Osallistuin keväällä hankkeeseen, jossa ala- ja yläkoululaiset tutustuivat Power Platformin saloihin. Aivan tajunnanräjäyttävä kokemus. Mielestäni Power Automaten (flow) ja Power BI:n alkeet on suhteellisen helppoa omaksua. Mutta Power Appsin suhteen olen ollut varauksellinen. Oppiiko sitä oikeasti kuka tahansa? Kauanko sen omaksumiseen menee aikaa? Kokemukseni perusteella se on vasta-alkajalle hieman hankala.

Miten väärässä taas olinkaan.

Työskentely näiden nuorten kanssa oli huikeaa. He rakensivat omia sovelluksiaan tuosta noin vain. Hyvin kevyellä perehdytyksellä.

Kun työpaikallemme tuli 15-vuotias kesäharjoittelija, oli selvää mitä hän tekee ensimmäiseksi. Oman Power Appsin.

Aloittaminen täysin tyhjästä

Kesäharjoittelija oli meillä kymmenen päivän ajan. Tätä ennen hän ei ollut kuullutkaan Power Platformista. Hänen ensimmäinen tehtävä oli rakentaa itselleen puhelimessa toimiva canvas app, jolla voi pitää kirjaa tehdyistä työtunneista.

Kesäharjoittelija aloitti käymällä läpi samat harjoitukset, joita käytimme kevään kouluhankkeessa. Aikaa niiden tekemiseen meni muutama tunti.

Ja sitten tekemään ensimmäistä omaa sovellusta.

Mitä kesäharjoittelija sai aikaan yhdessä päivässä?

Uskomattoman paljon.

Toimivan mobiilisovelluksen tuntien kirjaamiseen. Yhdessä päivässä.

Harjoittelija toteutti sovellukseen jopa tuntien visualisoinnin. Vaikkei aihetta käsitelty harjoitustehtävissä, eikä sellaisesta ollut toimeksiannossa puhetta. Hän löysi Power Appsista hyödyllisen kontrollin ja rakensi haluamansa visualisoinnin.

Niin yksinkertaista se on.

Vaikuttavaa. Loppukäyttäjä vailla mitään IT/ohjelmointi-kokemusta, ratkaisee työhön liittyvän ongelmansa rakentamalla itselleen sovelluksen.

Päivässä. Itsekseen.

Sovelluksen viilausta

Seuraavaksi käytimme kesäharjoittelijan kanssa yhdessä pari tuntia sovelluksen viimeistelyyn.

  • Lisäsimme tuntikirjauksille luokittelun (erikseen It- ja toimistotyöt)
  • Lisäsimme etusivulle yhteenvetotietoa. Paljonko tunteja on tehty ja miten ne ovat jakautuneet eri luokkiin?
  • Vaihdoimme joidenkin kenttien tietotyyppejä tarkoitukseen paremmin soveltuviksi
  • Viilasimme hieman ulkoasua

Lopputulos näyttää tältä.

Power BI

Sovellus oli valmis ja sillä syötettiin oikeaa dataa. Seuraavaksi tutustuimme yhdessä Power BI:n saloihin. Teimme nopeasti yhteenvetoraportin kirjatuista tunneista.

Muodostimme raportista yhteenvetonäkymät (dashboard), jotka kesäharjoittelija laittoi näkymään omaan Power Apps -sovellukseensa.

Ilmoitusten toteuttaminen Power Automatella

Halusimme tutustuttaa kesäharjoittelijan myös Power Automateen. Teimme ensin yhdessä flow’n, joka käynnistyy tuntikirjausmerkinnän tallennuksen yhteydessä. Flow laskee päivän tuntikirjaukset yhteen ja ilmoittaa puhelimeen lähetettävällä ilmoituksella onko päivän tunnit täynnä vai ei.

This image has an empty alt attribute; its file name is DA3403E8A7DC4222B7EBED336FF46A04-1.png

Puhelimessa ilmoitus näyttää tältä.

Tämän jälkeen kesäharjoitelija teki omatoimisesti toisen flow’n. Se käynnistyy perjantaisin ja lähettää harjoittelijalle viestin (jälleen push notifikaatio puhelimeen). Viestissä kerrotaan, onko viikon työtunnit täynnä.

Arvaatkin varmaan, ettei tämän toteutukseen mennyt teiniltä montaa minuuttia.

Yhteenveto

Hype kansalaiskehittäjyyden ja low-coden ympärillä on jatkunut jo pitkään. Heikkona hetkenä sitä on kuitenkin miettinyt että lyökö se läpi. Ovatko nämä työkalut riittävän helppokäyttöisiä? Itse olen ollut hieman skeptinen nimenomaan Power Appsin suhteen.

Mutta lyö se. Mikäli minun sukupolveni ei ole valmis omaksumaan esimerkisi Power Appsien tekemistä, niin työelämään juuri saapuvat sukupolvet kyllä ovat. Sen olen saanut todistaa tänä vuonna jo kahdesti.