pidempiä (120min) esityksiä. Itse osallistuin ainoastaan ensimmäiseen päivään.

Osallistumismaksu on olematon (30e) ja matkustus- sekä majoituskulut varsin edullisia. Tapahtumapaikkana on toiminut molemmilla kerroilla Tallinn Creative Hub, joka sopii tarkoitukseen tiloiltaan ja sijainniltaan erinomaisesti.

Mikäli työskentelet Power Platformin parissa, suosittelen lämpimästi osallistumaan tämäntyyppisiin tapahtumiin. Oma osaaminen laajenee, saa uusia ideoita ja voi verkostoitua muiden Power Platform osaajien kanssa.

Ohessa lyhyet kommentit kuuntelemistani sessioista. Tarkoituksena jälleen lähinnä havainnollistaa minkä tyyppisiä puheenvuoroja näissä tapahtumissa pääsee kuuntelemaan.

Keynote with Dona and Laurie

Dona Sarkar, Laurie Pottmeyer

Päivä alkoi Microsoftilla työskentelevien Donan ja Laurien pitämällä esityksellä. Aiheena yllätys yllätys laajat kielimallit ja copilotit. Vaikka aihe on jo aika kaluttu oli esitys pääosin virkistävä. Dona selitti miten isoja kielimalleja käytännössä rakennetaan ja miten ne toimivat.

Laurie demosi lähinnä Microsoft 365 copilottia. Tiesitkö että Microsoft on julkaissut jo eri 97 copilottia? Löydät niistä tiedot täältä: aka.ms/MicrosoftCopilots.

Handle guests and customers with Microsoft Entra External ID

Marius Solbakken Mellum

Miten niitä vieraita pitäisi sovelluksiin päästää? Varsin tekninen esitys. Esittäjän omat nostot:

  • Harkitse vieraskäyttäjille rajoitetun roolin (limited guest role) käyttöä
  • CIAM tarvetta? Kokeile External ID:tä ennen kuin hyppäät suoraan B2C ratkaisuun

Itselleni uusi tuttavuus olivat user flow’t, joiden avulla vieraskäyttäjät voivat rekisteröityä vieraaksi itse. Ei enää kutsujen luomisia.

Creating a Power Platform governance framework

Antti Pajunen, Jukka Niranen

Antti ja Jukka ovat (monen muun asian ohella) takuulla Suomen, ellei koko Euroopan, ykköskaverit kun puhutaan Power Platform hallintamalleista.

Esitys oli erinomainen läpikäynti monimutkaisesta aiheesta.

I’ve got 99 problems but Teams aint one!

Karoliina Kettukari, Amanda Sterner

Teams on niin keskeinen osa minunkin työpäivääni, että olisi typerää olla kuuntelematta vähintään yhtä sessiota myös siitä. Karoliina ja Amanda kävivät läpi 9 yleistä työhön liittyvää ongelmaa sekä niihin hyväksi havaittuja ratkaisuja.

Ja tässäpä ne!

  1. Minne tallennan tiedostot? Ihan sama (kuhan ovat M365 pilvessä), ne löytyvät uudesta OneDrive hubista!
  2. Miten saada huomiota omille viesteille? Pyri käyttämään otsikkoa ja kuvaa (mikäli luontevaa). Hyödynnä ilmoituksia (announcement). Mainitse (mention) viestiin liittyvät henkilöt. Voit myös mainita kerralla kokonaisia ryhmiä tagien avulla! Tagiryhmät luodaan käsin tiimin asetuksissa.
  3. Yhdessä työstäminen? Loop. Koita edes.
  4. Palaverit. Muista palaverien ajoitus, agenda, osallistujat ja seuraavat tehtävät (action points). Hyödynnä kanavatapaamisia (channel meetings). Lopeta näytönjaon käyttäminen kun esität Power Point -esityksiä. Hyödynnä tällöin Power Point liveä. Huomattavasti kätevämpää myös esittäjälle.
  5. Palaverimuistiot. M365 copilot tekee ne puolestasi!
  6. Tehtävät. Oikea työkalu oikeaan käyttöön (To-Do vs Planner). Teams-viesteistä voi tehdä suoraan To-Do ja Planner tehtäviä!
  7. Manuaaliset toistuvat tehtävät. Automatisoi flow’lla.
  8. Lounastauot ja työajat. Viva insights ja ”suojattu aika”. Voit lisätä kalenteriisi keskittymis- ja lounasjat tämän avulla.
  9. Muita vinkkejä. Näppäinoikopolut nuoli ylös (edellisen viestin editointi), windows + v (leikepöydän historia) ja windows + . ( emojit).

Exploring Dataverse Virtual Tables: New Features and Real-Life Use Cases

Rebekka Aalbers

Erinomanen yleisesittely Dataversen virtuaalitauluista ja niiden hyödyntämisestä.

Yksi esimerkki oli joidenkin tietojen tallennus ja yllpäito SharePoint-listalla. Näin käyttäjät pärjäävät M365-lisenssillä. Tiedot voidan kuitenkin ottaa mukaan laajempaan Dataverse-pohjaisee toteutukseen virtuaalitauluna, jolloin niitä voi hyödyntää mys siellä.

Huomiota (SharePointin käyttö virtuaalitauluna):

  • Monimutkaisia (complex) sarakkeita ei tueta. Henkilöt, valinnat jne.
  • Muutokset tehdään aina käyttäjällä, jota käytettiin virtuaalitalun luonnissa (erillinen yhteysviite)
  • Rivin luonti ja muokkauspäiviä voi muokata (SharePoint API sallii tämän)!

Yleisiä huomioita:

  • Virtualitaulujen rivit ovat organisaatioiden omistamia. Kayttäjällä on oikeus kaikkiin riveihin tai ei mihinkään.
  • Dataversen haku ei kata virtualitauluja
  • Filtteröinti toimii (osin)
  • Työnkulut eivät triggeröidy virtuaalitaulun rivin muutoksesta

Azure + Dataverse = Cost effective and interactive portals

Mats Necker

Mikäli tiedot on tallennettu Dataverseen ja niihin halutaan tarjota pääsy ulkoisille käytäjille, on Power Pages yleensä erinomainen vaihtoehto. Kun kyseessä on äärellinen määrä tunnistettuja käyttäjiä, jotka ylläpitävät omia tietojaan, saattaa Power Pages olla aivan täysi kymppi.

Mutta mikäli vain halutaan näyttää isolle määrälle anonyymejä käyttäjiä tietoja Dataverestä, tulee ratkaisusta helposti lisenssimielessä kallis.

Matsin esitys keskittyi tähän.

Hän kävi läpi toteutuksen, jossa portaali olikin tehty moderniin tapaan staattisina sivuina. Kun tiedot muuttuvat Dataversessä, haetaan koko sisältö yhdellä API-kutsulla ja rakennetaan koko sivusto uudelleen.

Lopputuloksena sivusto on

  • todella nopea (mitään tietokantahakuja ei suoriteta, kaikki sivut ovat staattisia)
  • erittäin edullinen

Lisäksi sivuston rakentaminen on alusta loppuun web-kehittäjälle tuttua staattisen sivuston rakentamista moderneilla frameworkeilla. Dataversestä ei tarvitse tietää käytännössä mitään.

Unleash the full potential of Power Pages – Real-life examples

Kimmo Koski

Päivän viimeinen esitys alkoi 16.40. Osa osallistujista oli jo lähtenyt kotiin, mutta se ei esitysten tasoa laskenut.

Kimmon esitys käsitteli Power Pages kehittämistä. Miten saadaan mukaan kehittäjiä, joille Power Pages ja Dataverse ei ole tuttu? Miten kehitystä tehdään siten, että projektissa voi olla samaan aikaan mukaan kansalaiskehittäjiä?

Esityksessä käytiin läpi seuraavia teeemoja:

  • Web templates. Nämä voivat sisältää komponentteja. Omia tai valmiita.
  • Kehittäjät voivat tehdä kansalaiskehittäjien käyttöön omia uudelleenkäytettäviä komponentteja (custom component)
  • PCF komponentit. Näitä voi uudelleenkäyttää eri projekteissa.
  • Power Automate. Power Pagesista voi käynnistää flown ja odottaa tuloksia. Avaa kansalaiskehittäjille aivan uusia mahdollisuuksia. Muista kuitenkin Power Automaten suorituskyky (tai sen puute).

Ja tärkeä muistutus Portals kehittäjälle. Mitä tahansa teetkin, tee se niin että Power Pages editori toimii edelleen.