Power Platformiin tulee parannuksia ja lisäominaisuuksia jatkuvasti. Uudistukset ja niiden aikataulut löytyvät Microsoftin kahdesti vuodessa julkaisemasta Power Platform Release Wave Plan -dokumentista.

Tämä 100+ sivuinen dokumentti sisältää karkean tason kuvaukset merkittävimmistä uusista ominaisuksista, joita alustaan on tulossa seuraavan 6kk aikana. Osa dokumentin sisältämistä uutuuksista on julkaistu jo aiemmin tuotteiden omissa blogeissa (Power Apps, Power Automate jne). Mutta Release Wave Plan -dokumentti pitää sisällään tietoa myös aivan uusista ominaisuuksista.

Release Wave 2020 Plan 1 on nyt julkaistu ja kokosin tähän postaukseen omasta näkökulmastani kiinnostavimmat uudet ominaisuudet.

(Canvas) Power Apps

Pitkään odotettu responsiivisuus on tulossa kesällä canvas appseihin. Toki vasta esikatseluun (preview), mutta silti todella kova juttu.

Näyttökuva 2020-1-22 kello 18.15.47

Komponentteihin (Component) tulee kasa parannuksia

  • Komponentteja voi käyttää gallerian sisällä
  • Komponentissa voi käyttää kokoelmia
  • Komponentille voi välittää parametrina tietolähteen (connectorin).
  • Komponenteista voi koostaa komponenttikirjaston, jonka voi julkaista muiden käyttäjäien käyttöön. Kun kirjaston komponentteihin tehdään muutoksia, tiedotetaan muutoksista automaattisesti kaikkia komponentin käyttäjiä.

Näyttökuva 2020-1-22 kello 18.18.02

Power Appsin voi jatkossa kytkeä suoraan Azuren Application Insight -palveluun. Tämä mahdollistaa entistä tarkemman analytiikan sovelluksen käytöstä. Application Insightiin on mahdollista kirjoittaa myös omia tapahtumia Power Appsista.

Tervetullut ominaisuus tämäkin.

Syksyllä Power Appsiin tuli kevyt kehityksen aikainen monitorointi-työkalu, jonka avulla on yksinkertaista hahmottaa suorituskyvyn pullonkauloja.

Sen kaveriksi tulee Test Studio. Sillä voi rakentaa testiautomaatiota, jotka taas voi ottaa osaksi julkaisuputkea.

Näyttökuva 2020-1-22 kello 18.03.50

Teemoihin on luvassa parannuksia. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan (dokumentin kuvaukset ovat hyvin ylätasolla). Omia teemoja ei ole luvassa, mutta kontrollien kokoa voi jatkossa ilmeisesti hallita keskitetysti (omat koot mobiili ja tabletti -versioille?). Aika näyttää miten tämä on toteutettu.

Toivottavasti tämän avulla voi nopeasti vaihtaa sovelluksen lomakkeet käyttämään pienempää fonttia. Oletuskoko on työpöytäsovelluksiin aivan liian iso.

Teemat tulevat myös model-driven appseihin.

Muuta pientä kivaa

Power Appsin mobiilisovellus sisältää nykyiselläään ainoastaan ympäristön canvas appsit. Jatkossa löydät Power Apps -sovelluksesta sekä canvas että model-driven appsit.

Ratkaisujen (Solution package) koostamista ja niiden tuontia (import) tullaan kehittämään paremmaksi.

Nykyisin luodessa canvas Appsia olemassa olevan datan pohjalta, on sovellus luotava aina puhelin asettelulla (phone mode). Jatkossa datan pohjalta muodostettavan sovelluksen voi luoda suoraan myös tabletti asettelulla. Automaattisesti muodostetut sovellukset ovat tietenkin responsiivisia.

Kaiken kukkuraksi jatkossa Power Appsissa voi toteuttaa myös tulostus-toiminnon!

Power Automate

UI Flow:ta tullaan parantamaan monin eri tavoin ja se ottaa selviä askelia kohti vakavasti otettavaa RPA työkalua.

  • Jatkossa UI Flow:ta voi suorittaa, vaikei käyttäjä ole kirjautuneena työasemalle (unattened RPA).
  • UI Flow:hun tulee mahdollisuus rakentaa virheenkäsittelyä samaan tapaan, kuin muissakin Flow:ssa (run after -vivulla).
  • UI Flow:n tyypillinnen käyttötapaus sisältää sisäänkirjautumisen sovellukseen tai verkkopalveluun. Jatkossa kirjautumisessa käytettävä tunnus ja salasana voidaan tallentaa turvallisesti siten etteivät muut Flow:n muokkaajat näe niitä.

Power Apps:ien tekijät voivat jo nyt hyödyntää AI Builder:in avulla yleisimpiä Azuren kognitiivisia palveluja. Kevään aikana AI Builder tulee mukaan myös työnkulkuihin. Tämä helpottaa tietyissä tilanteissa esimerkiksi valokuvien tai skannattujen kuittien käsittelyä.

AI Builder Flow

Useiten käytetyistä kaavoista (expressions) tulee tarjolle valmiit helppokäyttöiset toiminnot (esim substring).

expressions

Muokattavien korttien (Adaptive cards) käyttö tulee entistä helpommaksi. Kortit voi suunnitella suoraan Power Automate:en upotetulla WYSIWYG-editorilla.

Työnkulkuja voi jatkossa käynnistää suoraan Power BI raportilta (kuvan send campaign -painike).

Näyttökuva 2020-1-22 kello 18.33.14

AI Builder

AI Builderiin tulee kasapäin uusia ominaisuuksia (tekstin luokittelu, anomalioiden tunnistus, kuvien moderointi, kuittien skannaus jne.)

Power Platformin hallinta

Power Platform admin -sivustoa parannetaan ja kasa PowerShell -srkipejä sekä hallinta yhdistimiä (connector) siirtyy tuotantokelposiksi (GA).

Tylsää.

Mutta kiinnostavaa on se, että tulevaisuudessa Canvas Appsien käyttöanalytiikan voi tallentaa omaan tietovarastoon (käytännössä data lake). Tämä mahdollistaa kunnollisen (lue yli 28 päivää sisältävän) trendidatan esittämisen itse tehdyillä Power BI -raporteilla.

Yhteenveto

Keväällä on tulossa kasapäin uudistuksia, jotka tekevät Power Platformista entistä vahvemman ja valmiimman. Enkä edes maininnut uudistuksia koskien Power BI:tä, Common Data Serviceä, model-driven appseja, hallintatyökaluja jne jne.