Olen käyttänyt töissä lähes kaksi vuotta Jabran mainioita Evolve2 85 -kuulokkeita. Mielestäni edelleen parasta langatonta mitä rahalla saa.

Mutta onhan ne aika arvokkaat.

Lisäksi kaikissa langattomissa kuulokkeissani on ollut sellainen vika, että ne on lataamatta kun se tosi tärkeä palaveri on alkamassa. Halusin siis vaihteeksi käyttööni langalliset kuulokkeet. Sellaiset jotka toimii aina. Koska Jabroista oli hyviä kokemuksia, päädyin heidän Evolve2 40 -malliinsa.

Evolve2 40 vs Evolve2 85

Mikä näitä käyttämiäni kuulokkeita sitten erottaa? Langattomuuden ja hinnan lisäksi.

Rakenne

No ensinnäkin koko. 85:t (vasemmalla) ovat selvästi järeämmät. Livenä kokoero on vielä suurempi kuin kuvassa.

85:n kuulokeosa sulkee korvan sisäänsä. Ne eivät paina korvaa laisinkaan ja peittävät samalla tehokkaasti ympäristön ääniä. Jotkut kutsuvat tätä passiiviseksi melunvaimennukseksi.

40:n tyynyt taas tulevat suoraan korvan päälle. Tyynyt ovat kuitenkin todella pehmeät, eivätkä kuulokkeet paina korvaa pidemmissäkään puheluissa.

Makuasia kumman istuvuudesta tykkää enemmän. Napakasti molemmat istuvat omaan päähäni.

Ominaisuudet

Merkittävin ero ominaisuuksissa (langattomuuden lisäksi) on aktiivisen vastamelutoiminnon puuttuminen Evolve2 40:stä. Itse en ole sitä kaivannut.

Kuulokkeet ja mikrofonit ovat molemmissa palaverikäyttöön oikein hyvät.

Molemmista kuulokkeista löytyy merkkivalo, joka kertoo muille oletko puhelussa. Avokonttorissa varsin hyödyllinen tieto.

Lisäksi Evolve2 40:n usb-liittimestä näkee olenko mykistettynä (mute, punainen merkkivalo).

Vastoinkäymisiä

Eivät langallisetkaan kuulokkeet täysin ongelmavapaita ole. Muutaman kerran ääntä ei ole kuulunut. Syynä on ollut hieman huonosti kiinnitetty usb-johto. Piuha irti, takaisin paikalleen ja taas mennään.

Huomattavasti suoraviivaisempaa kuin langattomien kuulokkeiden ongelmanselvittely.

Mutta sitten…

Muutaman kuukauden kuulokkeita käytettyäni niistä alkoi palaverien aikana kuulua epäsäännöllistä pauketta. Olin tulla hulluksi. Kyselin vaivihkaa muilta osallistujilta kuulevatko he saman. Eivät. Vaihdoin lopulta takaisin Evolve2 85:een ja pauke lakkasi.

Mikä ihme siellä paukkui?

Jabran tuen avulla ongelma lopulta selvisi. Kuulokkeiden ohjelmistopäivityksen yhteydessä niihin tuli ominaisuus, joka muistuttaa käyttäjää äänimerkillä mikäli hän on mykistettynä (Mute reminder tone). Ominaisuus oli oletuksena päällä.

Ääni oli varsin ärsyttävä. Epäsäännöllisyys taas johtui siitä, että olen palavereissa usein osan aikaa mykistettynä ja osan en.

Kun täppäsin ominaisuuden pois päältä, niin kaikki oli taas pelkkää juhlaa.

Jabran tuki suositteli laittamaan Teamsin asetuksista myös kohinanvaimennuksen (Noise suppression) pois päältä. Tämä on kuulemma yleisin syy erilaisille mikrofoni-ongelmille.

k

Yhteenveto

Kaipaanko langattomia kuulokkeita? En. Langalliset ovat niin huolettomat.

Kummat kuulokkeistani (Jabra Evolve2 85 ja Evolve2 40) ovat paremmat? Mahdotonta sanoa. Makuasia. Molemmat ovat luokassaan erinomaiset.

KUVA: JABRA.COM

Huom! Olen saanut Jabralta testattavakseni jutussa esitellyt Evolve2 40 kuulokkeet.