Kotimme valot ovat pääosin älyvaloja (Philipsin Hue sekä Ikean Trådfri). Niiden avulla kodin valaistusta voi helposti automatisoida. Meillä on esimerkiksi käytössä seuraavat ajastukset:

  • Eteisen, olohuoneen ja keittiön valot syttyvät arkena klo 6.30 himmeänä ja kirkastuvat pikkuhiljaa siten että kello 7.00 on täysi valaistus päällä.
  • Eteisen, olohuoneen ja keittiön valot syttyvät viikonloppuna klo 7.15 himmeänä ja kirkastuvat pikkuhiljaa siten että kello 7.45 on täysi valaistus päällä.
  • Lastenhuoneiden valot alkavat himmenemään pikkuhiljaa klo 21.00. Klo 21.30 huoneet ovat pimeänä.
  • Käytävään ja keittiöön syttyy himmeä yövalaistus klo 20.50, joka sammuu automaattisesti klo 3.00.
  • Kaikki asunnon valot sammuvat arkena klo 10.00

Edellämainitut ajastukset on helppo tehdä Hue:n omalla sovelluksella.

Ajastukset ovat käteviä, mutta eivät ne kovin älykkäitä ole.

Tämän sain todeta aamulla kun heräsin klo 6.00 töihin. Sisällä oli säkkipimeää. Voi kunpa sopiva valaistus syttyisi automaattisesti ensimmäisen perheenjäsenen herättyä.

Tuumasta toimeen. Tilasin Hue:n liiketunnistimen. Tiesin sen säätömahdollisuuksien  olevan Huen omalla sovelluksella aika yksinkertaiset. Pakko sitä on silti yrittää.

Liiketunnistimen saavuttua ainoa yllätys oli sen pieni koko. Laite on laadukkaan oloinen ja sen liittäminen Hue-järjestelmään on helppoa.

Masthead-banner-HOME-1024x319.jpg

Aamu- ja yövalaistuksen toteutus liiketunnistimen avulla

Tavoitteeni on selkeä. Haluan valojen toimivan seuraavasti:

  • Aamulla (6.00 – 8.00) kun havaitaan liikettä ensimmäisen kerran, syttyy yleisiin tiloihin hento aamuvalaistus. Liikkeen loppuminen ei vaikuta valaistukseen. Aamuvirkku voi lisätä valaistusta, eikä liiketunnistin enää koske valojen säätöihin.
  • Päivällä (8.00 – 23.00) liiketunnistin ei tee mitään.
  • Yöllä (23.00 – 6.00) liikkeestä syttyy hyvin himmeät yövalot, jotka sammuvat automaattisesti 3 minuuttia liikkeen loppumisen jälkeen.

Ensimmäinen yritys – Liiketunnistin ja Hue-sovellus

Liiketunnistin sijoitetaan tyypillisesti vessaan, vaatehuoneeseen tai käytävään. Se käynnistää huoneen valot havaitessaan liikettä ja vastaavasti sammuttaa ne kun liikettä ei ole havaittu x minuuttiin. Tähän käyttöön Hue-sovelluksen liiketunnistimen asetukset ovat selvästi tehty.

Image-1

Sovelluksessa voin määrittää

  • huoneet jonka valoja liiketunnistin ohjaa (max 3)
  • kaksi aikaväliä, joilla on eri asetukset: Päivä ja yö (esim 8-23 ja 23-8)
  • mitä tapahtuu kun liikettä havaitaan. Jokaiselle huoneelle valitaan erikseen: käynnistä valittu scene / älä tee mitään.
  • mitä tapahtuu kun liikettä ei havaita x minuuttiin: sammuta valot / älä tee mitän. Tämä määritys on kaikille huoneille yhteinen.

Näennäisestä monipuolisuudesta huolimatta en pysty toteuttamaan haluamaani. Homma kaatuu jo siihen etten voi määritellä asetuksia kuin kahdelle aikavälille. Minä kun tarvisin kolme (yö / aamu / muu aika).

Toinen yritys – Hue Labs:in Three times is a charm

En luovuta vaan etsin Hue Labs:in valikoimasta kehittyneempiä työkaluja liiketunnistimen ohjaamiseksi. Yksi suosituimmista Hue Labs:in lisäosista on Three times is a charm, joka nimensä mukaisesti tuo asetuksiin kaipaamani kolmannen aikavälin. Lupaavaa.

Näyttökuva 2017-11-25 kello 15.37.50.png

Jokaiselle aikavälille voi määritellä erikseen mitä tapahtuu kun liikettä ei enää havaita. Haluan ettei aamulla ja päivällä liikkeen loppuessa tapahdu mitään. Yöllä valot sammuvat kun liike loppuu.

IMG_0689

Laitoin asetukset kuntoon ja odotin intoa täynnä aamua. Valot syttyivät aamuasetuksiin kun kävelin olohuoneeseen. Muiden herättyä nostin hieman valaistustehoa. Mutta liiketunnistin palautti aina liikettä havaittuaan valot hempeeän ja hämärään aamuasetukseen.

Ei toiminut tämäkään.

Kolmas yritys – Hue Labs:in Do not disturb my scene

En selvästikään ollut ongelmani kanssa yksin. Seuraavaksi löysin Hue Labs:ista Do not Distrub my Scene -lisäosan. Se käynnistää liikettä havaitessaan joukon valoja ainoastaan silloin kun kukin näistä valoista on pois päältä.

Näyttökuva 2017-11-25 kello 19.41.53.png

Käytännössä valot siis syttyvät ainoastaan ensimmäisellä kerralla kun liikettä havaitaan. Muutoin asetukset vaikuttivat samoilta kuin Three times is charm -lisäosassa.

IMG_0685.PNG

Täydellistä. Tai niin minä luulin.

Jostain käsittämättömästä syystä Do not disturb my scene:ssä ei voi valita ”älä tee mitään” vaihtoehtoa kun liikettä ei havaita x minuuttiin.

Ymmärsit oikein. Istun sohvalla katsomassa televisiota. X minuutin päästä sammuvat keittiöstä, eteisestä ja olohuoneesta kaikki valot. Onneksi tämä tapahtui asetuksillani ainoastaan 06.00 ja 23.00 välillä.

Teki mieli luovuttaa.

Neljäs yritys – iConnectHue

Lopuksi muistin iPadille ostamani näppärän Appsin, iConnectHue:n (4,99€). Ostin sen saadakseni eteisessä olevan Hue:n kaukosäätimen toimimaan haluamallani tavalla (sammuttamaan ja käynnistämään kerralla kaikki valot). Voisiko sieltä löytyä monipuolisemmat liiketunnistimen säätömahdollisuudet?

Kyllä!

iConnectHue:ssa voi määrittää viisi aikaväliä. Näistä jokaiselle voi määritellä useita tapahtumia (sekä liikkeen havaitsemisen yhteyteen, että liikkeen loppumisen yhteyteen).  Tapahtuman voi myös jättää tyhjäksi, jolloin liike tai liikkeen loppuminen ei aiheuta mitään toimintoa. Asetuksista löytyy myös do not disturb my scenenä vastaava ”reagoi ainoastaan mikäli valot eivät ole päällä”. Voin siis käynnistää aamulla valot ainoastaan ensimmäisestä liikkeestä.

IMG_0690

Nyt valot toimivat juuri haluamallani tavalla.

Seuraavaksi tulen hienosäätämään asetuksia siten että aamulla automaattisesti syttyvän valaistuksen määrä riippuu siitä miten myöhään ensimmäinen perheenjäsen nousee. Tyyliin:

  • klo 6.00-6.30 valot syttyvät 20% tehoilla
  • klo 6.30-7.30 valot syttyvät 40% tehoilla
  • klo 7.30-9.00 valot syttyvät 60% tehoilla

 

 Kuva: http://www.thedigitalmediazone.com/2016/08/29/philips-announces-new-hue-motion-sensor-bulbs/