Olemme käyttäneet viisi vuotta Yale Doorman -älylukkoja. Aivan lyömättömiä laitteita. Paluuta perinteisiin lukkoihin ei ole.

Lukkomme ovat olleet Yalen Smart Hub:in avulla etähallittavia. Sovellus on hieman vanhahtavan oloinen, mutta ajaa asiansa. Olen kateellisena katsonut Yalen uudempien tuotteiden (Yale Linus ja Yale Doorman L3) etähallintaominaisuuksia. Ne käyttävät uutta Yale Home -sovellusta.

Kunnes tajusin että vanhat lukkomme (Yale Doorman V2N) voi päivittää käyttämään tuota uutta sovellusta. Näin saamme käyttöön modernimman sovelluksen, sekä uusia ominaisuuksia.

Mutta miten tämä tehdään ja mitä ne uudet ominaisuudet ovat?

Tarvittavat lisäosat

Yale Doorman V2N ei sisällä mitään etähallintaominaisuuksia. Niitä varten on täytynyt ostaa lukkoon asennettava moduli (kuvan violetti palikka), sekä tukiasema (Yale Smart Hub). Yhteensä noin 190€.

Nykyisin saman lukon ominaisuuksia voi laajentaa kahdessa vaiheessa. Ensin lukkoon asennetaan uusi moduli (Yale Access, 65€).

Sen avulla lukkoa voi ohjata kännykällä. Mutta ainoastaan kännykän ollessa riittävän lähellä lukkoa (bluetooth kantaman sisällä).

Mikäli lukkoa haluaa ohjata mistä vain, tulee hankkia lisäksi Yale Connect Wi-Fi Bridge (80€).

Tämä pieni wifi-silta ohjaa yhtä lukkoa. Mikäli kodissasi on kolme lukkoa ja haluat ohjata kaikkia internetin yli etänä, tarvitset näitä kolme. Oman kokemukseni mukaan riittää pitkälle, kun tämän hankkii pääoveen.

Asennus

Vanhan modulin ja tukiaseman (Yale Smart Hub) asennus oli vähintään sekavaa. Uuden modulin asennus on aivan muuta. Puhelimeen asennetaan Yale Home -sovellus ja seurataan ohjeita.

Oikeasti helppoa. Alla muutamia kuvia asennuksen eri vaiheista. En läpikäy koko asennusta. Se sujuu kyllä seuraamalla sovelluksen antamia ohjeita.

Hankalin osuus on resetoida lukko irroittamalla sen sisäosa ja vaihtamalla pikkuisesta kytkimestä sen tila (easy/advanced).

Asennuksen yhteydessä määritellään, missä kodissa lukko sijaitsee (sovelluksella voi ohjata usean asunnon lukkoja).

Modulin asennuksen jälkeen siihen päivittyy uusin laiteohjelmisto.

Lukon voi samantien yhdistää wifi-siltaan, mikäli olet sellaisen hankkinut. Sillan voi toki lisätä myös myöhemmin lukon asetuksista.

Wifi-sillan tulee sijaita lähellä lukkoa (max 4 metrin etäisyydellä). Meillä se on seinän takana naapurihuoneessa ja hyvin toimii.

Perusominaisuudet

Käyttäjien hallinta

Kodin lukkojen käyttäjiä hallitaan ns vieraslistan avulla.

Kukin vieras voi käyttää lukkoa kolmella eri tavalla (tai näiden yhdistelmillä):

  • puhelimella (Yale Home -sovellus)
  • tunnisteella (se pieni RDIF-lätkä)
  • numerokoodilla

Meillä käytetään pääasiassa henkilökohtaisia numerokoodeja.

Kulkuoikeus voi olla

  • pysyvä (oma väki)
  • määräaikainen (esim. vieraat)
  • toistuva (esim. perjantaisin klo 8-12, esim siivoaja)

Samat ominaisuudet kuin vanhassa sovelluksessa, mutta paremmin toteutettuna. Esimerkiksi määräaikaisten käyttöoikeuksien voimassaoloajan näkee suoraan vieraslistasta.

Käyttöoikeudet määritellään erikseen jokaiselle kodin lukolle. Esimerkiksi huoltomiehelle voi antaa pääsyn ainoastaan etuoveen.

Lokitiedot ja ilmoitukset

Mobiilisovelluksesta näkee myös, milloin ovia on avattu ja suljettu. Kun lukko on avattu, näkee lokista myös kuka sen on avannut ja millä tavalla.

Kätevä ominaisuus, mikäli haluat esimerkiksi tietää kauanko huoltomies on teillä viihtynyt.

Lisäksi voit määritellä hälytyksiä (notifikaatio puhelimeen) erilaisista tapahtumista.

  • Ovi on lukittu tai avattu manuaalisesti
  • Tietty käyttäjä on lukinnut tai avannut oven
  • Ovi on jäänyt raolleen
  • Ovi on lukittu automaattisesti
  • Ovi on lukittu näppäimistöllä

Kullekin hälytykselle voi määritellä ajan, jolloin niitä lähetetään. Mikäli haluat ilmoituksen lapsesi saapuessa koulusta kotiin, asetat hälytyksen lapsen avatessa oven arkisin 12-16 välillä tms.

Hälytykset edellyttävät lukon liittämistä wifi-siltaan. Ilman sitä käytössä on ainoastaan hälytykset tietyn käyttäjän avatessa/lukitessa oven.

Uudet ominaisuudet (Home vs Alarm)

Edellämainitut ominaisuudet löytyivät myös vanhasta Yale Doormanin etähallinasta. Seuraavat ovat kokonaan uusia ominaisuuksia.

Automaattiavaus

Tämä on veikeä. Ensin määritellään lukon sijainti kartalta.

Kun puhelimesi siirtyy 200 metrin päähän lukosta, sinut tulkitaan poistuneeksi kotoa. Kun jälleen palaat alle 200m päähän lukosta, alkaa puhelin etsimään bluetoohin avulla lukkoa. Lopuksi puhelin ja lukko tulkitsevat sinun olevan lukon vieressä ja lukko avautuu automaattisesti!

Toimiessaan tämä on puhdasta taikuutta. Mutta aina se ei toimi. Joskus lukko surahtaa auki liian aikaisin. Toisinaan ovella joutuu odottamaan muutaman sekunnin lukon avautumista. Nopeampaa on näpytellä pin-koodi itse.

Toiminnan epävarmuus on ymmärrettävää. Bluetoohin avulla paikannus ei ole helppoa eikä tarkkaa. Muuttujia on muutenkin paljon. Miten kauan kestää tulla 200m päästä lukolle, puratko autoasi oven edessä hetken jne.

Automaattiavausta voi käyttää yhdessä asunnon lukossa.

Automaattilukitus viiveellä

Tätä olen kaivannut. Oletuksena ovi menee suljettaessa välittömästi lukkoon.

Voit vaihtoehtoisesti asettaa oven menevän lukkoon viiveellä (10s-30min). Meillä tämä on käytössä takaovessa. Esimerkiksi grillatessa ovi ei ehdi menemän lukkoon grillin ja keittiöön välillä suhatessa.

Ovi-raollaan ilmoitus

Voit tilata puhelimeesi ilmoituksen, mikäli ovi on jäänyt auki. Ilmoitus tulee vasta kun ovi on ollut auki määrittelemäsi ajan.

Ilmoitusta ei tule, mikäli ovi tulkitaan olevan kiinni muttei lukossa.

Ominaisuus edellyttää wifi-sillan käyttöä.

Ostaisinko?

Mikäli sinulla on vanhemman mallinen Yale Doorman (V2N) johon haluat etähallinnan, ottaisin tämän uuden (modulin + sillan).

Mikäli sinulla on vanhemmassa Yale Doormanissa jo etähallinta, en vaihtaisi tähän. Ei niin paljoa lisäarvoa vs vanha etähallinta.

Paitsi jos täydentäisin kotiani Yalen Linuksella tai uudella Yale Doormanilla. Silloin päivittäisin myös vanhat Doormanit, jotta kaikkia lukkoja pääsee ohjaamaan samalla sovelluksella.

Mikäli olisin ostamassa Yale Doormania, ostaisin uusimman version (L3). Siinä on valmiina etäkäyttö puhelimella (bluetooth). Kylkeen sitten wifi-silta tarvittaessa.

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Abloylta testattavaksi Yale Home -tuotteita. Yale Doorman -lukko on aikanaan hankittu omilla rahoilla ja ostopäätös on tehty ennen Abloyn sponsorointia.