Modernien SharePoint sivustojen web-osat ovat keskeisiä rakennuspalikoita intranettiä ja erilaisia tiimi/projekti/tuotesivustoja tehtäessä. Ajalle tyypillisesti näitä web-osia tulee jatkuvasti lisää ja vaivihkaa myös olemassa olevat päivittyvät.

Oletan että perus web-osat (kuva, teksti, korostettu sisältö, hero, linkit, tapahtumat jne) ovat jo tuttuja. Tutustutaan tällä kertaa muutamaan uuteen web-osaan.

Yammer

Vanha Yammer web-osa on hirveä. Se ei istu visuaalisesti osaksi moderneja sivustoja. Enkä haluaisi nähdä vuonna 2018 sivuilla vierityspalkein varusteltuja upotuksia.

Uusi Yammer web-osa on hyvännäköinen ja istuu visuaalisesti sivulle. Web-osa käyttää sivuston teeman mukaisia korostusvärejä.

Näyttökuva 2018-3-23 kello 18.05.48

Toiminnallisuuksiltaan uusi web-osa on hieman vajavainen. Tähän olemme jo Office 365 -palvelussa tottuneet. Ensimmäinen versio on esimakua tulevasta. En usko että tämä on Yammer web-osan lopullinen versio.

Nykyversion puutteet:

  • Ei näytä postausten kuvia / liitteitä
  • Kuvia / liitteitä ei voi liittää omiin postauksiin
  • Tykkääminen ja kommentointi vie Yammeriin
  • Postaukseen ei voi tägätä muita henkilöitä
  • Web-osa näyttää jonkun ryhmän. Oman syötteen (my feed) esittäminen ei ole mahdollista

Twitter (preview)

Twitter web-osan avulla sivulla voi näyttää valitun twitter-tilin twiittejä.

twitter normal

 

Käyttämällä twitterin omaa upotettua hakukoodia (embedded search timeline), voi web-osassa esittää myös twiittejä, jotka on tägätty määrittelemilläsi hakusanoilla. Alla twitter web-osa, joka näyttää tuoreimmat #SharePoint-hashtägillä varustetut twiitit.

Twitter web-osan ulkoasu ei ole järin taipuisa. Mikäli asetat sen koko sivun leveydelle, täyttää yksi twiitti koko sivun. Olisin toivonut näkeväni esimerkiksi kolme twiittiä vierekkäin.

twitter wide.png

Kindle

Mietin aivan samaa. No, menkööt.

Sivulle voi upottaa Amazonissa myytävän e-kirjan (kindle) mainoksen.

kindle webpart.png

Kindle-kirjasta voi lukea mainospätkän ja/tai ostaa sen suoraan omaan kirjanlukijaan.

Ihan näppärää, mutta miten tämä liittyy intranettiin, tiimityötiloihin tai mihinkään?

Oma mielikuvitukseni loppuu kun yritän keksiä tilannetta, jossa haluaisin tällä tavalla promota mitään kirjaa organisaation SharePointissa.

Planner

Aluksi ihmettelin miksei Planner web-osa ole valittavana viestintäsivustoilla. Syy on luonnollinen. Sivustolla voi näyttää vain kyseiseen sivustoon liitetyn Plannerin sisältöä. Viestintäsivustojen takana ei ole groupsia, eikä siellä näin ollen ole Planneriakaan.

Kunhan modernilla tiimityösivustollasi on Planner luotuna, voit lisätä sieltä sivulle näytettäväksi suunnitelman. Tai luoda uuden.

planner

Planner-upotuksen avulla yhtä suunnitelmaa voi pyöritellä hyvin samaan tapaan kuin Plannerissakin.

planner2

planner3.png

Planner web-osan värit mukautuvat käytetyn teeman mukaisesti.

Liittimet (Connectors)

Liittimien avulla on mahdollista nostaa lukuisista eri lähteistä tapahtumatietoa sivulle. Joukossa on muutama liitin, joille löytyisi käyttöä myös viestintäsivustoilla (esim Facebook), mutta ainakin tällä hetkellä liittimiä voi käyttää ainoastaan moderneilla tiimisivustoilla.

Web-osa listaan on nostettu suosittuja liittimiä. Valitsemalla Office 365 -liittimet (O365 Connectors) pääsee selaamaan koko valikoimaa.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.54.15.png

Valikoima on tuttu Teamsista.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.53.13

Kokeillaaan malliksi muutamaa näistä mystisen kuuloisista liittimistä.

RSS-syöte

RSS-liittimen avulla voi sivustolle tuoda minkä tahansa RSS-syötteen sisällön.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.30.58

Ylen RSS-syöte näyttää sivustolla tältä.Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.33.04

Google Analytics

Mikäli käytät Google Analyticsia, voit upottaa sivustolle Google Analytics yhteenvedon. Tämä voisi käyttää esimerkiksi viestinnän tiimityötilassa.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 10.25.40.png

Yhteenveto näyttää sivustolla tältä.

nc3a4yttc3b6kuva-2018-4-2-kello-9-35-39.png

Facebook

Facebook-liitin vaikuttaa kätevältä. Se tuo käyttäjille päivitystiedot valitsemiltasi sivustoilta (esimerkiksi organisaation omat sekä tärkeiden sidosryhmien facebooksivut).

Halutessasi saat web-osaan myös tiedon, kun omilla facebook sivustoillasi on tapahtumia, jotka vaativat huomiota (vastaamattomia kommentteja ja/tai viestejä).

Näyttökuva 2018-4-2 kello 10.01.12

Iltalehden facebook-syöte näyttää sivulla tältä.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 15.06.25.png

Webhook

Webhookin avulla sivustolle voidaan lähettää tapahtuma- ja yhteenvetotietoa omista ratkaisuista. Tieto lähetetään sivulle http-kutsulla ja sisältö esitetään samassa muodossa kuin toiminalliset kortit (actionable messages).

Jälleen yksi mielenkiintoinen vaihtoehto työkalupalettiin.

Luodaan kokeeksi sivustolle webhook. Annetaan sille nimi ja kuvake. Webhookin osoite luodaan ensimmäisen tallennuksen yhteydessä. Tallenna siis webhook ja palaa asetuksiin. Osoite odottaa sinua siellä.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.36.58

Tehdään Postmanilla post-kutsu webhookimme osoitteeseen. Kutsun body-osioon laitetaan JSON -muotoinen viesti.

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.47.24

Ja tältä lähettämämme viesti näyttää sivustolla!

Näyttökuva 2018-4-2 kello 9.47.55

Pystyviivan sininen väri tulee toiminnallisen kortin mukana. Sen voi vaihtaa teeman kanssa saman sävyiseksi.

Yhteenveto

Modernien SharePoint sivujen web-osat ovat varsin monipuoliset. Liittimien (connector) mukana tuoman webhookin avulla sivulle saa käytännössä sisältöä mistä vain. Liittimet voisivat tosin olla käytössä myös viestintäsivustoilla.

 

Tämä kirjoitus on osa laajempaa sarjaa jossa käyn läpi SharePointin uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat modernin Intranetin rakentamisen SharePointilla. Ilman räätälöintejä.