Kotonamme on kaksi Yale Doorman älylukkoa. Huippuvehkeitä. Yale Doormanin asennuksessa ovesta kuitenkin vaihtuu käytännössä lähes kaikki osat.

  • Kahvat
  • Lukkopesä
  • Oven sisäpuolinen nuppi
  • Oven ulkopuolinen avainpesä

Hintaakin paketilla on 500 euroa. Olisiko mitenkään mahdollista päästä hieman vähemmällä (lue halvemmalla)?

On. Hankkimalla Yalen Linus -älylukon. Sen toteutusidea poikkeaa täysin Yale Doormanista. Yale Linus on käytännössä ainoastaan kauko-ohjattava moottori, jolla käytetään oven avausnuppia.

Toteutustavasta on lukuisia hyötyjä

  • Oven lukitusmekanismiin ei kosketa
  • Oven ulkopuolisiin osiin ei tule mitään muutoksia
  • Alkuperäisillä avaimilla pääsee sisään kuten ennenkin

Tämä esimeksiksi helpottaa asennusluvan saantia taloyhtiöltä huomattavasti.

Yale Linus on myös edullisempi (280e) ja yksinkertaisempi asentaa kuin Yale Doorman.

Meillä Yale Linus tuli ajankohtaiseksi, kun taloyhtiö uusi asuntojen terassiovet. Halusin että kaikista asuntomme ovista pääsee sisään ilman avaimia. Kun ei niitä avaimia meillä kukaan enää kannna mukanaan.

Uusitusta päätyovesta kuljetaan lähinnä talvisin ja silloinkin hyvin harvoin. Uudessa ovessa on uusi lukko, jonka saa auki taloyhtiön yleisavaimella. Se olisi hyvä säilyttää hätävaraksi, sillä asuntomme muissa ovissa ei ole enää avainpesiä.

Yale Linus sopii tarpeeseeni tällä kertaa kuin nenä päähän.

Paketin sisältö

Paketin saatuani ensireaktio on varsin positiivinen. Laite on painava ja laadukkaan oloinen.

Yalen toteutuskonsepti ei ole uusi. Esimerkiksi Danalockilla on vastaava tuote. Danalock V3 painaa 470g ja Yale Linus vastaavasti 620g.

Paketti sisältää kaiken tarvittavan

  • Yale Linus -älylukko (sisältäen paristot)
  • Asennuslevy
  • Siirrinratas
  • Sovittimet (yhdistää Linuksen siirrinrattaaseen)
  • Asennusruuvit
  • Doorsense-ovimagneetti

Asennus

Doormaneja en ole asentanut itse, mutta Linuksen asensin. Ja jos minä sain sen asennettua, niin todennäköisesti saat sinäkin.

Ennen hankintaa kannattaa vielä tarkistaa voiko Linusta asentaa ko oveen. Oven vääntönupin keskikohta tulee olla vähintään 29mm päästä oven karmista. Lisäksi lukkorungon tulee olla yhteensopiva linuksen kanssa. Tämän voi varmistaa Yalen sivuilta.

Abloy on panostanut asennusvideoihin, mikä helpottaa työtä huomattavasti. Katso video etukäteen läpi ja sitten vain asentamaan.

Tältä ovi näyttää purkamisen jälkeen ennen Linuksen siirrinrattaan asennusta.

Rauhallisesti edeten lukko on paikoillaan noin puolessa tunnissa.

Käyttöönotto

Lukon käyttöönotto on toteutettu mallikkaasti. Avataan puhelimeen asennettu Yale Home -sovellus ja valitaan ”Asenna laite”.

Sovellus opastaa läpi lukon fyysisen asennuksen (jonka jo tein) ja sen varsinaisen käyttöönoton. Tämä alkaa QR-koodin lukemisella lukon paristokannen alta.

Lukko löytyy nopeasti. Annetaan ovelle nimi ja olemmekin melkein valmiit.

Lopuksi Linus kalibroidaan, jotta se toimii kunnolla. Lukolle opetetaan, missä vääntönupin ääripäät ovat. Samoin kuin se, milloin ovi on raollaan ja milloin kiinni.

Valmista!

Lukon käyttö

Nyt oven voi avata avaimella, puhelimen Yale Home -sovelluksella tai Applen kellolla.

Lukon asetuksista pääsee muokkaamaan muun muassa

  • Hälytyksiä (ovi jäänyt raolleen)
  • Automaattiavauksen asetuksia (ovi avautuu automaattisesti sitä lähestyttäessä)
  • Automaattilukinnan asetuksia (meneekö ovi suljettaessa lukkoon välittömästi vai esimerkiksi 15min viiveellä)

Yale Home -sovelluksessa lukon käyttäjiksi voi kutsua muita henkilöitä. Jonka jälkeen hekin saavat lukon auki puhelimellaan.

Oven avaaminen PIN-koodilla

Linuksen kanssa ei voi käyttää kulkutunnisteita. Mikäli haluaa avata oven PIN-koodilla, se onnistuu lisävarusteena myytävän numeronäppäimistön (80e) avulla.

Näppäimistö on yllättävän pieni ja se toimii kahdella AAA-paristolla. Meillä näppäimistö on ulkona, joten paristoja joutunee vaihtamaan talvipakkasilla.

Näppäintuntuma on ehkä turhankin jämäkkä. Lukko lähtee kuitenkin avautumaan lähes viiveettä koodin syöttämisen jälkeen.

Asennus on jälleen helppoa.

Asennuksen jälkeen lukon käyttäjille voi asettaa PIN-koodin, jolla lukon saa auki.

Itselläni suurin haaste Linuksen numeronäppäimistön käytössä on sen normaalista poikkeava numeroasettelu. PIN-koodi tulee lihasmuistista Doormanin normaaliin (3×4) numeronäppäimistöön. Saman koodin syöttäminen Linuksen 2×5 näppäimistöön tuntuu tämän jälkeen aivan ylivoimaiselta tehtävältä.

Yhteenveto

Yale on nyt saanut (lukko)tuotteensa siihen kuntoon, että yhdellä sovelluksella voi hallita niitä kaikkia. Tämä oli itselleni ehdoton vaatimus, ennen kuin aloin asentamaan/asennuttamaan kotiini sekaisin näitä kaikkia kolmea eri tuotetta (vanha Doorman, uusi Doorman ja Linus)..

Mutta minkä näistä tuotteista ottaisin mieluiten etuoveeni? Ehdottomasti uuden Doormanin. Linus on hieno tuote, mutta katsoisin sitä vasta mikäli Doorman ei jostain syystä (taloyhtiö, kustannukset, ei haluta koskea julkisivuun tms.) tule kyseeseen.

Miksi?

Doorman ohjaa suoraan sähköistä lukkopesää. Sen toiminta on todella nopeaa. Lisäksi siinä on laadukas kiinteä näppäimistö.

Mutta kyllä Linuksella varustettu lukko pelkän perinteisen mekaanisen lukon päihittää.

Kuvat: https://www.yalehome.com/

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut testattavakseni Abloylta lukon. Alkuperäinen Yale Doorman -lukko on hankittu omilla rahoilla ja ostopäätös on tehty ennen yhteistyötä.