Suosittelen lämpimästi kaikille pariohjelmointia oman jälkikasvun kanssa. En siksi että koodaaminen on tulevaisuuden kansalaistaito (en usko että on), vaan siksi että se voi olla todella hauskaa.

8-vuotiaan innostusta ei ole tarpeen tappaa c#:lla, javalla tai node.js:llä sillä lapsille kehitettyjä ilmaisia visuaalisia ohjelmointialustoja löytyy useita. Mutta mahtaako ohjelmointi oikeasti kiinnostaa 8-10 vuotiasta? Kysy lapselta seuraavan kerran hänen pelatessa kännykällä tai tabletilla kiinnostaisiko häntä tehdä itse tuollainen peli. Saattaa kiinnostaa.

Miten alkuun  – Scratch

Ennen kuin lupaat lapsellesi koodata hänen kanssaan pelin on hyvä perehtyä aiheeseen, jotta lupauksen voi tarvittaessa myös pitää. Aloittamiseen suosittelen Scratch:ia. Se on ilmainen selainpohjainen ohjelmointialusta, joka on käännetty myös suomeksi. Palvelussa on hyvät videotutorialit ja esimerkit joilla pääsee alkuun.

nayttokuva-2017-02-27-kello-19-36-34

Minulle kävi niin että poikani näki minun selailevan Scratch:in tutorialia. Hän totesi tämän näyttävän makeelta ja kysyi milloin voidaan kokeilla.

Ensimmäisenä yhteisenä harjoituksena teimme tasohyppelypelin Mikko Muilun blogista löytämälläni ohjeella.

Aluksi lapsen huomion vievät taustakuvat, hahmot ja äänet. Kun niihin pitää saada pelissä eloa, mukaan astuvat tutut elementit: muuttujat, ehtolauseet, silmukat sekä tapahtumat ja niiden käsittely. Lapsi omaksuu nämä häkellyttävän nopeasti.

Scratch:illa tekemisessä on samat koukuttavat piirteet kuin oikeassakin ohjelmoinnissa. Ensin lapsi miettii millaisen pelin hän haluaa toteuttaa. Seuraavaksi pitää miettiä miten se oikeasti tehdään. Sitten aloitetaan ja ollaan kauhean innoissaan kun näkyvää alkaa syntyä.  Seuraavaksi tulee ne pienet ongelmat, joiden ratkaisemiseen menee yllättävän paljon aikaa. Ja voi sitä onnistumisen iloa kun peli on valmis.

Nykyaikaista käsillä tekemistä parhaimmillaan.

Toinen poikani suosima palvelu on koodaustunti.fi.

Ruokahalun kasvaessa – mobiilipeli

Mobiilipelin tekeminen oli meillä enemmän isän kuin pojan projekti. Yhdessä ideoitiin, minä pääasiassa toteutin ja poika testasi ja pelasi.

Kenties vanhempi lapsi olisi jaksanut olla enemmän mukana toteutusvaiheessa. Pääasia oli kuitenkin kiva yhteinen projekti.

Työkaluksi valitsin Corona Labs:in joka on suosittu pelikehitysalusta 2D-pelien tekemiseen.  Pelit toimivat iOS ja Android -laitteilla.  Kuten kuvasta näkee, työkalu ei ole enää lapsille suunnattu. Ohjelmointikielenä toimii Lua.

nayttokuva-2017-02-27-kello-19-25-37

Coronan Labs:in sivuilta löytyy hyvät materiaalit joilla pääsee alkuun. SDK:n mukana tulee kasa esimerkkejä, joita tutkimalla ja soveltamalla ensimmäinen peli on nopeasti tehty.

Meidän pelissämme pelaaja raahaa kolmionmuotosia kappaleita pallon putoamisradalle. Pallo pudotetaan ja katsotaan mitä tapahtuu. Jokaisesta pallon osumasta seinään tai kolmioon saa pisteen. Pallon tulee lopuksi osua näytön alareunan vaaleanvihreään alueeseen, jotta pudotus hyväksytään.

nayttokuva-2017-02-27-kello-19-26-05

Mobiilipelin toteutukseen meni kyllä noviisilta useampi ilta. Mutta olihan oma kännykkäpeli pojasta aika cool. Ja vähän isästäkin.