Microsoftin Build -tapahtuma pidettiin 24.–26.5. ja tuttuun tapaan sinne oli pantattu usea isompi julkistus. Käydäänkin lyhyesti läpi omaan silmään kiinnostavimmat Power Platform uutiset.

Power Pages

Power Apps Portals uudelleennimettiin Power Pagesiksi. Ja hyvä näin. Nyt se on selvästi oma tuotteensa, tietenkin edelleen keskeinen osa Power Plaformia. Monet mielsivät Power Apps Portalsin olevan canvas tai model-driven apps, joka vain julkaistaan internettiin kaikkien käyttöön.

Mutta uudistukset eivät todellakaan jääneet uuteen nimeen. Koko Power Pagesin kehittäjäkokemus laitettiin uusiksi.

Ulkoasun muokkaaminen on helpomaa kuin aiemmin.

Samoin tietojen näyttäminen Dataversen tauluista, on huomattavasti aiempaa helpompaa.

Tietojen muokkaaminen ja lisääminen, sekä tähän liittyvien käyttöoikeusroolien määrittäminen sujuu myöskin luontevasti.

Kuten eri tunnistustapojen konfigurointi.

Lupaava uudistus kansalaiskehittäjille. En ole kuitenkaan varma, miten paljon nämä uudistukset helpottavat perinteisiä Portals-kehittäjiä. Pellin alla kone on kuitenkin sama.

Power Appsin automaattinen luonti

Tämä on taikuutta. Nyt voit luoda canvas Power Appseja automaattisesti kolmella eri tapaa.

Sovelluksen luominen kuvasta

Voit luoda sovelluksen (tarkemmin ottaen lomakkeen) kuvan pohjalta. Hahmottelet haluamasi lomakkeen paperille ja otat siitä siitä kuvan.

Ja sitten aloitetaan (Start from Image).

Valitaan kuvatiedosto ja sovelluksen muoto (puhelin / tabletti).

AI pyrkii tunnistamaan kuvasta kaikki lomakkeen elementit. Omasta hahmotelmastani tämä ei aivan onnistunut.

Muttei huolta. Voit rajata tunnistettuja elementteja uudelleen, muokata niiden tyyppejä ja poistaa virheelliset elementit. Ja määritellä uusia, mikäli joitain jäi tunnnistamatta.

Halutessasi sinulle luodaan Dataverseen lomaketta vastaava taulu.

Älä pelkää, pääset muokkaamaan kenttien nimiä ja tietotyypejä ennen taulun luontia. Hyvä niin, sillä omani olivat aivan pielessä.

Lopputulos näyttää tältä.

Joutuu tätä vielä siivoamaan, ennen kuin kehtaisi julkaista. Sanoisin että lomake tulee piirtää jollain suunnittelutyökalulla, jotta tätä ominaisuutta voi oikeasti käyttää.

Mistä päästäänkin luontevasti seuraavaan aiheeseen.

Sovelluksen luominen Figmasta

Figma on yksi monista UI-suunnittelijoiden käyttämistä työkaluista. Nyt voit suunnitella Power Appsin käyttöliittymän Figmalla (käyttäen sitä varten tehtyä Power Apps UI Kit:iä) ja luoda automaattisesti sen pohjalta Power Appsin.

Koukkuna tässä on se, että Power Apps UI Kit sisältää hyvin rajatun määrän käytettäviä UI komponentteja.

Kokeillaan!

Luodaan Figmalla kahden näytön prototyyppi.

Ja sen pohjalta Power Apps.

Tarvitsemme vain linkin Figman sivulle sekä tokenin.

Hetken kuluttua meillä on Power Appsin runko luotuna.

Molemmat näytöt tulivat mukaan. Mutta niiden välinen navigointi jäi matkalle.

En näe että tämä nopeuttaa omaa työtäni. Mutta se takuulla tehostaa tekemistä, mikäli tiimissä on Figmaa käyttävä suunnittelija joka ei osaa Power Appsia.

Sovelluksen luominen API:sta

Voit luoda Power Appsin myös API:sta. Käytännössä API:sta tehdään mukautettu liitin (custom connector), josta sitten muodostetaan komentorivikomennolla Power Apps.

pac canvas create

Sovelluksella voi kutsua liittimen kaikkia toimintoja (actions).

Kullekin toiminnolle voi välittää haluamansa parametrit.

Miksi kukaan halausi tehdä näin? Esimerkiksi jos tehdään Power Apps jonkun API:n päälle, eikä osata tehdä tarvittavia API-kutsuja. Näin voidaan generoida pohjalle kaikki valmiiksi ja keskittyä sovelluksen ulkoasuun ja toiminnallisuuteen.

Power Virtual Agents

Itseäni säväytti kuitenkin eniten Power Virtual Agentsiin tulevat uudistukset.

Uusi editori jossa yhdistyvät kansalaiskehittäjän ja kehittäjän ominaisuudet.

Botin vastaukset saadaan helposti visuaalisemmiksi mukautuvien korttien, kuvien ja videoiden avulla.

Power FX valuu pikkuhiljaa muihinkin Power Platformin tuotteisiin. Botissa käytettävien muuttujien manipulointi tehdään tulevaisuudesa Power FX:llä!

Muitakin uudistuksia on tulossa ja paljon.

Power Automate Desktop (RPA)

Unattended RPA:n toteuttaminen edellyttää käytännössä virtuaalikoneiden asennusta. Jatkossa nämä virtuaalikoneet saa palveluna. Niitä luodaan automaattisesti lisää tarpeen mukaan. Tämä ei tule edellyttämään edes Azure tilausta.

Voit luoda koneryhmän (machine group), jolla RPA prosesseja suoritetaan palveluna (Hosted RPA bots). Luonnin yhteydessä määritellään bottien (=virtuaalikoneiden) maksimi määrä. Koneita luodaan ja tuhotaan automaaattisesti tarpeen mukaan.

Virtuaalikoneilla tulee luonnollisesti olla asennettuna ohjelmistot, joita Power Automate Desktop käyttää. Virtuaalikoneet luodaan kuvien (image) pohjalta ja voit lisätä ympäristöön omia virtuaalikoneiden kuvia Azure Computer Gallerystä.

Power BI ja Datamart

Power BI puolella suurin juttu oli varmasti datamartit. Mutta niistä kannattaa lukea jostain Power BI:hin enemmän keskittyneestä blogista.