Power Platform -tuotteiden (PowerApps ja Flow) lisensointi muuttuu 1.10.2019. Kirjoitin muutoksesta kertaalleen yhteenvedon. Uuden mallin yksityiskohtien tultua julki, on hyvä käydä muutosta vielä hieman tarkemmin läpi.

Uudet lisenssityypit

Mystiset PowerApps / Flow P1 ja P2 -lisenssit jäävät unholaan. Tilalle tulevat

  • PowerApps per app (10$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi: Yksi app voi sisältää PowerApp portaalin, sekä yhteensä kaksi PowerAppsia (canvas tai model-driven).
  • PowerApps per user (40$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi, joka kattaa kaikkien organisaation PowerAppsien käytön.
  • Flow per business process (500$/kk) – Organisaatiotasoinen lisenssi, joka sisältää viisi työnkulkua. Työnkulkuja voi hankkia lisää 100$/kpl
  • Flow per user (15$/kk/käyttäjä) – Käyttäjäkohtainen lisenssi, jolla voi tehdä (ja suorittaa) rajattomasti työnkulkuja.

Office 365:n ja Dynamics 365:n lisensseillä voi jatkossakin laajentaa ja muokata niiden käyttökokemusta PowerAppsia ja Flow:ta hyödyntäen. Ilman lisälisenssejä.

Alla sama tarina Microsoftin kuvina.

licensing powerapps plans.png

licensing flow plans.png

Jatkossa ratkaisujen tekeminen ja hallinnointi ei vaadi ylimääräisiä lisenssejä. Ainoastaan käyttö (mikäli ratkaisut sitä edellyttävät).

Ja sitten niihin yksityiskohtiin…

Hyvästi Azure SQL! Tervetuloa CDS

Uudistuksen myötä Azure palvelujen käyttöön liittyvät yhdistimet (connector), muuttuvat premiumiksi.

Hä? Mitä tämä tarkoittaa?

Pelkällä Office 365 / Dynamics 365 lisensseillä ei voi jatkossa käyttää ratkaisua, joka hyödyntää esimerkiksi Azure SQL -tietokantaa tai Blob Storagea.

1000 käyttäjän PowerApps, jonka tietovarastona on Azure SQL, edellyttää siis kaikilta sen käyttäjiltä vähintään 10$/kk lisenssiä.

Kyllä. 10 000$/kk.

Pitääkö meidän maksaa 1.10. lähtien aikaisemmin ilmaisista PowerAppseista? Ja noin paljon!

Ei tarvitse. Mikäli organisaatiossanne on käytössä yhdistimiä, jotka muuttuvat premiumiksi, saatte käyttää niitä ilmaiseksi vielä vuoden ajan.

Mikä parasta, kaikki nykyiset sovellukset, jotka sisältävät premiumiin siirtyviä yhdistimiä, jatkavat eloaan vanhoilla ehdoilla (=ilmaisina) 5 vuotta.

Se on lähes ikuisuus. Osa ratkaisuista on tarpeettomia viiden vuoden päästä. Jäljelle jääville on kolme vaihtoehtoa

  1. Ei tehdä (ratkaisulle) mitään, vaan hankitaan sovelluksen käyttäjille tarvittavat lisenssit.
  2. Muutetaan ratkaisua siten, ettei se käytä premium yhdistimiä. Yllättävän moni kevyistä SQL-pohjaisista ratkaisuista on toteutettavissa aivan mainiosti SharePoint-listoja hyödyntäen.
  3. Toteutetaan ratkaisu muulla teknologialla / hankitaan tilalle valmisratkaisu.

Maailma on hyvin eri näköinen 5 vuoden kuluttua. En oikein osaa olla huolissani nyt tehtyjen SQL-pohjaisten ratkaisujen suhteen.

Mutta uusien Power Platform -ratkaisujen osalta SQL on tietovarastona käytännössä poissa pelistä.

Päiväkohtaiset rajat toiminnoille (requests)

Tähän asti Flow:n käyttöä ei ole juurikaan rajoitettu. Jokainen Office 365 käyttäjä on tuonut mukanaan 2000 Flow:n suoritusta, jotka on jaettu kaikkien käyttäjien käyttöön.

1000 hengen organisaatiossa on ollut käytettävissä 2 miljoonaa Flow:n suoritusta kuukaudessa.

Kukaan missään ei saanut näitä Flow:n suorituksia käytettyä.

1.10. alkaen Power Platformissa on käyttäjäkohtaiset rajat toiminnoille per vuorokausi

  • Office 365 -käyttäjä:  2000 toimintoa
  • PowerApps per user plan:  5000 toimintoa
  • Flow per user plan: 5000 toimintoa
  • Microsoft Flow per flow plan: 15 000 toimintoa / Flow
  • Dynamics 365 Team Member: 5000 toimintoa
  • Dynamics 365 Professional: 10 000 toimintoa

Onko Office 365 lisenssin mukana tuleva 2000 paljon vai vähän?

Peruskäyttäjälle se on täysin riittävä. Raja tulee kuitenkin ottaa huomioon ratkaisuja suunniteltaessa. Jos haet SharePoint-listalta 500 riviä ja teet kunkin kohdalla 4 -5 toimintoa, olet nopeasti käyttänyt päivän kiintiösi.

Flow:ssa kannattaa (kuten on tähänkin asti kannattanut) rajata käsiteltävä joukko mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mahdollisimman pieneksi. SharePoint-listojen kohdalla tämä onnistuu ODATA-filtteröinnin avulla

Mikäli tarvitaan lisää suorituksia, niin

  • hankitaan Microsoft Flow per flow plan, tai
  • siirretään työnkulku Azureen LogicAppsiksi

Käyttäjän PowerAppsissa tekemät kutsut kuluttavat myös päiväkohtaista rajaa. Kutsuilla tarkoitetaan mitä tahansa yhdistimen läpi ajettavaa toimintoa, kuten

  • Items = SharePointLista
  • Items = Filter(SharePointLista, Status = ”Odottaa”)
  • Text = Lookup(SharePointLista, ID =1).Title
  • Image = ’Office365-käyttäjät’.UserPhoto(”timo.pertila@distaging.onmicrosoft.com”)

Mikäli PowerAppsia ei ole toteutettu aivan holtittomasti, ei uudesta rajasta ole tarpeen olla huolissaan. Tosin kuin Flow:ssa.

Hyvä vai huono uutinen?

SQL-kannan hävittäminen ilmaisesta työkalupakista tuntui aluksi tympeältä. Viiden vuoden siirtymäaika takaa kuitenkin sen, että organisaatiot eivät joudu pulaan jo tehtyjen ratkaisujen kanssa. Aiemmin tehty http-kutsujen siirto premiumiin oli mielestäni suurempi takaisku kuin tämä.

Rehellisyyden nimissä, mikäli low-code ratkaisu edellyttää pohjakseen SQL-tietokantaa, tulee se hyötymään aivan valtavasti siitä, että SQL:n tilalle otetaan Common Data Service (CDS). Se tuo mukanaan koko model-driven app maailman. Käytännössä puhdasverisen, enterprise tason, xRM:n. Samalla rahalla.

40$/kk/käyttäjä ei olekaan enää paljoa, jos sillä rakentaa nopeasti laajoja ydintoiminnalle keskeisiä liiketoimintasovelluksia. Yhden tai useita. Ja kaupan päälle lukuisia pienempiä mobiili- tai työasema ratkaisuja korvaamaan ulkoa ostettuja valmisratkaisuja.

Kysymys kuuluukin, onko organisaatiossa

a) tarve näin monipuoliselle alustalle

b) kyky hyödyntää alustaa täysimääräisesti

Eikä sovi unohtaa, että edelleekin pelkillä Office 365 -lisensseillä voi tehdä vaikka minkälaisia ratkaisuja. SQL-kantaa hyödyntävät ratkaisut ovat vain pieni vähemmistö koko potista.

Entäs Dynamics 365?

Tässä kirjoituksessa lisenssiudistusta katsotaan puhtaasti Office 365 -näkökulmasta. Uudistus on vähintään yhtä mielenkiintoinen, kun sitä katsoo Dynamics 365 -näkökulmasta. Mikäli se kiinnostaa, kannattaa tutustua Jukka Niirasen mainioon survivingcrm -blogiin.

Power Platform on kiehtova alusta. Se tuo aivan uudella tavalla yhteen Office 365, Azure ja Dynamics 365 -asiantuntijoita.