Asensin viime syksynä pihallemme Hue-ulkovalot. Aivan huiput. Nyt takapihan valot syttyvät automaattisesti auringon laskiessa. Hiljalleen 30 minuutin ajan. Klo 23 pihavalot sammuvat (Hue-sovelluksesta tehdyllä ajastuksella).

Kaiken lisäksi rapujuhliin saa värillisillä ulkovaloilla mukavan karnevaalitunnelman.

Philips panostaa Hue-sarjaan. Uusia valoja ja lisälaitteita julkaistaan tiheään tahtiin. Tällä kertaa silmääni otti ulkokäyttöön suunniteltu liiketunnistin.

Näyttökuva 2019-5-11 kello 15.55.18.png

  • Hinta noin 50 euroa
  • Langaton, paristoilla toimiva
  • IP54 luokiteltu
  • Liiketunnistin (tietenkin)
  • Päivänvalotunnistin (ei reagoi liikkeeseen mikäli ulkona on valoisaa)
  • Lämpömittari

Pakkohan sellainen on saada.

Mitä ulos sijoitettavalla liiketunnistimella voi tehdä?

Tietenkin sytyttää ulkovalot, kun pihalla havaitaan liikettä. Hue:n tapauksessa ei kuitenkaan tarvitse tyytyä tähän.

  • Liiketunnistimiessa on päivänvalotunnistin. Se ei reagoi liikkeeseen, mikäli ulkona on riittävän valoisaa. Säätämällä herkkyyden minimiin, saat liiketunnistimen reagoimaan liikkeeseen myös valoisaan aikaan.
  • Voit määritellä kaksi aikaikkunaa (päivä ja yö) ja niille eri toiminnot. Esimerkiksi päivällä/illalla liike sytyttää ulkovalot täyteen kirkkauteen. Yöllä liike sytyttää ulkovalot punaisiksi hälytyksen merkiksi.
  • Kun ulkona havaitaan liikettä, voit sytyttää valoja myös sisällä. Tämä on yöaikaan kätevää. Mikäli pihalla havaitaan liikettä, sytytetään valot myös olohuoneeseen. Murtovarkaat miettivät kahdesti ennen kuin tulevat sisään asuntoon, jossa on valot päällä.
  • Molemmille aikaikkunoille määritellään erikseen kauanko liikkeen loppumisen jälkeen odotetaan. Tämän jälkeen voidaan joko sammuttaa valot, jättää ne päälle tai palata tilaan ennen liikkeen havaitsemista.
  • Voit kytkeä liikkeestä päälle myös etäohjattavia pistorasioita, jotka on kytketty Hue-siltaan. Näissä voi olla kiinni perinteisiä valaisimia tai vaikka hälytyssireeni…
  • Jos olet liittänyt Hue-järjestelmäsi Applen Home -sovellukseen, voit määritellä puhelimeesi tulevan ilmoituksen, kun ulkona havaitaan liikettä. Tämän voi rajata tapahtuvan ainoastaan valittuna aikana, esimerkiksi öisin.

Asennus

Muiden Hue-laitteiden tapaan asennus on helppoa. Lisätään Hue-sovelluksen asetuksista uusi lisälaite (accessory) ja valitaan oikea vaihtoehto (Hue outdoor sensor).

Image-1.jpg

Tämän jälkeen seurataan vain ohjeita.

Image-1.jpg

Kun liiketunnistin on liitetty järjestelmään ja testattu toimivaksi, on sen fyysisen asennuksen vuoro.

Paketin mukana tulee tarvikkeet laitteen kiinnittämiseksi joko seinään tai nurkkaan. Suositeltu asennuskorkeus on 1,5 – 2,5 metriä, jolloin tunnistin havaitsee liikkeen 8 – 12 metrin etäisyydeltä.

Sijoituspaikkaa kannattaa miettiä sekä kokeilla ennen lopullista kiinnitystä. Näin varmistutaan, että liike havaitaan juuri halutulta alueelta. Eikä esimerkiksi naapurin pihalta.

Huom! Mikäli tunnistin osoittaa hiemankin alaspäin, sen kattama alue pienenee olellisesti.

Omani asensin varaston oven päälle, josta se havaitsee liikkeen koko takapihalta.

IMG_6309.png

Tämän jälkeen voidaan palata Hue Appiin määrittelemään, mitä liiketunnistin itseasiassa tekee.

IMG_743E6371C33F-1.jpeg

Määritän tunnistimen vaikuttavan kahden huoneen valoihin (piha + olohuone). Kontrolloitavia huoneita voi olla maksimissaan kolme.

Päivällä (valitsin ajaksi 07.00 – 00.00) liike sytyttää pihavalot. Ei täyteen kirkkauteen, vaan iltavalo-moodiin. 10 minuuttia liikkeen loppumisen jälkeen valot palautuvat tilaan, jossa ne olivat ennen liikkeen havaitsemista (return to previous state).

Image-1.jpg

Yöllä (00.00 – 07.00) liike taas sytyttää ulkovalot kirkkaan punaisiksi. Samalla olohuoneeseen syttyvät valot. 10 minuuttia liikkeen loppumisen jälkeen olohuoneen valot sammuvat ja pihavalot palaavat tilaan ennen liikkeen havaitsemista.

Image-1.jpg

Näin liiketunnistin ei sekoita ulkovalojen normaalia toimintaa (automaattista syttymistä auringon laskiessa).

Yhteenveto

Hue:n uusi liiketunnistin on laadukkaan oloinen laite ja sen asennus on helppoa. Laitteen hyödyllisyys riippuu täysin siitä, miten haluat pihavalaistuksesi toimivan. Pidän auringon laskuun perustuvaa ajastusta varsin toimivanana ulkovalaistuksen perustana.

Mutta mikä onkaan mukavampaa, kuin saapua pikkujouluista kotiin ja pilkkopimeän pihan valot syttyvät automaattisesti kun saavut kotipihaan.

 

Huom! Tätä kirjoitusta varten olen saanut Philipsiltä Hue-tuotteita. Suurin osa kotini Hue-järjestelmästä on kuitenkin hankittu omilla rahoilla. Ennen ja jälkeen Philipsin sponsoroinnin.

 

Kuva: https://www2.meethue.com/fi-fi/p/hue-tunnistin-ulkokayttoon/8718699625474