Power Appsilla voi tehdä todella nopeasti puhelimella käytettävän mobiilisovelluksen. Mutta tiesitkö, että voit lähettää Power Appsin käyttäjälle/käyttäjille myös push-ilmoituksia? Ne ovat samanlaisia ilmoituksia, kuin mitä saat puhelimeesi uusista WhatsApp-viesteistä tai mistä tahansa puhelimella käyttämästäsi sovelluksesta.

Katsotaan tällä kertaa miten tämä onnstuu.

Esimerkki – Olutarvostelustasi on tykätty

Meillä on canvas Power Appsina toteutettu mobiilisovellus, jolla arvostellaan alkoholittomia oluita. Sovelluksen käyttäjät voivat tykätä ja kommentoida toistensa arvosteluja.

Haluaisimme lähettää käyttäjälle ilmoituksen, kun joku tykkää hänen arvostelustaan.

Ilmoituksen lähetysPower Automatella

Luodaan flow, joka käynnistyy käytäjän lisätessä tykkäyksen. Eli aina kun Beer rating likes -tauluun ilmestyy uusi rivi.

Haluamme näyttää tykkääjän nimen ilmoituksessa. Haetaan kaikki tykkäyksen tiedot (Get row by ID (Likes)) ja laajennetaan kysely kattamaan rivin luojan (createdby) nimen ja sähköpostiosoiteen.

Rivin luoja on käytännössä arvostelusta tykännyt käyttäjä.

Haluamme näyttää ilmoituksessa myös oluen, jonka arvostelusta käyttäjä tykkäsi. Tämä tieto löytyy hakemalla tykkäykseen liittyvä arvostelu (Beer rating). Samalla haemme arvostelun tehneen käyttäjän sähköpostiosoitteen, jota tarvitsemme ilmoituksen lähettämiseksi.

Pääsemme vihdoin lähettämään varsinaista ilmoitusta.

Uusi flow editori ei osaa vielä näyttää kunnolla kaikkia parametreja, joten siirrytään hetkeksi vanhaan.

Send push notification V2 -toiminnon parametrit ovat:

  • Mobile app: Power Apps
  • Your app: Sovellus, johon ilmoitus liittyy
  • Recipients: Keille ilmoitus lähetetään (sähköpostiosoite)
  • Message: Ilmoituksen sisältö
  • Open app: Avataanko ilmoitukseen liittyvä sovellus ilmoitusta klikaamalla.
  • Parameters: Sovellukselle mahdollisesti välitettävät parametrit

Ja sitten kokeillaan! Tykätään arvostelusta ja puhelimen näytölle ilmestyy ilmoitus. Ilmoitusta klikkaamalla aukeaa funtapped -Power App.

Power Appsin ilmoitukset ovat kiva lisä, mutta mitään kriittistä viestintää ei kannata rakentaa niiden varaan. Mikäli käyttäjä ei ole sallinut esikatselua Power Appsin ilmoituksissa, näyttää ilmoitus tältä.

Nyt käyttäjä ei näe edes sitä, mihin Power Appsiin ilmoitus littyy. Toki oikea sovellus aukeaa ilmoitusta klikkaamalla.

Parametrit

Ilmoitus voi sisältää myös parametreja. Alla ilmoitus sisältää tykätyn arvostelun tunnisteen (beerratingid).

Tämä vaikuttaa todella kätevältä. Käyttäjän klikatessa ilmoitusta, voimme lukea sovelluksessa ilmoituksen välittämän parametrin normaaliin tapaan Param -komennolla.

Param("beerratingid")

Ja esimerkiksi avata arvostelun, johon ilmoitus liittyy.

Ilo on kuitenkin lyhytaikainen. Parametrien luku onnistuu ainoastaan mikäli sovellus käynnistetään ilmoitusta klikatessa. Mikäli sovellus on käynnissä taustalla (kuten ainakin minulla kaikki sovellukset ovat), ei parametreja lueta sovelluksen aktivoituessa.

Model-driven Power Apps

Power Automatella voi lähettää käyttäjän mobiililaitteeseen myös model-driven -sovellukseen liittyviä ilmoituksia.

Tällöin valitaan taulu (entity) ja sen lomake (form) tai näkymä (view), joka avautuu ilmoitusta klikatessa. Lomakkeelle voi välittää myös avattavan tietueen (Record ID).

Käytännössä käyttäjä saa mobiililaitteeseensa ilmoituksen, jota klikkaamalla aukeaa model-driven -sovellus.

Toimintoa ei tule sekoittaa sovelluksen sisäisiin ilmoituksiin (In-app notifications, kuva alla), joita käsittelin aiemmassa kirjoituksessani.

Yhteenveto

Power Appsin push-ilmoitukset ovat mainio tapa lähettää käyttäjien mobiililaitteisiin erilaisia ilmoituksia. Kunhan muistaa, etteivät ne välttämättä mene perille. Käyttäjä on voinut kieltää niiden näyttämisen. Mobiililaitteen virransäästöominaisuudet saattavat myösk estää ilmoitusten toiminnan.

Push-ilmoituksia voi lähettää myös suoraan canvas Power Apps-sovelluksesta. Tai voisi jos osaisi. Toiminto on niin kevyesti dokumentoitu, etten löytänyt toimivaa tapaa välittää komennolle sen vaatimia parametreja.