Hankimme kotimme etuoveen noin kaksi vuotta sitten Yale Doorman älylukon (tykkäämme kovasti). Lukko kytkettiin Yalen Smart Home -järjestelmään, jolloin sitä voi ohjata myös puhelimella.
Lukon paristonkesto oli kuitenkin pienoinen pettymys. Luvatun 6kk sijaan paristot kestivät joillain kerroilla ainoastaan 3kk. Toisaalta joskus ne kestivät yli luvatun 6kk ajan.
Päättelin paristo-ongelman johtuvan jostain/joistain seuraavista
- Lukossa on vikaa
- Käyttämäni paristot olivat huonoja
- Lukon kytkeminen Smart Home -järjestelmään vie enemmän paristoja kuin mainostetaan (Yalen mukaan paristot kestävät lukossa 12kk, Smart Homeen liitettynä 6kk)
- Meillä käytetään etuovea niin paljon, että paristoja kuluu keskivertoa enemmän (lukko avautuu paristojen avulla)
Ajattelin sulkea ensimmäisen vaihtoehdon pois ja hankin etuoveen uuden lukon. Vanhan vaihdatin takaoveen, mutta jätin sen kytkemättä Smart Home -järjestelmään.
Mikä oli lopputulos?
Uuden lukon paristot eivät kestä sen pidempään kuin alkuperäisenkään (4-6kk). Eli lukossa tuskin oli mitään vikaa.
Mutta alkuperäiseen, takaoveen siirrettyyn, lukkoon ei ole koko tänä aikana vaihdettu kertaakaan paristoja.
Seuraavaksi kokeilen, miten suuri vaikutus Smart Home -liitoksella on pariston kestoon. Eli liitän myös takaoven lukon Smart Home:een.
Lukon kytkeminen järjestelmään edellyttää erillisen lukkomoduulin hankkimista. Hintaa moduulilla on noin 40 euroa.
Muistelen ensimmäiseltä kerralta, ettei moduulin parittaminen Smart Home -järjestelmään ollut kovin selkeää. Tällä kertaa päätin dokumentoida miten se tehdään.
Yale Doormanin liittäminen Smart Home -järjestelmään
Mikäli sinulla ei aiemmin ollut Smart Home -järjestelmää, aloita Hubin käyttöönotolla.
Tämä onnistuu ohjeita seuraamalla. Asenna puhelimeesi Yale Home -sovellus, luo tunnus ja liitä se Smart Hubin kanssa yhteen.
Näin sinulla on puhelimellasi yhteys järjestelmään, jossa ei vielä ole yhtään laitetta.
Sitten se hankala osuus, eli lukko.
Lukon tulee olla asennuksen alussa samassa tilassa, kuin se on paketista otettaessa. Mikäli olet käyttänyt lukkoa aiemmin, se tulee resetoida. Tämä tehdään irroittamalla lukon sisäosa (kts kuva alla). Varo ettet irroita lukon johtoja, kun raotat sisäosaa.

Irtoavan sisäosan takana on pieni kytkin, jolla vaihdetaan lukon tilaa (Easy / Advanced).

Lukko resetoituu vaihtamalla sen tilaa tästä kytkimestä.
Laita seuraavaksi kansi takaisin (älä turhaa ruuvaa kiinni kaikkia ruuveja jos ja kun jotain menee pieleen niin sinun on helpompi resetoida lukko uudelleen).
Seuraavat toimenpiteet tulee tehdä tarkalleen tässä järjestyksessä. Muut eivät toimi (ainakaan kun itse niitä kokeilin).
1. Asenna lukkomoduuli paikalleen
Lukkomoduulin paikka on paristojen alla.
2. Käynnistä sovelluksesta oppimistila
Pääset lisäämään uusia laitteita päävalikosta. Valitse lukko (I’m adding a lock) ja etene opastusnäytöstä toiseen kunnes pääset käynnistämään oppimistilan (Activate learning mode).
Käynnistä oppimistila.
3. Paristojen asennus paikalleen
Paristot asennetaan paikalleen vasta kun oppimistila on aktivoitunut. Paristojen lisäämisen jälkeen lukosta kuuluu lähes välittömästi taikasana ”järjestelmä liitetty”.
Lukon tulee ilmestyä näkyviin myös sovellukseen.
Näin pääset vihdoin lisäämään lukon osaksi Smat Home -järjestelmääsi.
Onnittelut, olet valmis! Nyt lukko näkyy Yale Home -sovelluksessa. Voit suoraan puhelimesta
- avata lukon
- katsoa onko ovi mennyt kiinni
- lisätä ja muokata tunnuskoodeja ja avainlätkiä
- vaihtaa lukon asetuksia
Jään itse seuraamaan miten lukon liittäminen Smart Home:een vaikuttaa sen paristojen kulutukseen.
Kiinnostava kirjoitus! Yale Doorman kiinnostaa, mutta jatkuva paristojen vaihto ei. Oletko kokeillut ladattavia 2500mAh nimh AA-paristoja? Niiden pitäisi toimia tavallisten tilalla ja lupailaan 3 kertaista kestoa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kiitos vinkistä!
Eneloopin 1900mAh paristoja olen käyttänyt, sekä sitten vaihdellen eri normimerkkejä. Uusilla ladattavilla varmaan saisi lisää kestoa. Pitääpä kokeilla.
Oma fiilis tosiaan on se, että meidän etuovessa paristoa syö oven jatkuva käyttö. Lapset on siinä iässä että ulkona rampataan aika tiheään.
TykkääTykkää
Meillä (aikuistalous) kotona doormanin paristo on kestäneet yli 6kk. Vaihdan ne aina tuon 6kk jälkeen, varmuuden vuoksi.
Samoin mökillä ovat kestäneet yli 6kk, vaikka lukon lämpötila onkin talvella jopa alle +10C.
Kumpikin lukko on kytketty Verisuren sovellukseen.
TykkääLiked by 1 henkilö
Minulla on kestänyt yli 6kk (hub käytössä) mutta ovea käytetään melko harvoin.
Kun Lukko alkoi ilmoittaa virran vähyydestä, niin ei mennyt kuin 2vko ja sitten ei enää auennut.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kuinka pitkä kantama Yalen laitteissa on kivirakenteisessa talossa? Jos lukkoja (ja mahdollisia ovi- ja liiketunnistimia) on ympäri taloa, onko hub sijoitettava keskelle rakennusta ja riittääkö sekään luotettavan yhteyden aikaansaamiseksi?
Talossamme on Sector Alarmin järjestelmä ja asentajalla oli lievää suurempia ongelmia saada toiminta edes jokseenkin luotettavaksi ja mm. keskusyksikkö piti sijoittaa älyttömään paikkaan, jotta kaikkiin tunnistimiin saatiin yhteys.
TykkääLiked by 1 henkilö
Tästä ei ole valitettavasti kokemusta, Kantamaksi mainitaan ”noin 30 metriä”, mutta se nyt riippuu täysin mitä materiaaleja laitteiden välissä on.
Samaa 868 MHz taajutta taitaa käyttää molemmat järjestelmät.
Oma arvaus on että mikäli Sector Alarmin kanssa oli kantavuudessa haasteita, niin niin tulee olemaan Yalenkin kanssa.
TykkääTykkää
Saako tunnisteet saman pinnin alle vai pitääkö jokainen ohjelmoida erikseen?
TykkääLiked by 1 henkilö
Kysymys saattoi mennä multa vähän ohi. Mutta
– Jos on kaksi lukkoa ja hubi, niin tunnisteet tarvii ohjelmoida vain kerran
– Mikäli haluat käyttää tunnistimissa lisäksi PIN-koodia, niin se annetaan kaikille tunnistimille erikseen, eli on tunnistekohtainen. Itse en käytä vaan meillä mennään pelkillä PIN-koodeilla ilman tunistimia.
TykkääTykkää
Selvennetään siis voiko kaikkii tagit ohjelmoida saman kuusinumeroisen pinkoodin alle vai pitääkö joka tagilla olla oma?
TykkääLiked by 1 henkilö
Moi!
-Jokaisella tagilla on oma pin-koodi (4 numeroa)
-Pin-koodin käyttö on tagi-kohtaista. Eli se voi olla käytössä vain osassa.
-Pin-koodi voi toki olla kaikilla sama. mutta se pitää erikseen kaikille asettaa.
Haettu vastaus lienee: ei voi ohjelmoida saman koodin alle.
Tieto kaivettu Yalen Appista tagien hallinnan UI:sta, sekä käyttöohjeesta. En tosiaan itse käytä tagien kanssa pin-koodia.
Lukon masterkoodi on aina 6 numeroa. Samoin käyttäjäkohtaisen koodit, joilla pääsee sisään. Tagin kanssa käytetään haluttaessa tuota 4-numeroista PIN-koodia.
TykkääTykkää
Kiitos Timo. Tämä antoi vastauksia. Ilmeisesti ei ole suurempia etuja liittää se lukko osaksi järjestelmää varsinkin, kun tulisi hankkia tuo järjestelmä, kun on ennestään erittäin asiallinen järjestelmä. Niin no jossain skenaariossa se tieto millä tägillä tai koodilla tullaan sisään ja siitä saa tiedon netin yli, joo joillekin tuo voi olla tärkeää.
Skenaariossa, jossa on vaikkapa se mökki, sielä käy joku paikalla huoltoasioissa ja isäntäväki on vaikkapa Etelä-Suomessa niin huoltoasioissa toimivan on vaihdettava niitä paristoja tai tehoakkuja säännöllisesti ja tämä voi aiheuttaa myös huolta. Onkohan järkevää laittaa mökkikäyttöön tämmöistä lukkoa lainkaan sitten.
Tuo lisääntynyt virrankulutus on todellinen harmi. Meillä on yhden kiinteistön yhdessä ovessa kakkosversion lukko ja nyt paristot ovat kestäneet 10 kk, kannattanee varmaan vaihtaa nyt, vaikka lukko ei ilmoittele mitään kerta alhainen virta niin siitä johtaa toiminnan lakkaamiseen jopa parissa viikossa mitä edellä kirjoitettihan.
Muuten on hyvin toiminut lukko 10 kk aikana, ei ole ollut ongelmia. Käytetään lakuja ja koodeja.
TykkääLiked by 1 henkilö
Meillä on Doorman kytketty mökillä Verisuren järjestelmään. Paristot ovat kestäneet hyvin talven yli. Eli syksyllä (loka-marraskuu) uudet paristot lukkoon ja keväällä (huhti-toukokuu) ovat toimineet vielä ongelmitta.
Mökin ovi on sellainen ”kevyt ovi”, jossa lämmöneristyskyky ei ole kovin hyvä.
Peruslämpö asetettu mökissä +18C.
Lukkoa ei toki käytetät talvelle kuin satunnaisesti, joka varmaan säästää paristoa paljon.
TykkääLiked by 1 henkilö
Onko tietoa minkä tyyppiset paristot ovat parhaat? Tarvitseeko lukko pitkäkestoista tasaista voimaa kuten vähävirtainen elektroniikka vai tarvitseeko se äkillistä räjähtävää voimaa kuten RC-lelut? Joutuuko ongelmiin tietynlaisten tai jopa tietyn merkin mallisten paristojen kanssa? Akuissa on perinteisesti usein alempi jännite mitä paristoissa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Minä olen siirtynyt käyttämään näissä IKEAn ladattavia paristoja. Ihan hyvät kokemukset toistaiseksi.
TykkääTykkää
Luulen että tuo vähäinen käyttö on tässä se hyvän paristokeston salaisuus. Toki tuo verisure-kytkös voi olla myös jotenkin energiatehokkaampi kuin kytkeminen Yalen omaan hubiin.
TykkääTykkää
Mulla on nyt ”koko paketti” hankittuna (yale doorman, lukkomoduuli, smart hub, x määrä ilmaisimia) ja mietin ns oikeaa asennusjärjestystä. Olisiko se siis tämä:
1. Smart hubin asennus
2. Doormanin asennus jossa samalla asennetaan lukkomoduuli ns puhtaaseen asennukseen
3. doormanin lisäys smarthubiin toimintakuntoon
4. Ilmaisimet smart hubiin
TykkääLiked by 1 henkilö
Etenisin juuri tuossa järjestyksessä
TykkääTykkää
Taistelujen kautta saatiin lopulta kuntoon. Avain onnistumiseen kun Yale Doormania käyttää lukkomoduulin ja Smarthubin kera on: unohda/ohita kaikki lukon ilmoitukset masterkoodin asetuksesta eli masterkoodia ei tarvitse eikä kannata asettaa lainkaan. Soitin myös Yalen tukeen jossa sama vahvistettiin.
Sitten yksi toiminnallisuuskysymys: Muistelisin tuttavallani käydessä heillä olleen toiminto että sisäpuolen vivusta jompaan kumpaan vipua kääntämällå lukko ja sitten avaamalla jäi se tilapäisesti auki-asentoon. Lähinnä esim jos hetkellisesti paljon ramppaa sisältä ulos edestakaisin.
Ohjekirja ei tästä mainitse mitään, onko tässä edes tuollaista väliaikaista perinteisen lukon ”valkoinen valintanuppi alhaalla” tilaa?
TykkääLiked by 1 henkilö
Hienoa!
Jep, jos sen masterkoodin antaa niin peli on pelattu ja lukko pitää resetoida ja aloittaa alusta.
Minä en ole kuullut tuollaisesta tilapäisestä auki-asennosta. Mutta jos näin on niin laita tännekin vielä viestiä että miten se toimii.
Lukon automaattilukituksen voi ottaa sovelluksesta pois päältä. Tällöin se on auki kunnes käy vivusta vääntämässä lukkoon.
TykkääTykkää
Ilmeisesti paristot ovat kestäneet hienosti. Puoltoista / parivuotta on minusta hyvä kesto =)
Tässä harkinnut teenkö itse jonkin ratkaisun vai alanko keräämään tällaiseen järjestelmään laitteita. Katson vielä tuolta sinun FAQ-osiosta, josko sieltä löytyisi tieto, että saako tämän liitettyä johonkin omaan / toiseen järjestelmään…
TykkääLiked by 1 henkilö
Moi!
En ole muistanut täällä raportoida paristonkestoa. Sanoisin että se 6kk on meillä turvallinen arvio (pääovi, hub käytössä). Jos ovea ei käytetä paljoa (esim meillä takaovi), on paristonkesti pidempi. Kahteen vuoteen ei kyllä pääse.
TykkääTykkää
Yale Doormania ei saa liitettyä ymmärtääkseni oikein mihinkään. Minulle ok, monille hankinnan este.
TykkääTykkää
Olen tässä tuota hubia miettinyt ja hakenut vastausta seuraavaan kysymykseen. Jos hubia pystyy ainostaan käyttämään yksin apin kautta ja eikä näppäimistöä lainkaan siinä rinnalla. Niin miten lukko aukeaa silloin kun netti on jostain syystä nurin?
TykkääLiked by 1 henkilö
Hubiin liitettävä lukko toimii kuten ilmankin hubia. Mikä muuttuu on se, että lukon asetuksia päivitetään appsilla ja saa käyttöönsä etähallintaominaisuudet (lukon avaaminen etänä).
Mikäli netti on poikki, aukeaa lukko normaalisti tagilla tai koodilla lukon näppäimistöltä. Ainoastaan etähallinta putoaa pois.
TykkääTykkää
Kiitoksia paljon tiedosta!
TykkääLiked by 1 henkilö
No niin, kyllä siinä taas perinteisesti kävi niin ettei lähtenyt homma pelittämään. Lukko on malliltaan YL102 -älylukko. Ensin asennettu tagit ja koodit ohjeiden mukaan jotka toimivat oikein. Sitten laitoin hubin ohjeiden mukaan ja sovellus antoi siihen 6 numeroisen koodin heti ja sen naputeltua lukko löytyi sovelluksesta. Meni viikko ja sitten sovellus käski nollaamaan lukon ja samassa lakkasi toimimasta sovelluksella kokonaan. Tagit ja koodit jäivät toimimaan. Nyt tehdaspalautus tehty ja koitettu hubia laittaa ilman masterkoodia sovellukseen siinä onnistumatta. Sitten tehty masterkoodi taas ja hubia koitettu laittaa ohjeiden mukaan kuten alussakin, mutta nyt masterkoodia pyytäessä ja sen laittaessa lukko ilmoittaa koodin vääräksi ja homma loppuu siihen.
Ja nyt uudelleen yrittäessä mikään ei kysy tuota 6 numeroista asennuskoodia enää mihinkään kuten alussa.
Sovellus pyöri oppimitilassa 10 min. ja lukkoa ei sovellukseen enää ilmestynyt.
Missähän nyt homma menee metsään ja pahasti?
Neuvoista kiitollinen!
TykkääTykkää
Ja olet resetoinut lukon? Pelkään että se pitää resetoida (takakansi irti ja se keinukytkin käyttää advanced tilassa) ja siitä sitten edetä kuten sen lukon asentaisi ensimmäisen kerran. Jos lukossa määrittelee sille sen masterkoodin, niin mielestäni prosessi on sitten pilalla. Eli lukon resetointi tehdasetuksiin ja tämän jutun ohjeilla etenee. Niin sen aikanaan itse sain.
Voi olla helpompikin tie, mutta itselläni meni näin.
Ja kyllä, on tuo hankalaa.
TykkääTykkää
Kiitoksia jälleen kerran avusta. Kyllä tein tuon takakannen irroitus jutun ja kytkimen ohjeen mukaan advanced tilasta easy ja takaisin advanced tilaan missä se oli. Siinä välissä pattereita laittaessa välillä takaisin lukko höpisi. Sitten koitin hubia ilman masterkoodia eikä tapahtunut mitään ja sitten ohjeiden mukaan masterkoodilla jonka jälkeen lukko ilmoittaa hubin kiinni ollessa koodin olevan väärä. Hubin pois oton jälkeen masterkoodi alkaa taas toimimaan lukossa. Mutta olisiko tuo lukko pitänyt tehdasasetuksien palautuksen jälkeen jättää easy-tilaan?
TykkääTykkää
Mitä tarkoittaa kun lukko sanoo Aika on Loppunut? Onkose patterien vähyyttä?
TykkääLiked by 1 henkilö
Tämä on minulle uusi ilmoitus. Patterin vähyydestä kerrotaan ”paristojen jännite vähissä” tms, eli siitä ei taida olla kyse.
TykkääTykkää
Ei. Kyllä se ilmoittaa kun patteri on vähäinen. Tässä vilkkuu punainen valo aina välillä. Sit se ilmottaa aika on loppunut välillä kun laittaa oven kiini. Kyllä se lukkoon menee kummiskin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ilman verkkoyhteyttä paristot (tavalliset halvat alkaliparistotkin) tuntuvat kyllä kestävän, ainakin jos autolukitus on poissa – itse emme pidä tuosta muutenkaan, kun välillä ovesta joutuu kulkemaan kymmeniä kertoja päivässä.
Tilapäisestä autolukituksen poistosta en kyllä itsekään ole kuullut, se olisi kyllä hyvä.
Sanoisin, että vaihtelevasti 10 – 30 kertaa päivässä tuosta kuljetaan ja näistä lukituksia ehkä 6 – 10. Kohta kolme vuotta ollut lukko ja toiset paristot menossa – niin ja ensimmäiset olivat ne mukana tulleet, jotka suositellaan heti vaihdettavaksi… Taisivat kestää yli vuoden ja nyt toiset 1,5 vuotta jo…
TykkääLiked by 1 henkilö
Onko tullut vastaan: ovi ei enää lukitu. Eli alkoi muutama päivä sitten että ei mene lukkoon vaikka kieli painuu ihan oikein. Ei kuulu ääniä eikä valoja näy. Paristot vaihdettu. Resetoitu. Tänä aamuna ei lukittunut enää millään keinoilla valkka yritti 30 kertaa. Eilen kun sain pelittämään niin sitten toimi koko loppupäivän ok. Nyt tosiaan ei taas ollenkaan.
Smarthubin kautta tulee ilmoitus että failed to lock.
Varmaan takuuseen vaihto?
TykkääTykkää
Lukko ilmoitti mulle samaa. Kevään tullessa talo elää hieman ja telkä ei mennyt enää takalukko asentoon ja siitä virhe ilmoitus. Vastarautaa säätämällä lukon sai taas pelittämään tai näin ainakin minulta lähti vika pois. Telkä otti vastarautaan kiinni eikä mennyt enää takalukkoon asti.
TykkääLiked by 1 henkilö