Erinomainen esimerkki IT-alan työn tuottavuuden kehittymisestä ovat Internet-sivustot. Vielä vuosituhannen vaihteessa www-projektit olivat pitkiä ja kalliita rypistyksiä. Tänään kelvollisen Internet-saitin voi toteuttaa yksin ja alle päivässä.

Tämän on mahdollistanut (ilmaisten) valmisratkaisujen ja -alustojen valtava kehittyminen.

Sama kehityssuunta on nähtävissä kaikkialla IT-maailmassa.

Esimerkissä näytän miten erittäin pienellä budjetilla voi toteuttaa mukiinmenevän verkkosivuston.

Suomessa Internet-sivujen toteutushinnat vaihtelevat nollasta kuusinumeroisiin lukuihin. Kalliit projektit eivät tarkoita etteikö toimittaja osaisi tehdä tai asiakas ostaa. Isoilla yrityksillä ja organisaatioilla nyt vain monesti on vaatimuksia jotka  nostavat kustannuksia. Kun tehdään isommin niin aloitetaan palvelumuotoilulla ja konseptilla jonka mukainen verkkopalvelu lopuksi toteutetaan.

Nollabudjetilla taas keskitytään etsimään paras valmisratkaisu joka täyttää tarpeen ja mennään tasan tarkkaan sillä.

Ääripäiden vertaaminen keskenään on yhtä reilua kuin oopperatalon ja Bauhausissa myytävän valmiin pihavajan vertailu. Bauhausin pihavaja on kuitenkin moneen paikkaan erittäin kustannustehokas ratkaisu.

Esimerkki – kunnan kotisivut

Toteutetaan lapsuuteni rakkaalle kotikunnalle Karvialle uudet kotisivut. Alustaksi valitsen WordPress:in, joka on avoimen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System). Varmasti tällä hetkellä maailmalla käytetyin, eikä syyttä.

Ensin asennan omalle läppärilleni WordPress:in. ”Install WordPress locally” -hakutermillä löytyy kaikki tarvittava apu Internetistä. Macille hyvät ohjeet ovat mielestäni nämä.

Hyvin nopeasti meillä onkin tyhjä WordPress-sivusto odottamassa.

Teeman ja kuvien valinta

Seuraavaksi pitää löytää hankkeeseen soveltuva WordPress-teema. Teema määrittelee pitkälle sivuston ulkoasun sekä ominaisuudet. Sitä voi luonnollisesti räätälöidä ja/tai laajentaa plugineilla, mutta tämä tarkoittaa työtä ja kustannuksia. Pyritään siis löytämään teema jolle ei tarvitse tehdä mitään.

Muutaman kokeilun jälkeen päätin ottaa pohjaksi ThemeZee:n Poseidon-teeman.  Navigointirakenteen sekä muutamia ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia kopioin Karvian nykyisiltä sivuilta. Artikkelien kuvina käytin Karvian nykyisten sivujen kuvituskuvia.

Laadukkaita vapaasti käytettäviä kuvia löytää nykyään helposti. Isot teemakuvat hain https://pixabay.com palvelusta. Valitsemani kuvat voisivat hyvin olla kotikunnastani. Kuvapankkikuvien kanssa saa olla kuitenkin tarkkana. Kuvien henkilöt, maisemat ja miljööt ovat useimmiten muualta kuin Suomesta. Tällaisten kuvien käyttö kunnan sivuilla vaikuttaisi erikoiselta. Laadukkaat kuvapankkikuvat asettavat helposti myös standardin sivuston muille kuville. Mikäli niiden seassa on itse otettuja amatööriräpsyjä, on vaikutelma helposti koominen.

Lopputulos

Hetken teemaa ja sen mukana tulleita vimpaimia (widget) kokeiltuani päädyin alla olevaan etusivun asetteluun. Ajankohtaisten artikkelien (1 iso + 3 pientä) alla näytetään vielä tuoreimmat tapahtumat (nämä eivät näy kuvassa).

Näyttökuva 2017-01-27 kello 16.05.47.png

Yksittäinen sisältösivu näyttää tältä.

nayttokuva-2017-01-27-kello-15-51-55

Sivut ovat responsiiviset ja toimivat hyvin myös tablettilla (vasen) ja kännykällä (oikea).

Riviäkään en koodannut, alusta ja teema ovat ilmaisia ja tähän pisteeseen asti edettiin muutamassa tunnissa. Olisin muutaman asian vielä muuttanut, mutten jaksanut kun asiakaskin on täysin kuvitteellinen. Kysymys tietysti kuuluukin että onko lopputulos riittävän hyvä.

Sivut pitää saada vielä palveluntarjoajan hoteisiin, jotta ne ovat julkisesti Internetissä käytettävissä. Tämä kustannus on halvimmillaan noin 10e/kk (ja halvin ei sitten aina ole järkevin vaihtoehto). Mikäli palvelulla ei ole vielä domain osoitetta niin se pitää hankkia. Domainin rekisteröinnin kustannus on noin 10e/vuosi.

Mutta…

Mikäli päätit tämän perusteella lähteä uudistamaan omatoimisesti yritykseksi www-sivustoa, niin mieti vielä ainakin seuraavia:

  • Miten pitkään kaiken opetteluun ja itse tekemiseen lopulta menisi aikaa?
  • Haluatko päivittää WordPressiä, widgettejä ja teemoja itse? Ottaa varmuuskopiot jne?
  • Haluatko kouluttaa muut sisällöntuottajat käyttämään WordPressiä?
  • Haluaisitko kuitenkin vielä enemmän? Vaihtaa fonttien värejä? Kääntää ”Read more” -tekstin suomeksi? Etsiä sen parhaan tapahtumakalenteri-widgetin?
  • Kun joku lakkaa toimimasta, niin lähdetkö selvittämään ongelmaa itse vai haluaisitko että joku muu korjaa sen puolestasi?
  • Sujuuko hakukoneoptimointi? Entä Google-markkinointi?

Mikäli vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, suosittelen etsimään sopivan toteutuskumppanin (tämä ei ole mainos, minä en työkseni toteuta WordPress-sivustoja).

Kiinnostuneille lopuksi lisää kuvia eri vaiheista: