Applella on ihailtava kyky tuoda markkinoille muiden aikaisemmin innovoimia tuotteita. Mutta hieman paremmin toteutettuna. Koko homma paketoituna siten, että kuluttajalla herää himo osta tuote. Vaikkeivat he sitä edes tiedä tarvitsevansa.

Juuri näin minulle kävi Applen AirTag:in kanssa.

AirTag on käytännössä bluetoothilla varustettu avaimenperä. Sen voi laittaa avainnippuun, lompakkoon, käsilaukkuun, reppuun tai vaikkapa autoon. Sen sisällä on CR2032 -paristo, jonka luvataan kestävän vuoden.

Idea on lyhyesti se, että voit helposti löytää AirTagilla varustetut tavarasi. Kyllä, kuulostaa chipolo:lta.

Yksi AirTag maksaa 35€ ja neljän tagin nippu 119€. Apple tyyliin nahkainen avaimenperä tagille maksaa mukavat 39€.

Käyttöönotto

Käyttöönotto on helppoa. Poistat uudesta AirTagista pariston suojamuovin ja se ilmestyy paritettavaksi lähellä oleviin iPhoneihin. Tagi nimetään ja sille valitaan emoji, jonka jälkeen se näkyy puhelimen Find My (Missä on..?) -sovelluksessa omana kohteenaan.

Omaan Apple-tiliini on paritettu kolme tagia. Omat avaimeni sekä lapsien tagit (lompakko ja treenikassi). Toisella lapsista on Android-puhelin, joten hänen tagi on väkisinkin liitetty minun tiliini. Toisella lapsella olisi kyllä iPhone, mutta halusin liittää hänenkin tagin omaan tiliini.

Toisten tagien seuraaminen ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta (lisää aiheesta myöhemmin). Kaipaisin mahdollisuutta jakaa tagi usealle käyttäjälle. Näin molemmat vanhemmat voisivat lapsen lisäksi etsiä kadonnutta tagia. Tai vaikkapa yhteisiä autonavaimia.

Tagin etsiminen lähistöltä

Kuvitellaan että olen (jälleen) hukannut jonnekin kotiini ne autonavaimet. Tai olemme piknikillä ja huomaan että avaimet ovat pudonneet taskusta lähimaastoon. Avaan Find My -sovelluksen ja käynnistän hävinneen tagin kohdalta Etsi-toiminnon.

Aluksi harhailen hetken ympäriinsä, jonka jälkeen sovellus alkaa näyttämään reaaliajassa etäisyyttä kadonneeseen tagiin. Viimeistään 4 metrin kohdalla näyttöön ilmestyy nuoli, joka ohjaa vääjäämättä kohti kadonnutta tavaraa.

Tagi paikantuu Ultra Wideband -tekniikkaa (iPhone 11 tai iPhone 12) käyttäen todella tarkasti.

Tagin voi laittaa toistamaan myös merkkiääntä. Vaikka lähipaikannus on hieno ominaisuus, löytyy tagi usein helpoiten merkkiääntä hyödyntämällä.

Mitä jos tagi on hävinnyt muualla?

Entä jos pudotan avaimeni leffateatterin istuimen alle ja huomaan vasta päivien päästä niiden kadonneen? Avaimet ovat siis jossain maailmalla bluetooth-kantaman ulkopuolella.

Avaan taas Find My -sovelluksen ja näen kartalta missä avaimeni ovat. Ne ovatkin parhaillaan Koivu-Mankkaan tiellä.

Ja tässä tulee se AirTagin nerous. Miten ihmeessä bluetoothilla varustettu avaimenperä a) tietää missä se on b) pystyy kertomaan sen minulle internetin välityksellä?

Se hyödyntää Applen laitteiden (puhelimet, tabletit, kellot) yhdessä muodostamaa verkkoa. Jos pudotat tagin elokuvateatteriin, se kommunikoi salissa olevien Applen laitteiden kanssa, jotka sitten (anonyymisti) välittävät tiedon laitteen sijainnista sinulle.

Mikäli joku löytää tagisi ja vie sen teatterin vastaanottoon, niin mikäli tagin lähellä on hetken joku Applen laite, välittyy uusi sijaintitieto jälleen sinulle.

Koska Applen laitteita on lähes kaikkialla, toimii tämä mainiosti.

Tagin voi myös merkitä kadonneeksi.

Jolloin voin määritellä mitä tietoja tagin löytäjälle kerrotaan.

Käytännössä jos joku löytää tagini, voi hän tunnistaa sen Find My -sovelluksen tunnistustoiminnolla.

Android käyttäjät voivat lukea samat tiedot NFC-lukijalla.

Lisäksi saan halutessani tiedon, kun joku Applen laite käy kadonneen tagin lähettyvillä.

Mihin AirTag soveltuu?

Parhaimmillaan se on mukanasi olevien tärkeiden tavaroiden merkitsemisessä. Avaimet, käsilaukku, lompakko, matkalaukku, jne.

Entäpä vaikka koiran seuraaminen?

Siihen AirTag käy huonosti. Se päivittää sijaintiaan harvakseltaan (5-10min välein). Ja jos koira on karkuteillä, ehtii se 5 minuutin aikana aina pitkälle.

Henkilöiden seuraaminen AirTagin avulla?

Tarjoaako tämä nyt turhan helpon tavan seurata vaikka ex-puolisoa? Sujauttaa pienen tagin toisen käsilaukkuun ja agenttitarina on valmis.

Onneksi ei.

AirTag tietää minkä iPhone-laitteiden läheisyydessä se on. Se myös tajuaa jos se liikkuu vieraan iPhonen läheisyydessä siten, ettei seurassa ole iPhonea, jonka kanssa se on parittettu.

Ja muutaman tunnin seuraamisen jälkeen se ilmoittaa seuratulle.

Jätin oman tagini autoon, jolla vaimoni lähti asioille. Hetken kuluttua hänen puhelimeensa tuli ilmoitus häntä seuraavasta AirTagista,

Äänimerkkiä käyttäen vieras tagi on sitten helppo löytää.

Mikäli tagin ujuttaa Android käyttäjän mukaan, alkaa tagi pitämään ääntä sen merkiksi että sitä ollaan käyttämäsä väärin. Mutta vasta 3 päivän kuluttua.

Tämä tärkeä yksityisyyttä suojaava turvakeino on tietenkin huono juttu, jos AirTagilla varustettu tavara varastetaan. Varas saa nopeasti puhelimeensa ilmoituksen, että häntä seuraa AirTag ja hän voi hävittää sen.